ŠTA SE TO SPREMA U UKRAJINI? Kompanija Ilona Maska potpisala ugovor sa Pentagonom!

01.06.2023. 23:35
Piše:
Tanjug
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia
Ministarstvo odbrane SAD izdalo novo saopštenje

Tri osobe, među kojima dvoje dece su poginule, a 14 ih je povređeno u današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

RUSKI FILOZOF DUGIN DAO ODGOVORE: Hoće li NATO ući u rat protiv Rusije i kakav se to scenario sprema?

RUSKI FILOZOF DUGIN DAO ODGOVORE: Hoće li NATO ući u rat protiv Rusije i kakav se to scenario sprema?

"STIŽU, VELIKI BROJ ZEMALJA JE SPREMAN - NA ČELU SA SAD" Zelenski dobio veliku podršku, na pomolu formiranje moćne koalicije

"STIŽU, VELIKI BROJ ZEMALJA JE SPREMAN - NA ČELU SA SAD" Zelenski dobio veliku podršku, na pomolu formiranje moćne koalicije

ODBIJENA TRI JURIŠA UKRAJINACA NA RUSIJU: Šta se dešava u Belgorodskoj oblasti? (FOTO/VIDEO)

ODBIJENA TRI JURIŠA UKRAJINACA NA RUSIJU: Šta se dešava u Belgorodskoj oblasti? (FOTO/VIDEO)

Kijevska vojna uprava je u saopštenju navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je na Telegramu da je pogođena zgrada zdravstvene ustanove, a na fotografijama objavljenim na sajtu grada vidi se da su izbijeni prozori na klinici i obližnjim stambenim zgradama.

Ruska vojska je osujetila upad ukrajinskih snaga na teritoriju Rusije

- Ruska vojska osujetila je jutros još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da izvrše teroristički akt protiv stanovnika grada Šebekino u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i tom prilikom eliminisale više od 30 ukrajinskih terorista - saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Gubernator Vjačeslav Gladkov rekao je da su dve osobe povređene u udaru drona u Belgorodu. Naveo je da je, prema preliminarnim podacima, bespilotna letelica pala na kolovoz.

Zelenski o budućnosti Ukrajine u NATO-u

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da Kijev želi da dobije "jasnu odluku" o svojoj budućnosti u NATO-u na julskom samitu lidera vojne alijanse u Viljnusu.

On je, na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu, pozvao na stvaranje koalicije za snabdevanje Ukrajine sistemima protivvazdušne odbrane Patriot i borbenim avionima, prenosi Rojters.

Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia
Sijarto: Ulazak Ukrajine u NATO ne može biti na dnevnom redu

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto poručio je danas da ulazak Ukrajine u NATO ne može da bude na dnevnom redu tokom julskog samita Alijanse u Viljnusu.

- Moramo da budemo jasni u vezi sa tim. Pristupanje zemlje koja je trenutno u ratu, ne može biti na dnevnom redu - rekao je Sijarto u obraćanju na Fejsbuku tokom samita lidera NATO-a u Oslu, prenosi Rojters.

On je dodao da ne treba razgovarati ni o datumima kada je reč o eventualnom članstvu Ukrajine.

Peter Sijarto / Izvor: Profimedia
Stoltenberg: Bezbednost Ukrajine mora da bude zagarantovana

Bezbednost Ukrajine mora da bude zagarantovana kada se rat završi, ali saveznici u NATO tek moraju da razrade detalje o tome kako to urediti, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Kada se rat završi, moramo obezbediti okvir kako bismo osigurali da to ne bude pauza u ruskim akcijama protiv Ukrajine - rekao je Stoltenberg posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Oslu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, NATO mora da zaustavi začarani krug agresije na Ukrajinu.

Jens Stoltenberg / Izvor: Profimedia
Putin: Rusija će pobediti u ratu i biće garant svetskog mira

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je danas da ne sumnja da će Rusija pobediti u Ukrajini i postati garant mira i bezbednosti za sve narode.

Putin je to rekao u razgovoru s predstavnikom jedne višečlane porodice, koji je takođe izrazio sigurnost u pobedu Rusije tokom sastanka s predsednikom na Međunarodni dan deteta, preneo je TAS S.

- Znam da će pobeda uvek biti naša i mislim da će naša zemlja na kraju biti garant mira i bezbednosti za sve narode, za sve zemlje sveta, za sve ljude i za sve zemlje - rekao je Putin.

Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock
Ilon Mask: Starlink potpisao ugovor sa Pentagonom

Usluga satelitskih komunikacija Starlink, u vlasništvu američkog milijardera Ilona Maska, potpisala je ugovor sa američkim Ministarstvom odbrane, prema kojem se Ministarstvo obavezuje da kupi satelitske usluge te kompanije kako bi ih iskoristila u Ukrajini.

- Nastavljamo da radimo sa nizom globalnih partnera kako bismo osigurali da Ukrajina ima otporne satelitske i komunikacione mogućnosti koje su im potrebne - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Piše:
Tanjug
01.06.2023. 23:35
Pogledajte više