Ispovest Beograđanke: Pojela sam sladoled i nakon toga završila na Urgentnom

01.07.2017. 10:22
Piše:
Srbija Danas
kafić / Izvor: Profimedia/ilustracija
Jedna naša čitateljka iz Beograda (54) ispričala nam je šta joj se desilo u četvrtak uveče, a sve je krenulo od jedne činije sladoleda

- Dan je bio kao i svaki drugi. Došla sam sa posla, uzela sladoled iz frižidera i sela na terasu da odmorim malo. Bilo je negde oko 21 sat kada se sve desilo. U jednom trenutku opipala sam neku izraslinu koju nisam imala pre toga. Otišla sam do ogledala i imala šta da vidim. Ispod vilice mi je izraslo nešto veličine oraha. Uspaničila sam se i odmah sam sa sinom otišla u Urgentni centar – počinje priču ova Beograđanka.

Užas u Bečićima: Žena ušla u vodu, a o tome šta joj se dogodilo priča celo crnogorsko primorje

Samo dan pre Teodosića i Jelisavete, SVADBU pravio i ovaj POZNATI SRPSKI POLITIČAR (FOTO)

Kako kaže bila je uplašena i mislila je da je to izazvao sladoled koji je pojela.

hitna-pomoc / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Međutim, kad me je doktor primio i pregledao rekao mi je da imam kamen u pljuvačnoj žlezdi. Odmah su reagovali. Rasekao mi je sluznicu ispod jezika i izvadio kamenčić – nastavlja ona i dodaje: - Rekao mi je da to nije ništa strašno, i da kao što postoje kamenčići u bubregu, postoje i u ovim žlezdama.

Sutradan je, kako nam kaže otišla na pregled kod svoje doktorke koja joj je prepisala antibiotike i rekla da je njena zdravstvena situacija pod kontorlom.

Odakle kamen u pljuvačnim žlezdama?!

Kamen može nastati ne samo u bubrezima i mokraćnim kanalima, žučnoj kesi i žučnim putevima, već i u pljuvačnim žlezdama. Bolest se naziva sijalolitijaza i nije tako retka njena pojava.

Lekari u operacionoj sali / Izvor: Profimedia/ilustracija

Priustvo kamena u pljuvačnim žlezdama javja se pretežno u submandibularnoj žlezdi, a u 65 odsto slučajeva osobe imaju samo jedan kamen. Istovremena zahvaćenost više od jedne žlezde vrlo je retka i javlja se u malom broju slučajeva.

Uzrok bolesti je još uviek nepoznat. Smatra se da se minerali talože na jezgru od sluzi i tako formiraju kamen. Kamen se često javlja kad postoji hronična upala žezda, čak kod dve trećine bolesnika. Mogu se javiti i kod gihta, naslednoj bolesti koja se karakteriše nakupljanjem minerala u zglobovima. Najčešće su pogođene osobe srednjih godina, češće muškarci od žena.

Piše:
Srbija Danas
01.07.2017. 10:22
Pogledajte više