Besplatno proverite pluća na Beogradskom maratonu

19.04.2018. 15:14
Piše:
Tanjug
Maraton / Izvor: Profimedia
Biće postavljeni punktovi za spirometriju

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv astme na Beogradskom maratonu biće postavljeni posebni punktovi na kojima će svi učesnici i posetioci moći da dobiju besplatni spirometrijski pregled odnosno proveru plućne funkcije.

Na punktovima za spirometriju građani će od lekara moći će da saznaju sve o uticaju fizičkih aktivnosti na zdravlje pluća, ali i na mogućnosti bavljenja sportom kod ljudi koji boluju od astme i drugih respiratornih bolesti.

Akciju organizuju Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda i Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Beograda u okviru manifestacije "Zdrava pluća - zdrav život". Punktovi za proveru plućne funkcije nalaziće se u subotu 21. aprila na startu "Trke zadovoljstva" na platou ispred Doma narodne Skupštine od 8 do 10 i na cilju "Trke zadovoljstva" na Terazijama između Bezistana i Pozorišta na Terazijama od 9 do 15 sati.

Beogradski maraton / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Astma je bolest koja izaziva zapaljenje i sužavanje disajnih puteva u plućima, uzrokujući šištanje, nedostatak daha i kašalj.

Dugi niz godina vladalo je mišljenje da sport negativno utiče na osobe obolele od astme. Preporučivalo im se da se ne bave sportskim aktivnostima, a deca obolela od astme redovno su bila oslobođena od nastave fizičkog vaspitanja.

Brojna istraživanja sprovedena tokom godina na ovu temu dokazala su suprotno.

 

Piše:
Tanjug
19.04.2018. 15:14
Pogledajte više