"DONIRAMO IM LAKO ORUŽJE I NOVAC..." Sve veća tenzija u Nemačkoj - pomažu Ukrajincima, ali strahuju od Rusa zbog OVOGA

27.04.2022. 12:55
Piše:
Srbija Danas
Nemačka i Rusija / Izvor: Profimedia
Berlin će ipak direktno poslati tenkove Ukrajini, ali one koji služe prevashodno odbrani.

Kako komentariše štampa, kancelar Šolc i dalje pokušava da izbegne direktno uplitanje u rat sa atomskom silom.

RUSKA VOJSKA NAPREDUJE POLAKO, ALI SIGURNO: Američki stručnjaci objavili IZNENAĐUJUĆU PROCENU - evo kakva je Putinova vojna strategija

RUSKA VOJSKA NAPREDUJE POLAKO, ALI SIGURNO: Američki stručnjaci objavili IZNENAĐUJUĆU PROCENU - evo kakva je Putinova vojna strategija

PRIHVATILI RUSKE USLOVE! Ova zemlja obećala Putinu isplatu u rubljama, on njima bezbednu isporuku gasa

PRIHVATILI RUSKE USLOVE! Ova zemlja obećala Putinu isplatu u rubljama, on njima bezbednu isporuku gasa

RUSI ZAVRĆU GAS POLJACIMA: Tačno u OVO vreme biće obustavljena isporuka

RUSI ZAVRĆU GAS POLJACIMA: Tačno u OVO vreme biće obustavljena isporuka

Nemačka će ipak početi da isporučuje teško naoružanje Ukrajini, potvrdila je u utorak ministarka odbrane Kristine Lambreht na konferenciji 40 država koja je održana u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Lambreht je rekla da se radi o tenkovima tipa Gepard koji su osposobljeni za obaranje ciljeva u vazduhu. "Gepard je upravo to što treba Ukrajini sada, kako bi sa zemlje osigurala vazdušni prostor", rekla je ministarka.

Štampa mahom to ocenjuje kao "zaokret" Nemačke koja do sada nije isporučivala teško naoružanje Ukrajini i zbog toga bila pod velikim pritiskom zapadnih partnera. Doduše, Nemačka je posredno već dogovorila slanje tenkova tako što bi slala tenkove Sloveniji, koja bi pak Ukrajini ustupila tenkove sovjetske proizvodnje.

Frankfurter algemajne cajtung ocenjuje da se sada Nemačka broji u bitne isporučioce teškog oružja Ukrajini. "Već kod lakog naoružanja je Nemačka bila među važnim liferantima, što je u javnoj debati često zanemarivano", ističe list.

List Handelsblat pak piše: "Sve više se smanjuje vremenski prozor u kojem Zapad može bitno da utiče na pobedu ili poraz Ukrajine, a time i na sopstvenu bezbednost. Zato nema drugog puta do isporuke modernog zapadnog oružja i brze obuke ukrajinskih vojnika."

- Protiv toga ima i dobrih argumenata, recimo briga da bi rat mogao da se prelije na članice NATO. Ali ko je ubeđen da se u Ukrajini brani i sloboda Zapada, taj ne sme ratnom zločincu Putinu da pokloni laku pobedu - piše taj list.

NATO / Izvor: Profimedia

Miteldojče Cajtung naglašava da je Nemačka i do sada pomagala, isporukama lakšeg oružja, donacijama milijardi evra i prijemom desetina hiljada izbeglica.

- Nemačka do sada drži ravnotežu i pomaže tako da ne rizikuje proširenje rata. Isporuka starih protivvazdušnih tenkova Gepard još uvek se uklapa u tu strategiju. To jesu tenkovi, ali nisu ofanzivno oružje. Njima se ne može osvojiti Krim ili napasti ruska teritorija, oni su samo pomoć za samoodbranu - zaključuje komentator ovog lista.

Zidkurir piše da je pritisak na vladu kancelara Olafa Šolca bio preveliki, da su partneri dovodili u pitanju nemačku rešenost, a da je isto radila i demohrišćanska opozicija u Bundestagu.

- Pa ipak mnogi građani zabrinuti su da se Nemačka korak po korak petlja u rat. Ne treba zamerati Šolcu što ozbiljno uzima tu bojazan. Ali strahovi ne smeju voditi spoljnopolitičkoj ukočenosti jer ona naposletku koristi samo Putinu. Poslednje pretnje atomskih udarom koje je izrekao ruski šef diplomatije pokazuju da Moskva ciljano podstiče te strahove.

Folksštime komentariše i ponovljeno upozorenje kancelara Šolca da se ne sme rizikovati direktan rat NATO sa atomskom supersilom. "Ruski ministar Lavrov je prihvatio taj predložak Šolca i potvrdio opasnost od nuklearnog rata. Izgleda da su obojica saglasni da više ne funkcioniše sistem atomskog odvraćanja."

- Posledica toga je da nema smisla braniti se konvencionalnim oružjem protiv nuklearnih sila. To je odlično za Rusiju. Već godinama predsednik Putin redovno upozorava na nuklearni rat. Da mu ta taktika svuda pali, kao što pali u Nemačkoj, Ukrajina ne bi ni postojala - dodaje list.

Piše:
Srbija Danas
27.04.2022. 12:55
Pogledajte više