PRESEK STANJA U UKRAJINI: Vazdušni udari na Kijev i Moskvu, upad diverzanata u Belgorodsku oblast, sukob Prigožina i Kadirova

07.06.2023. 17:33
Piše:
Srbija Danas
Rat u Ukrajini / Izvor: Foto: Shutterstock/YouTube/Printscreen/Guardian News
Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 29. maja do 4. juna 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

KIJEV TVRDI: Gubici Rusa u bici za Bahmut SEDAM I PO PUTA VEĆI nego ukrajinski - cifra je ZASTRAŠUJUĆA

KIJEV TVRDI: Gubici Rusa u bici za Bahmut SEDAM I PO PUTA VEĆI nego ukrajinski - cifra je ZASTRAŠUJUĆA

"SPREMAN SAM" Guverner Belgoroda odgovorio na ULTIMATUM proukrajinske grupe

"SPREMAN SAM" Guverner Belgoroda odgovorio na ULTIMATUM proukrajinske grupe

ZAROBLJENA DVA RUSKA VOJNIKA! Proukrajinske grupe uputile ULTIMATUM guverneru Belgoroda, dat je rok!

ZAROBLJENA DVA RUSKA VOJNIKA! Proukrajinske grupe uputile ULTIMATUM guverneru Belgoroda, dat je rok!

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 29. maja do 4. juna 2023. godine.

29. maj 2023. godine

Vazdušni udari na Kijev

Rusija je u ranim jutarnjim časovima pokrenula talas vazdušnih udara na Kijev koristeći dronove i krstareće rakete. Vojna komanda u Kijevu saopštila je da su ukrajinske PVO jedinice oborile više od 40 neprijateljskih projektila.

U tom, 15. ruskom vazdušnom napadu tokom maja meseca nije bilo veće štete ili žrtava, saopštili su ukrajinski zvaničnici, ali u svojoj objavi na kanalu Telegram gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je da ta noć bila teška.

Kako je vojna uprava Kijeva prenela, tokom napada su korišćeni dronovi iranske proizvodnje "Šahid" i krstareće rakete.

Kijev, Ukrajina / Izvor: Profimedia

Ruski napad na Hmeljnicki

Rusija je istog dana u jutarnjim satima gađala i vojnu metu u zapadnoj ukrajinskoj regiji Hmeljnicki, a pet ukrajinskih aviona povučeno je iz upotrebe, dok je ukrajinsko vazduhoplovstvo objavilo da je srušilo 29 od 35 dronova koje su poslale ruske snage na Ukrajinu. 

Rusija je gađala vojna postrojenja i kritičnu infrastrukturu, navedeno je na Telegram kanalu ukrajinskog vazduhoplovstva.

Napad na Odesu

U prethodnim izveštajima ukrajinska vojska je navela da je napad ruske bespilotne letelice tokom noći oštetio deo infrastrukture u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, ključnoj za izvoz žitarica, nakon čega je izbio požar koji je brzo ugašen. 

Ukrajinsko MO: Rusija planira da simulira veliku nesreću u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane upozorilo je da Rusija planira da simulira veliku nesreću u nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom njenih snaga, u pokušaju da osujeti očekivanu kontraofanzivu Kijeva za povraćaj zauzetih teritorija.

Zaporožje / Izvor: Profimedia

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni prethodno je nagovestio početak kontraofanzive protiv ruskih snaga.

- Vreme je da vratimo ono što je naše - napisao je Zalužni na Telegramu prilažući snimak na kojem se vide ukrajinski vojnici kako se pripremaju za bitku.

Uoči očekivanog kontraudara povećali su se strahovi da bi se usred povećanih vojnih aktivnosti oko Zaporožja mogla dogoditi nuklearna nesreća.

valerij zalužni / Izvor: Profimedia

Pad ruskog projektila na auto-put u Kijevu

U ponedeljak 29. maja dogodio se još jedan ruski napad na Kijev, a kamera na autuputu u severnom delu Kijeva snimila je pad krhotina jednog projektila.

30. maj 2023.godine

Napad dronovima na Moskvu

U napadu dronova pogođeno je nekoliko zgrada u Moskvi pri čemu je zabeležena "manja" šteta i nije bilo povređenih, rekao je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.

