PUTIN POTPISAO NOVI UKAZ! Evropa već na kolenima zbog ruskog gasa, ovo će ih dodatno SLOMITI

01.04.2022. 08:34
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Kako više ne bi bilo zabune, Putin je juče javno pojasnio šta će biti sa isporukama ruskog gasa.

Lideri država članica EU zvali ruskog predsednika da ga mole da im odobri da plaćaju gas u evrima.

Putin im rekao da neprijateljske zemlje, ako hoće gas, moraju da otvore račune u ruskim bankama i da ga plate u rubljama. U suprotnom će ostati bez njega.

UZBUNA U KIJEVU, BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Rusija povlači snage iz Gruzije i sprema ih za Ukrajinu?!

UZBUNA U KIJEVU, BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Rusija povlači snage iz Gruzije i sprema ih za Ukrajinu?!

"NATO I AMERIKA NISU SPREMNI ZA OVAJ RAT" Veliki raskol u Evropi, Putin sve bliži svom cilju

"NATO I AMERIKA NISU SPREMNI ZA OVAJ RAT" Veliki raskol u Evropi, Putin sve bliži svom cilju

(UŽIVO) 37. DAN RATA U UKRAJINI: Rusija povlači svoje posmatrače iz OEBS-a, gori veliko skladište nafte u Belgorodu

(UŽIVO) 37. DAN RATA U UKRAJINI: Rusija povlači svoje posmatrače iz OEBS-a, gori veliko skladište nafte u Belgorodu

Države EU, koje su odbile zahtev Moskve da ubuduće gas plaćaju u rubljama, sada mole ruskog predsednika Vladimira Putina da im ne prekida dotok tog energenta.

Lideri Nemačke, Francuske i Italije, Olaf Šolc, Emanuel Makron i Mario Dragi, prethodnih dana zvali su Putina i tražili mu da nastave da plaćaju gas u evrima. Šef Kremlja je, međutim, bio neumoljiv, te im je poručio da od danas sve zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, ako hoće gas, moraju da otvore račune u ruskim bankama i plaćaju ga isključivo u rubljama. U suprotnom će ostati bez tog energenta.

Oko za oko...

Šolc je zvao Putina u sredu uveče s molbom da Nemačka bar privremeno nastavi da plaća gas u evrima. Međutim, ruski predsednik mu je objasnio da je odlučio da gas prodaje u rubljama jer su države članice EU, suprotno međunarodnim zakonima, rešile da zamrznu devizne rezerve Banke Rusije.

Putin je, kako pišu ruski mediji, rekao Šolcu da se ništa neće menjati u ugovorima, već da će samo morati da otvori račun u Gasprom banci, koja nije pod sankcijama, i da taj energent plati u ruskoj valuti.

Rusija uvozi strane brendove iz trećih zemalja

Rusija je juče odobrila uvoz svetskih brendova iz trećih zemalja, što je, inače, bilo zabranjeno. Međutim, Moskva je na to bila primorana budući da su se skoro sve zapadne kompanije povukle sa ruskog tržišta. Na ovaj način Rusija namerava da nadomesti najviše strane lekove, dečje proizvode i neke prehrambene namirnice.

Pre Šolca, takođe u sredu, Putina je zvao i italijanski premijer Mario Dragi, s istom molbom kao i Nemci. Ruski predsednik mu je rekao isto što i Šolcu, kao i dan ranije Makronu.

Kako više ne bi bilo zabune, Putin je juče javno pojasnio šta će biti sa isporukama ruskog gasa.

- Firmama sa kojima imamo ugovore u neprijateljskim zemljama dajemo jasnu i transparentnu šemu saradnje. Da bi poručili ruski prirodni gas, moraju da otvore račun u rubljama u ruskim bankama. Samo sa takvih računa od danas prihvatamo uplate za gas - rekao je Putin.

On je dodao da će Rusija nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema svim potražiocima, prema postojećim ugovorima i cenama.

Gas skočio na 1.450 dolara

Gas / Izvor: Profimedia/ilustracija

Gas je juče na berzama skočio na čak 1.450 dolara za hiljadu kubnih metara. To se dogodilo odmah nakon što je Putin potpisao dekret o prodaji ruskog gasa u rubljama. Stručnjaci kažu da će cena tog energenta rasti sve dok rat Zapada i Rusije ne stane, i dok ruski gas ponovo ne bude mogao da se kupuje u stranim valutama.

- Međutim, gas će biti prodavan u rubljama i u vezi s tim nema pregovora. Niko ništa ne prodaje za džabe, pa se ni mi nećemo pretvoriti u humanitarnu organizaciju. To znači da oni koji ne plate gas u rubljama, neće ga ni dobiti. Ukoliko ne dobijemo isplatu u rubljama, smatraćemo da su kupci poništili svoje ugovore - istakao je Putin.

Specijalni računi

Prema navodima dekreta o plaćanju gasa u rubljama, koji je Putin juče potpisao, ukoliko neprijateljske zemlje pokušaju da plate gas u stranoj valuti ili isplate manju sumu u rubljama ili ga ne plate uopšte, isporuke tog energenta biće zamrznute.

Gasprom banci dato je odobrenje da može da kupcima ruskog gasa otvori račune u rubljama, i to bez njihovog odobrenja. U pitanju su specijalni računi samo za plaćanje gasa u rubljama, koje klijenti mogu i ne moraju koristiti.

Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Rublja jača nego pre rata u Ukrajini

Rublja nastavlja da raste u odnosu na dolar.

Tako je juče dolar vredeo 81 rublju, kao 1. februara, pre nego što je počeo rat u Ukrajini.

Ruska valuta početkom marta pala je na čak 159 u odnosu na dolar, ali je od tada nastavila da raste. Sada je blizu vrednosti koje je imala tokom čitave prošle godine, kad je za dolar bilo potrebno dati između 70 i 80 rubalja.

Piše:
Srbija Danas
01.04.2022. 08:34
Pogledajte više