UKRAJINCI VRŠE POSLEDNJE PRIPREME ZA OPŠTI NAPAD! Lukašenko poručuje: Treba biti spreman na sve!

28.04.2023. 20:54
Piše:
Srbija Danas
Ukrajina / Izvor: Foto: Southfront.org
Sirene se čuju širom Ukrajine

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov saopštio je danas da se pripreme za predstojeću kontraofanzivu "privode kraju", te da vojska prolazi obuku o naoružanju koje su poslale zapadne zemlje.

EVO GDE SE SVE VODE ŽESTOKE BORBE NA FRONTU! Ukrajinci pokušali napad, Rusi ih uništili

EVO GDE SE SVE VODE ŽESTOKE BORBE NA FRONTU! Ukrajinci pokušali napad, Rusi ih uništili

BRUTALNE RAKETNE ODMAZDE: Veliki broj poginulih, u Donjecku raznet minibus, u Umanju pogođena sedmospratnica! (VIDEO)

BRUTALNE RAKETNE ODMAZDE: Veliki broj poginulih, u Donjecku raznet minibus, u Umanju pogođena sedmospratnica! (VIDEO)

"NE IGNORIŠITE UPOZORENJA!" UZBUNA! Aktivirane SIRENE za vazdušnu opasnost širom Ukrajine!

"NE IGNORIŠITE UPOZORENJA!" UZBUNA! Aktivirane SIRENE za vazdušnu opasnost širom Ukrajine!

- Oprema je najavljena, pripremljena i delimično isporučena. Postoji oprema na kojoj su obuke u završnoj fazi - rekao je on na konferenciji za medije, prenosti portal "Kijev independent". Dodao je da će odluku o datumu i mesto izvođenja kontraofanzive doneti Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Ruski napad na Umanj

Broj ubijenih civila u ruskom raketnom napadu na grad Umanj u oblasti Čerkasi bio je 20, u 17 časova po lokalnom vremenu, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ranije je saopšteno da su u napadu ubijena tri maloletna lica, a da je ranjeno 18 osoba, od kojih je devetoro hospitalizovano.

Ruske rakete pogodile su devetospratnicu u Umanju rano jutros, tokom novog velikog napada na Ukrajinu. Projektili su demilično uništili tri poslednja sprata zgrade i izazvali veliki požar.

Nova upozorenja za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

U većem delu istočne i južne Ukrajine danas su ponovo izdata upozorenja na vazdušni napad. Ukrajinski zvaničnici apeluju na stanovnike da ne ignorišu upozorenja, prenosi Rojters.

- Ne ignorišite upozorenja - poručio je Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Kijev, Ukrajina / Izvor: Profimedia
Španski tenkovi "Leopard" namenjeni Ukrajini stigli u Poljsku

Šest tenkova Leopard 2A4 iz Španije namenjenih Ukrajini stiglo je u Poljsku, saopštila je danas ministarka odbrane Španije Margarita Robles.

Ona je 23. aprila izjavila da tenkovi treba da stignu u Ukrajinu "u roku od nedelju dana", podseća CNN. Robles je dodala da će Španija isporučiti Ukrajini još četiri tenka Leopard nakon popravke.

Nastavljena borbena dejstva kod nuklearne elektrane Zaporožje

Borbena dejstva su nastavljena u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, u čijoj blizini je eskplodirala nagazna mina, rekao je danas generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

- Stručnjaci IAEA prisutni u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje ZNPP ponovo su bili primorani da se sklone ove nedelje nakon upozorenja o raketnom napadu - naveo je Grosi u saopštenju, prenosi TASS. On je ukazao na hitnost i važnost dogovora o zaštiti tog područja.

Vladimir Putin i Rafael Grosi / Izvor: Profimedia
Lukašenko: Niko neće napasti Belorusiju

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko poručio je da niko neće napasti tu zemlju, uključujući Ukrajinu.

- Niko nas neće napasti, uključujući Ukrajince, a zapadnjaci koje srećem mi kažu: "Ni Ukrajinci, ni Poljaci neće ići na vas" - rekao je Lukašenko, prenosi "Ukrajinska pravda". On je poručio da je jedini cilj Belorusije da ojača svoju vojsku, te da ne želi da ulazi u rat.

- U ratu želim da budem još manje od vas. I ja imam decu, a i vi ste moja deca. Neću da vas šaljem na front - rekao je Lukašenko, odgovarajući na pitanje novinara. Beloruski predsednik je, međutim, istakao da treba biti spreman na sve.

Aleksandar Lukašenko / Izvor: Profimedia
Dve osobe poginule u zabranjenom području u Belgorodskoj oblasti

Dve osobe su poginule tokom vožnje u zabranjenom području u selu Žuravlevka u Belgorodskoj ovlasti, saopštio je danas gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Uzrok smrti se utvrđuje - napisao je on na Telegramu, prenosi TASS. Prema njegovim rečima, na licu mesta je operativna grupa, a dalje informacije o incidentu se ispituju.

Ruski vojnik / Izvor: Profimedia
Krvavi napad na Donjeck

Vršilac dužnosti šefa samoproklamovane Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin optužio je danas ukrajinske vlasti da su ubile sedam ljudi, uključujući i dete, u raketnom napadu na minibus u gradu Donjeck.

Iz Ruskog istražnog komiteta rekli su da je stambeno naselje pogođeno raketama Grad, te da su svi putnici poginuli, a da je jedini preživeli vozač, prenosi Rojters. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da je u ukrajinskom granatiranju, pored sedmoro poginulih, ranjeno 19 osoba.

Donjeck, glavni grad istoimene ukrajinske pokrajine, ruske snage kontrolišu od 2014. godine. 

UPOZORENJE! UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! Snimak ugljenisanog minibusa u Donjecku možete pogledati OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas
28.04.2023. 20:54
Pogledajte više