130 godina opštinskog odbora Crvenog krsta Zemuna

28.12.2016. 08:38
Piše:
Srbija Danas
zemun / Izvor: Srbija Danas
Crveni krst Zemun je svojim posebnim aktivnostima povezao tri veka

Školama i drugim ustanovama opštinski odbor Crvenog krsta Zemuna dodelio je povelje zahvalnosti, među kojima i zavodu za transfuziju krvi KBC Zemuna.

Na početku otvaranja svečanog skupa, odata je pošta minutom ćutanja preminulim članovima i aktivistima.    

zemun / Izvor: Srbija Danas

Na skupu je konstatovano da je Crveni krst Zemun svojim posebnim aktivnostima povezao tri veka, počev od 19. veka, kada je 1886. godine osnovan kao aktiv Crvenog krsta, zatim kroz 20.vek kog su karakterisali turbulentni događaji kao što su balkanski ratovi, Prvi i Drugi svetski rat, pa sve do burnog završetka 20. veka, kada je došlo do raspada Jugoslavije, bombardovanja Srbije, što je za posledicu imalo velika migraciona kretanja, kolone izbeglica i privremeno raseljenih građana sa KiM, što je nastavljeno i početkom 21. veka.

zemun / Izvor: Srbija Danas

Svi ti događaji, ako i razne elementarne i druge nepogode, uslovile su da KC Zemuna, negujući humanost, nepristrasnost, neutralnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost postane centar organizovanja i distribucije humanitarne pomoći za izbeglice i privremeno raseljena lica sa KiM i građane Zemuna kojima je pomoć bila neophodna.                                                                                                                                                                                              

Piše:
Srbija Danas
28.12.2016. 08:38
Pogledajte više