Ruska državna novinska agencija RIA izvestila je da su evakuisani neki stanovnici zgrade u ulici Profsojuznaja u južnom delu Moskve. Nekoliko ruskih Telegram kanala za razmenu poruka izvestilo je da je na prilazima gradu srušeno četiri do deset dronova. 

Ruski vazdušni udar na Kijev

U novom udaru ruskih vazdušnih snaga na Kijev najmanje jedna osoba je poginula, a četiri su povređene, kada je njihova stambena zgrada pogođena i zapaljena, saopštile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinske odbrambene snage saopštile su da su oborile više od 20 bespilotnih letelica tokom ovog napada.

Kijevska vojna administracija izvestila je da je poslednji ruski udar izvršen samo bespilotnim letelicama iranske proizvodnje "Šahed", a ne raketama, kao što je to bio slučaj u većini ranijih napada.

- Masovni napad! Ne napuštajte skloništa - napisao je tada na Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Vitalij Kličko / Izvor: Profimedia

Podoljak je negirao učešće Kijeva u napadu na Moskvu

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je da je Kijev direktno umešan u napad dronovima na Moskvu, ali je predvideo porast takviһ napada.

Rusija je saopštila da je Ukrajina izvela najveći napad dronovima na Moskvu, ali da je protivvazdušna odbrana uništila svih osam dronova.

Mihail Podoljak / Izvor: Profimedia

Vladimir Putin o napadu dronovima na Moskvu

Napad ukrajinskih dronova na Moskvu je akt terorizma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. Napad na civilne objekte potvrđuje kakvim metodama se koristi Kijev, rekao je ruski lider.

Predsednik Rusije potvrdio je da su ruske snage pre 2-3 dana izvele napad na štab vojno-obaveštajne službe Ukrajine.

- Već smo govorili o mogućnosti izvođenja napada na štabove gde se donose odluke, na centre odlučivanja. Naravno, ovoj kategoriji pripada i vojno-obaveštajni štab Ukrajine, na koji je izvršen napad pre dva-tri dana - rekao je šef ruske države tokom posete centra "Zotov".

Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Prigožin o napadu dronovima na Moskvu

Na društvenim mrežama osvanuo je i snimak šefa plaćeničke grupe Vagner, Jevgenija Prigožina, koji je s besom komentarisao napad na Moskvu i ponovno se obrušio na vojni vrh, odnosno na Ministarstvo odbrane.

- Smrdljiva stvorenja, šta radite? Vi ste stoka. Izvucite gu**** iz svojih kabineta. Postavljeni ste da branite ovu zemlju... Vi ste Ministarstvo odbrane! Zašto, dođavola, dopuštate tim dronovima da dolete do Moskve? - rekao je Prigožin.

- Upozorio sam na ovo mnogo puta, ali niko nije hteo da sluša - dodao je.

Jevgenij Prigožin / Izvor: Profimedia

Kadirov o napadu dronovima na Moskvu

Šef Čečenije Ramzan Kadirov je nakon napada na Moskvu rekao na svom Telegram kanalu da će ruske snage uskoro pokazati u zoni specijalne vojne operacije "šta je osveta u punom smislu te reči".

- Konačno, potrčaću malo unapred, ali neću otkrivati detalje. Uskoro ćemo u zoni SVO pokazati šta je osveta u punom smislu te reči - rekao je Kadirov. On je potom objavio na svom Telegram kanalu da bi u Rusiji trebalo da bude proglašeno vanredno stanje.

- Smatram da je neophodno da se proglasi vanredno stanje u Rusiji i da se iskoriste sva borbena sredstva namenjena za to kako bi se odjednom očistila cela ova teroristička ćelija. Smatram da be bi trebalo da se koriste termini 'ukrajinska vojska i ukrajinski političari', već umesto toga - samo teroristi - napisao je Kadirov.

Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia
31. maj 2023.godine

Požar u ruskoj rafineriji nafte

Na ruskoj teritoriji tokom noći zabeležena su dva napada u kojima je bilo i povređenih i kada je načinjena meterijalna šteta. Ruska strana tvrdi da je napad izvela Ukrajina, ali iz Kijeva nije bilo potvrda.

