SADA SU I ZVANIČNO ZABRANJENE! Zelenski odobrio odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine!

02.12.2022. 19:17
Piše:
Srbija Danas
SBU, Ukrajina / Izvor: Profimedia
Služba bezbednosti Ukrajine nastavlja sa akcijama po verskim objektima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sproveo je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. On je doneo odluku o ograničavajućim merama protiv predstavnika verskih organizacija koje su navodno povezane sa Rusijom, navodi se u ukazu koji je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika.

Bugarski parlament izglasao: Doneta važna odluka u vezi Ukrajine, šalju ih

Bugarski parlament izglasao: Doneta važna odluka u vezi Ukrajine, šalju ih

BAJDEN ŠOKIRAO SVE! "Spreman sam da razgovaram sa Putinom ako..."

BAJDEN ŠOKIRAO SVE! "Spreman sam da razgovaram sa Putinom ako..."

POMOĆ SA SVIH STRANA, A UKRAJINCI ŽELE SAMO OVO! NATO "razgovara o mogućnosti" - Pentagon izričit

POMOĆ SA SVIH STRANA, A UKRAJINCI ŽELE SAMO OVO! NATO "razgovara o mogućnosti" - Pentagon izričit

- Staviti na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 1. decembra 2022. godine o određenim aspektima aktivnosti verskih organizacija u Ukrajini i primeni personalnih specijalnih ekonomskih i drugih ograničavajućih mera (sankcija) - navodi se u ukazu.

Sankcioni spisak nije objavljen, ali se u dokumentu navodi da vlada Ukrajine u roku od dva meseca treba da podnese Vrhovnoj radi Ukrajine na razmatranje nacrt zakona o zabrani delovanja u zemlji verskih organizacija "povezanih sa centrima uticaja u Rusiji".

Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Službi bezbednosti, policiji i drugim bezbednosnim strukturama naloženo je da intenziviraju mere za otkrivanje i suzbijanje "subverzivnih aktivnosti" koje navodno sprovode obaveštajne službe Rusije u verskoj sredini u Ukrajini.

Komentarišući pomenuti ukaz, ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko izjavio je da je stranka Evropska solidarnost već podnela nacrt zakona o zabrani Ruske pravoslavne crkve na teritoriji Ukrajine i organizacija povezanih sa njom.

Ukrajinski vojnik / Izvor: Profimedia

- Naš nacrt zakona, koji smo podneli sa kolegama iz Evropske solidarnosti, već je u Radi. Tamo se radi kako o zabrani RPC i njoj podređenih organizacija, tako i o raskidu ugovora o zakupu crkava, lavra i drugih spomenika sa UPC Moskovske patrijaršije - saopštio je Gončarenko na Telegramu.

Ukrajinska služba nastavlja racije po verskim objektima

Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine sprovode "kontraobaveštajne aktivnosti" u devet objekata Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Žitomirskoj, Rovenjskoj i Zakarpatskoj oblasti, saopšteno je na Telegram kanalu resora.

Ukrajinski vojnik / Izvor: Profimedia

Kako je precizirano, radi se o muškom manastiru Svetog Nikole Hustske eparhije u Zakarpatskoj oblasti, u ženskom manastiru Svete Anastasije u Žitomiru i još sedam objekata na teritoriji eparhija, manastira i hramova UPC-MP.

- Služba bezbednosti Ukrajine sprovodi istražne radnje zajedno sa Nacionalnom policijom i Nacionalnom gardom u okviru "suprotstavljanja subverzivnoj aktivnosti ruskih obaveštajnih službi" i "sprečavanja da se verske zajednice koriste kao ćelije "ruskog sveta" - navodi se u saopštenju.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas
02.12.2022. 19:17
Pogledajte više