ISPRAVKA: Video snimci ukrajinskih vojnika koji skrnave Kuran nisu autentični

18.03.2023. 12:32
Piše:
Srbija Danas
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia
U analizi se navodi da su snimci neautentični, te se ne može tvrditi da se na njima nalaze ukrajinski vojnici.

Analizom portala raskrinakavnje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem portalu Srbija Danas vezan za navodno paljenje Kurana od strane ukrajinskih vojnika predstavlja prenošenje lažnih vesti.

U navedenoj analizi je utvrđeno da navodni snimak paljenja Kurana nije autentičan, odnosno da e ne može tvrditi da se na njemu nalaze ukrajinski vojnici.

ČINJENICE:

Snimci koji navodno prikazuju ukrajinske vojnike koji skrnave Kuran deljeni su i ranije na ukrajinskom i ruskom govornom području. Njima se bavio ukrajinski portal za proveru činjenica StopFake u analizi 17.3.2023. godine. Naveli su da vojnici netačno izgovaraju ukrajinske reči, odnosno da je jasno da im to nije maternji jezik.

Muftija duhovne uprave muslimana Ukrajine (UMMA) Said Ismagilov u objavi na Fejsbuku osudio je širenje lažnih vesti o ukrajinskim vojnicima koji skrnave Kuran, te je naglasio da vojnici na snimku kažu "čurban knjiga", kao i da Ukrajinci "nemaju tu reč". Naveo je i da je cilj ovakve propagande izazivanje besa među muslimanima u Ukrajini.

Dakle, ne može se reći da su na snimcima ukrajinski vojnici, upravo zbog pomenutog načina govora koji to demantuje.

Iako se u našem prvobitnom tekstu navodi da je čečenski lider Ramzan Kadirov obećao je nagradu od 5 miliona rubalja (oko 65.000 dolara ) za likvidaciju ukrajinskog vojnika koji je navodno skrnavio Kuran na spornom snimku i 10 miliona ukoliko bude uhvaćen živ, ali, analizom je ustanovljeno da snimci za koje nudi nagradu nisu autentični odnosno da se ne može tvrditi da su na njima urkajinski vojnici, te su mnogi ovaj neautentični video pripisali ruskoj propagandi.

Portal Srbija Danas se izvinjava svojim čitaocima zbog prenošenja informacija za koje je analizom utvrđeno da predstavljaju prenošenje lažnih vesti.

 

- Kada god da se to dogodi, danas, sutra, za godinu, novac će čekati - napisao je Kadirov na Telegram kanalu.

On je dodao da je svejedno ko će to učiniti - "vod, grupa, pojedinac, drug iz rova".

Prethodno je čečenski lider objavio video na njegovom Telegram kanalu na kome se ukrajinski vojnici rugaju Kuranu i spaljuju ga i obećao da će ih naći i kazniti.

Piše:
Srbija Danas
18.03.2023. 12:32
Pogledajte više