NA POMOLU BEŽANIJA IZ UKRAJINE?! Vagnerovci se povlače, sprema se veliko iznenađenje koje će preokrenuti tok rata?!

24.03.2023. 06:54
Piše:
Srbija Danas/Telegraf
Vagner / Izvor: Foto: Telegram/Printscreen/Раньше всех. Ну почти.
Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner, navodno se sprema da smanji operacije svoje privatne vojske u Ukrajini

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner, navodno se sprema da smanji operacije svoje privatne vojske u Ukrajini zbog nedostatka ljudstva i municije, prenosi "Yahoo News" pozivajući se na "Bloomberg" i izvore koji su tražili da ostanu anonimni. Prema "Bloombergovim" izvorima, Jevgenij Prigožin se suočio s neuspesima nakon što su mu ruski vojni šefovi zabranili regrutaciju iz zatvora i lišili ga zaliha.

ZELENSKI RAZOTKRIVEN?! Čečenski komandant obelodanio SVE o poseti ukrajinskog predsednika Bahmutu, pa pozvao Kijev: "Pokažite snimak!"

ZELENSKI RAZOTKRIVEN?! Čečenski komandant obelodanio SVE o poseti ukrajinskog predsednika Bahmutu, pa pozvao Kijev: "Pokažite snimak!"

FRKA! UKRAJINCI KREĆU U NAPAD?! Osnivač Vagnera u panici: "Neprijatelj oko Bahmuta rasporedio 80.000 vojnika"

FRKA! UKRAJINCI KREĆU U NAPAD?! Osnivač Vagnera u panici: "Neprijatelj oko Bahmuta rasporedio 80.000 vojnika"

BRITANSKI TENKOVI VOZE U KATASTROFU?! London namerava da pošalje Kijevu granate sa osiromašenim uranijumom?

BRITANSKI TENKOVI VOZE U KATASTROFU?! London namerava da pošalje Kijevu granate sa osiromašenim uranijumom?

Uprkos višemesečnim borbama, Vagnerove trupe nisu uspele da zauzmu svoju glavnu metu, ukrajinski grad Bahmut. Izvori sugerišu da su najviši komandanti bili u stanju da poseju sumnje u Putinov um u vezi sa Vagnerovom vojnom veštinom, tvrdeći da su svi rezultati koje su postigli posledica talasa osuđeničkih trupa poslatih u smrt. Putin je potom uskočio da prebaci zatvorsko regrutovanje na Ministarstvo odbrane, prekinuvši priliv regruta Vagneru i usporivši te plaćenike snabdevanje municijom iz vojske.

Blagoedatno, Vagner, Ukrajina / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/lordcurious

Ukrajina je bila u fokusu Prigožinovih velikih napora od početka rata. Prethodno je dobio dozvolu Kremlja da regrutuje zatvorenike uz obećanje o prevremenom puštanju ako prežive šest meseci na bojnom polju. Međutim, osuđenici su poslani u borbu sa malo pripreme. Oko pola od 40.000 koji su se prijavili ubijeno je ili ranjeno u borbama u Bahmutu i ​​zauzimanja malog rudarskog grada Soledara, prema procenama britanskih obaveštajnih službi.

Jevgenij Prigožin, Vagner / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

Prigožin je prošle nedelje objavio da je otvorio centre za regrutaciju u sportskim i borilačkim klubovima u 42 ruska grada, nadajući se da će upisati 30.000 novih regruta. Međutim, ostaje nejasno koliko će uspeti da privuče volontere, prenosi "Yahoo News".

Uprkos neuspesima, Prigožinove udarne trupe i dalje mogu da igraju ulogu u pokušaju da zauzmu preostale gradove pod kontrolom Ukrajine u istočnom regionu Donbasa, kažu dve osobe bliske Kremlju i obaveštajnim službama, navodi "Bloomberg". Međutim, jedan od njih je izjavio da Prigožinu neće biti dozvoljena nikakva prilika u medijima pod državnom kontrolom da preuzme zasluge za uzimanje Bahmuta, što bi bio prvi značajan vojni napredak Rusije od sredine 2022. godine.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Iako nema naznaka da će Prigožin prerasporediti trupe u Afriku, "Blosources" sugeriše da će operacijama na tom kontinentu verovatno biti posvećena veća pažnja u budućnosti. Vagner je ranije podržavao geopolitičke ciljeve Kremlja u zemljama kao što su Libija, Sudan, Mali i Centralnoafrička Republika. Nedavno su se pojavili izveštaji da se Vagner seli u Burkinu Faso nakon što je ta zemlja naredila francuskim trupama da odu.

Pojavila se zabrinutost zbog mogućeg uticaja povećane aktivnosti ruske privatne vojne kompanije na stabilnost severne i zapadne Afrike. Italijanski obaveštajci su upozorili na potencijalni porast tokova migranata ka Evropskoj uniji kao rezultat toga.

Ranije su britanski obaveštajci izvestili da je Vagner grupi navodno zabranjeno da regrutuje još zatvorenika, što je pogoršalo njene kadrovske probleme, jer se uskoro očekuje puštanje osuđenika regrutovanih na jesen. PMC Vagner se takođe suočava sa teškim žrtvama u Ukrajini, a njegov vlasnik Jevgenij Prigožin verovatno je izgubio pristup regrutovanju u ruskim zatvorima zbog tekućih sporova sa vlastima.

Uprkos ovim neuspesima, Vagner nastavlja da vodi vojne operacije u Ukrajini. Nedavno je PMC počeo da regrutuje meštane u okupiranom Melitopolju za borbu u Bahmutu. Vagnerove snage su takođe napredovale iz nekoliko pravaca, pokušavajući da probiju ukrajinsku odbranu i preuzmu kontrolu nad centrom Bahmuta.

Prigožinov sve veći politički uticaj, zasnovan na Vagneru, uznemirio je duhove u Kremlju, a ukrajinski obaveštajci su izveštavali o naporima Kremlja da stvori protivtežu Vagneru. Litvanski parlament je 14. marta usvojio rezoluciju kojom je Vagner grupa proglašena terorističkom organizacijom.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas/Telegraf
24.03.2023. 06:54
Pogledajte više