Požar koji je izbio u rafineriji nafte u Krasnodarskoj oblasti u Rusiji verovatno je izazvao dron, rekao je načelnik oblasti, Venjamin Kondratjev. Istakao je da je požar brzo ugašen i da nije bilo žrtava.

Rafinerija u kojoj je izbio požar nalazi se nedaleko od luke Novorosijsk na Crnom moru. Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali ruski zvaničnici su optužili Kijev.

Artiljerijski napad na grad Šebekino

Načelnik Belgorodske oblasti u Rusiji, Vjačeslav Gladkov, rekao je da su ukrajinske snage gađale mesto Šebekino u toj oblasti treći put tokom nedelje.Gladkov je istakao da su povređene četiri osobe, da je načinjena i materijalna šteta na stambenim objektima, školi i vozilima.

Belgorodska oblast je gađana više puta od početka rata u Ukrajini. Kijev nije preuzeo odgovornost za napad.

Ruski gerilci protiv Putina

Ruski partizani, disidenti koji su napali snage Kremlja, saopštili su da imaju "hiljade" kandidata koji čekaju da se pridruže redovima i da će nastaviti da napadaju Rusiju. Oni će napadati sve dok njihove snage ne budu dovoljno velike i jake da udare na Moskvu, rekao je komandant ove grupe, koji koristi kodno ime Cezar.

- Imamo ozbiljne sposobnosti. Imamo minobacače, oklopna vozila, Stingere, prenosive protivtenkovske sisteme i veoma efikasnu jedinicu izviđačkih dronova - rekao je 49-godišnji Cezar.

- Nastavićemo da vršimo ove napade u meri u kojoj osvajamo sopstveno parče ruske teritorije, kako bi nam se pridružili pravi ruski sinovi i kćeri, prave patriote. Kada se to dogodi, brzo ćemo povećati svoju snagu i broj i završiće se kampanjom u Kremlju - rekao je.

Rusi tvrde: Uništili smo poslednji ratni brod Ukrajine

Ruska avijacija je visoko preciznim udarom uništila poslednji vojni brod Ratne mornarice Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako prenose "RIA Novosti", brod "Jurij Olefirenko" je uništen 29. maja ove godine u luci grada Odese.

Odesa, Ukrajina / Izvor: Profimedia

Kadirov je najavio nove akcije svojih jedinica u Ukrajini

Specijalne jedinice "Ahmat" su izvršile dislokaciju snaga i spremaju se za velike akcije u pravcu Donjecka, napisao je čečenski lider Ramzan Kadirov na Telegramu.

- Čečenske jedinice su dobile nov nalog za dislokaciju snaga. Zona odgovornosti je teritorija Donjecke Narodne Republike, a u skladu sa nalogom, čečenski vojnici bi trebalo da krenu u velike akcije i da oslobode niz naselja - istakao je on.

Prema njegovim rečima, ovih dana je u toku priprema jedinica za jurišne napade uz aktivnu podršku Ministarstva odbrane i Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

- Već nekoliko dana je u toku prva faza, komandni štab razvija plan za oslobađanje naselja i dobija nove obaveštajne podatke. Poslanik Dume, moj dragi brat Adam Delimhanov se sastao sa komandirima čija je zona odgovornosti takozvani Marjinski pravac. Ovde su prebačene specijalne jedinice "Ahmat" i jedinice puka "Sever-Ahmat" Ministarstva odbrane Rusije kojima komanduje general-major Apti Alaudinov. Dragoceno iskustvo u akcijama na tim lokacijama ima i komandir puka "Sever-Ahmat", Zajndi Znigijev - dodao je Kadirov.

Lider Čečenije je pojasnio da su slične naredbe o početku ofanzive dobile i druge jedinice "Ahmat" Ministarstva odbrane Rusije i Ruske garde ("Rosgvardija"), koje se nalaze na alternativnim delovima kontakt linije u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

1. jun 2023. godine

Novi raketni napad na Kijev

U ruskom raketnom napadu na Kijev tokom noći, poginule su tri osobe, među njima dvoje dece, a povređeno je njih 14, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kijevska vojna uprava je u saopštenju navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je devetoro ljudi hospitalizovano zbog povreda koje su zadobili u napadu, a vatrogasne službe su gasile požare izazvane padanjem krhotina oborenih projektila u blizini mesta udara.

