"PUTIN PROŠIRUJE REPRESIVNA OVLAŠĆENJA DRŽAVE" Britanski obaveštajci o novom zakonu u Rusiji

30.11.2022. 08:24
Piše:
Srbija Danas
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Izveštaj Ministarstva odbrane Velike Britanije iz Ukrajine za 30. novembar

U julu 2022. ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je amandmane na Zakon o stranim agentima iz 2012. godine, koji se naširoko koristi za represiju protiv protivnika režima, navodi se u najnovijem izveštaju britanskih obaveštajaca i dodaje da je predviđeno da nove mere stupe na snagu 01. decembra 2022. godine.

Zakon iz 2012. godine, podsećaju obaveštajci, definisao je "strane agente" kao pojedince ili organizacije koji su dobili finansijsku podršku iz inostranstva, dok će se novim amandmanima proširiti definicija na one koji su pod "uticajem ili pritiskom" stranih aktera.

- Ministarstvo pravde će takođe imati ovlašćenje da objavi lične podatke i adrese određenih "stranih agenata", što ih gotovo sigurno dovodi u opasnost od uznemiravanja - stoji u izveštaju.

Novi zakoni će dodatno proširiti represivna ovlašćenja ruske države, konstatuju obaveštajci, čime se nastavlja ovakav trend od povratka Putina na predsedničku funkciju 2012. godine, ali koji se dramatično ubrzao od invazije na Ukrajinu.

- Kremlj verovatno deluje preventivno kako bi sprečio veće domaće neslaganje, jer sukob ostaje nerešen i sve više utiče na svakodnevni život Rusa - zaključuje se u poslednjem dnevnom izveštaju iz Ukrajine.

Piše:
Srbija Danas
30.11.2022. 08:24
Pogledajte više