Ruski dobrovoljački korpus upada na teritoriju Rusije

Prema informacijama koje su se pojavile na pojedinim Tviter i Telegram kanalima, ruska diverzantska jedinica, Ruski dobrovoljački korpus (RDK), prešla je granicu Ukrajine i Rusije i ušla u pograničnu Belgorodsku oblast, u kom su se prema njihovim navodima, vodile teške borbe.

Navodno su u upadu RDK na rusku teritoriju učestvovala oklopna vozila i tenkovi ukrajinskih snaga, iako se zvanična vojska još uvek nije oglasila ovim povodom. Na internetu su se pojavili i snimci na kojima se vidi kako pripadnici Ruskog dobrovoljačkog korpusa pozivaju ljude da ostanu u kućama. Tom prilikom su objavili da neće dirati civile u Rusiji, ali da ih ne mogu evakuisati, jer Rusi neprestano granatiraju okolna područja. Na Tviteru se oglasila i Legija Sloboda Rusije.

- Naša braća šalju pozdrave s ukrajinsko-ruske granice. Naša se borba nastavlja. Čekajte nas - navodi se u objavi.  Načelnik belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je potom saopštio da granate neprestano padaju na ovo područje, te da je u napadu povređeno najmanje osmoro ljudi.

Prigožin: Vagner je spreman da nastavi borbu

Jevgenij Prigožin rekao je da je Vagner spreman da nastavi borbu, ali pod uslovom da dobiju odvojeni deo fronta. Kako je istakao, ne žele da zavise od "klovnova koji upravljaju oružanim snagama". Prigožin se obratio povodom svog 62. rođendana, potvrdivši da će njegovi ljudi napustiti Bahmut 5. juna.

- Ako je ceo lanac komandovanja 100 odsto neuspešan i ako ga budu vodili klovnovi koji pretvaraju ljude u meso, onda nećemo učestvovati u tome - rekao je Prigožin.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

Eksplozija nepoznate naprave u Belgorodu

Dve osobe su povređene prilikom eksplozije nepoznate naprave u ruskom gradu Belgorodu, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Nepoznata naprava je eksplodirala u Belgorodu. Prema preliminarnim informacijama, bespilotna letelica se srušila na kolovoz - napisao je Gladkov na Telegramu.

On je naveo da je jedan muškarac prevezen kolima Hitne pomoći u gradsku bolnicu broj 2 zbog sumnje na potres mozga, a da je drugi muškarac, sa manjim modricama, odbio da bude hospitalizovan. Gladkov je rekao i da je jedan automobil oštećen prilikom eksplozije.

- Na licu mesta rade operativne službe i istražna grupa. Okolnosti incidenta se istražuju - dodao je guverner Belgorodske oblasti.

Odbijena tri napada ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti

Ruske snage, zajedno sa jedinicama Federalne službe bezbednosti (FSB), odbile su tri pokušaja ukrajinskih militanata da prodru u Belgorodsku oblasti i izvedu napad na civilno stanovništvo, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oko tri sata ujutru po moskovskom vremenu, nakon intenzivnog granatiranja civilnih objekata u Belgorodskoj oblasti, ukrajinske terorističke formacije sa dve motorizovane pešadijske čete, osnažene tenkovima, pokušale su da upadnu na teritoriju Rusije u području mesta Nova Tavolžanka i međunarodnog punkta "Šebelkino" - navedeno je u saopštenju ruske vojske.

Ruski dobrovoljački korpus / Izvor: Profimedia

Aktivnim dejstvima ruskih snaga protivnik je potisnut. Državna granica Rusije nije narušena. Avijacija Zapadnog vojnog okruga izvela je na protivnika 11 udara, raketne snage i artiljerija gađale su 77 puta, a korišćeni su i višecevni raketni lanseri.

- Na pograničnom području na ukrajinskoj strani likvidirano je preko 30 ukrajinskih terorista, četiri borbena oklopna vozila, borbeno vozilo sistema "grad", kao i jedan kamionet - saopštila je ruska vojska.

Potom je rusko Ministarstvo odbrane dodalo da je vojska eliminisala više od 50 "ukrajinskih militanata" koji su pokušali da napadnu Belgorodsku oblast.

Ruski dobrovoljački korpus / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka
2. jun 2023. godine

Proglašena vazdušna opasnost širom Ukrajine

Širom Ukrajine proglašena je rano jutros vazdušna opasnost zbog ruskih raketnih udara, ali je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Kijev, čiji su zvaničnici saopštili da je odbrana oborila više od 30 ruskih raketa i dronova.   

- Prema preliminarnim informacijama, više od 30 vazdušnih ciljeva različitih tipova otkriveno je i uništeno u vazdušnom prostoru iznad i oko Kijeva od strane snaga protivvazdušne odbrane - navedeno je u saopštenju.  

Sukob na relaciji Kadirov - Prigožin 

Poslanik ruske Dume, Adam Delimhanov, blizak saveznik čečenskog lidera, Ramzana Kadirova, obratio se šefu Vagnera, Jevgeniju Prigožinu, kome je putem Telegrama poručio da ublaži svoje izjave o vojsci i Ahmatu.

Jevgenij Prigožin i Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

Inače, šef Vagnera je prethodno odgovorio na pitanje medija da li bataljon Ahmat može uspešno da zauzme celu teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). On je rekao da Ahmat možda ima dovoljno moći da zauzme određene lokalitete, ali da će biti teško zauzeti celu DNR.

- Ne morate da znate, Jevgenije, za naše mogućnosti i naše ciljeve. To je nešto što naša komanda zna i glavnokomandujući koji te ciljeve određuje, zajedno sa šefom Republike, herojem Rusije, Ramzanom Kadirovim - rekao je on.

Ukrajinske snage su granatirale region Brjansk

Ukrajinske snage granatirale su dva sela na zapadu Rusije, u regionu Brjanska, a u tom napadu niko nije povređen, izjavio je regionalni gubernator, Aleksandar Bogomaz.

Bogomaz je napisao na Telegramu da su ukrajinske snage napale okolinu sela Lomakovka i Novaja Pogošč.

Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Evakuacija u okrugu Šebekino

Gubernator Belgorodske oblasti u Rusiji, Vjačeslav Gladkov, rekao je da su ukrajinske snage tokom noći granatirale Šebekinski okrug, a evakuisano je više od 2.500 ljudi iz okoline.

"Napadi na Rusiju postaće nova normala"

Savetnik galvnokomandujućeg ukrajinskom vojskom, general Viktor Nazarov, zapretio je da će napadi na teritoriju Rusije ubuduće postati "nova normala".

- Svi vojni položaji u Rusiji su za nas zakonite mete - rekao je on u intervjuu za španski list "Mundo".

Kadirov je kritikovao Putinovu ratnu taktiku

Čečenski ratni vođa je izjavio da Putinova ratna taktika nije dovoljno brutalna, pa je tražio od Rusije proglašenje vanrednog stanja.

- Odgovori na takve pokušaje napada ne bi trebalo da budu oštri, trebalo bi da budu brutalni. Po mom mišljenju, potrebno je proglasiti ratno stanje u Rusiji, upotrebiti sva borbena sredstva namenjena za to da bi se cila ova teroristička ćelija u Ukrajini odednom počistila - rekao je čečenski vođa.

Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

Prigožin optužuje Moskvu kako želi da pobije njegove ljude

Šef ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin optužio je snage Moskve da pokušavaju da raznesu njegove ljude.

On je na Telegramu napisao da su njegovi ljudi otkrili desetak lokacija u pozadini gde su zvaničnici Ministarstva odbrane postavili razne eksplozivne naprave, uključujući stotine protivtenkovskih mina.

- Nije bilo potrebno postavljati ove naprave da bi se neprijatelj odvratio, jer se ovo područje nalazi u pozadinskoj zoni. Stoga možemo pretpostaviti da su te naprave bile namenjene za susret sa napredujućim jedinicama Vagnera - rekao je on.

Jevgenij Prigožin, Vagner, Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/YouTube/Printscreen/Kanal13/Shutterstock

Zelenski o dugoočekivanoj kontraofanzivi

- Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu kako bi vratila teritoriju pod ruskom okupacijom - rekao je predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu.

- Čvrsto verujemo da ćemo uspeti - rekao je Zelenski za Vol Strit Žurnal.

- Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo.

Jevgenij Prigožin / Izvor: Profimedia

Ruska avijacija uništila i ukrajinski komandni centar u blizini grada Severska

Uništen je i ukrajinski komandni centar aeromobilizovane brigade ukrajinske vojske u blizini grada Severska, saopštio je portparol vojne grupe "Jug" Vadim Astafjev.

Jedinice ruskog Specnaza iz grupacije "Jug" likvidirale su četiri jedinice ukrajinske pešadije i celokupan njihov položaj, prenele su "RIA Novosti".

3. jun 2023. godine

Oboreni ukrajinski Su-27 i Mi-8

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski lovac Su-27, vojni helikopter Mi-8, 16 dronova, dve rakete "storm šedou" i sedam granata HIMARS, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Koptevo u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i ukrajinski helikopter Mi-8, koji oboren je u blizini sela Razdolivka - navedeno je u saopštenju.

Su-27 / Izvor: Profimedia

Čečenski borci nastavljaju prodor ka Marinki i Avdejevki

Jurišne grupe odreda specijalnih snaga Ahmat nastavili su žestoke borbe na taktičkom pravcu ka Marinki, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Kako su naveli, jedinice 1. armijskog korpusa nastavljaju borbe kod Avdejevke.

Prigožin optužio frakcije u Kremlju za seme razdora između Vagnera i Čečena

Osnivač ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je da različite frakcije u Kremlju uništavaju državu tako što pokušavaju da poseju seme razdora između njega i čečenskih boraca.

- Opasne igre su postale uobičajena pojava u kulama Kremlja. One jednostavno uništavaju rusku državu - poručio je Prigožin.

Čečeni u Marijupolju / Izvor: Profimedia

Privet-82 u Ukrajini

Novi tip ruskih samoubilačkih bespilotnih letelica, nazvanih Privet-82, uspešno je završio testove u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini i sada se priprema za borbenu upotrebu, saopštio je za agenciju TASS, projektni biro Oko.

- Privet-82 je prošao letne testove na teritoriji Luganske i Donjecke Narodne Republike u zoni specijalne vojne operacije. Testovima su proveravali domet leta, radio kanal i otpornost drona na lokalne sisteme za elektronsko ratovanje - navodi ruska novinska agencija.

Borba prsa u prsa uhvaćena dronom

Izviđački dron zabeležio je neverovatan snimak borbe prsa u prsa između ukrajinskih i ruskih vojnika.

Na snimku se navodno vide dvojica ruskih vojnika koja su tokom bliske borbe opkoljena u rovu. Nakon kraće razmene vatre Ukrajinci su na njih bacali granatu posle čega su ruski borci prestali da uzvraćaju.

Jedinstveni snimci borbe! Ranjeni ruski vojnik u DNR već je hteo da se raznese granatom, ali Rusi ne odustaju tek tako! Namamili su ih u zamku i iz mitraljeskog rafala poslali u pakao - piše ispod snimka.

Snimak borbe Rusa i Ukrajinaca možete pogledati OVDE.

Ruski vojnik / Izvor: Profimedia

Borbe na granici između ruske Belgorodske i ukrajinske Harkovske oblasti

Ruska vojska je prebacila pojačanje u granično područje i snažno granatira ukrajinske vojne položaje na ukrajinskoj teritoriji.

Ruski avioni takođe napadaju ukrajinski Volčanski okrug, gde su ukrajinske snage koncentrisale vojne rezerve, municiju i tešku opremu dobijenu od NATO-a za granične napade.

Video snimak borbi na ukrajinsko-ruskoj granici pogledajte OVDE.

Zauzvrat, ukrajinske snage su granatirale ruske oblasti Šebekino i Valujsk u Belgorodskoj oblasti, nanoseći još više štete pograničnim selima. U granatiranju Belgorodske oblasti od strane ukrajinske vojske poginulo je pet civila.

White Rex, Ruski dobrovoljački korpus / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka
4. jun 2023. godine

Ukrajinski napad dronovima na Krim

Ruske vlasti saopštile su da su oborile pet dronova, kao i da ih se još četiri "zaglavilo" i da nisu uspeli da pogode svoje mete u gradu Džankoj na Krimu. Šef administracije Krima Sergej Aksjonov naveo je da u napadu nije bilo žrtava, ali da su prozori razbijeni na nekoliko stambenih objekata, prenosi Rojters.

On je dodao da je blizu jedne zgrade pronađen neeskplodirani dron zbog čega je izvršena evakuacija oko 50 ljudi sa tog područja.

Krim / Izvor: Profimedia

Proukrajinski borci zarobili su dvojicu ruskih vojnika tokom borbi u Belgorodskoj oblasti Rusije

Oni su ponudili da predaju vojnike, ali da zauzvrat budu primljeni "samo na dva minuta" kod regionalnog guvernera Vjačeslava Gladkova.

U objavi na Telegramu, proukrajinske grupe Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus saopštile su da se bespotrebni krvavi rat koji se vodi već godinu i po dana, sada prelio na teritoriju ruske Belgorodske oblasti.

- Danas do 17 časova imate priliku da razgovarate bez oružja i povedete kući dva državljana Ruske Federacije, obična vojnika koje ste vi i vaše političko rukovodstvo poslali u ovaj masakr - naveli su oni.

Danilov: Gubici Ukrajine u bici za Bahmut oko 7,5 puta manji nego ruski

Šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov rekao je da su gubici Ukrajine u bici za Bahmut oko 7,5 puta manji nego ruski. On je za italijanski list "Korijere dela sera" rekao da je Rusija u bici za Bahmut izgubila 22.816 ljudi od 1. septembra 2022. godine.

"Kijev independent" navodi da je Danilov rekao da su grupa Vagner i njihovi regruti iz zatvora imali glavnu ulogu u desetomesečnom ruskom napadu na grad.

Bahmut / Izvor: Foto: Southfront.org

Ukrajinske snage su granatirale Donjeck i Gorlovku

Ukrajinske trupe granatirale su dva okruga Donjeck i Gorlovka za 45 minuta, ispalivši 17 NATO granata kalibra 155 mm i pet granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Gladkov odgovorio proukrajinskim snagama na ultimatum

Guverner ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je izjavio da je voljan da se sastane sa proukrajinskom grupom ruskih boraca koja navodno drži dva ruska vojnika u zarobljeništvu.

- Najverovatnije su ih ubili, koliko god meni bilo teško da to kažem. Ali ako su živi, od 17-18 časova - kontrolni punkt Šebekino. Garantujem bezbednost - rekao je guverner.

Žestoke borbe u Novoj Tavolžanki

U toku je borba protiv ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe u Novoj Tavolžanki, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Rusije, Vjačeslav Gladkov.

- Nadam se da će svi biti likvidirani, drugačije i ne može biti - rekao je Gladkov u video-zapisu koji je objavljen na njegovom kanalu na Telegramu.

Guverner Belgorodske oblasti, Vjačeslav Gladkov, rekao je da se ruske trupe bore protiv ukrajinske Diverzantsko-izviđačke grupe

Ruska vojska izvela je tokom večeri artiljerijski udar na ukrajinske diverzante u blizini Nove Tavolžanke u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice za pokrivanje Zapadnog vojnog okruga i granična služba Federalne službe bezbednosti (FSB) uočile su pokušaj militanata da pređu reku na području ovog naselja, prenose RIA Novosti.    

Izvršeni su snažni artiljerijski udari na proukrajinske diverzante

- Na neprijatelja je izvršen artiljerijski udar. Neprijatelj je rasteran, povukao se - naglasili su u ruskom Ministarstvu. 

Ruska vojska izvela je artiljerijski udar na ukrajinske diverzante u blizini Nove Tavolžanke u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedinice za pokrivanje Zapadnog vojnog okruga i granična služba Federalne službe bezbednosti (FSB) uočile su pokušaj militanata da pređu reku na području ovog naselja, prenose RIA Novosti.

Zarobljena grupa ruskih vojnika

Proukrajinska grupa ruskih boraca saopštila je da je zarobila nekoliko ruskih vojnika u prekograničnom prepadu u Belgorodskoj oblasti u Rusiji i da će ih predati ukrajinskim vlastima. 

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas
07.06.2023. 17:33
Pogledajte više