Svako godišnje doba sa sobom donosi ukuse, mirise i različitu paletu boja na pijacama širom našeg grada. Međutim, jedno godišnje doba koje se po mišljenju mnogih ljubitelja pijačne kupovine ipak posebno izdvaja jeste upravo proleće.
Proleće je živopisno ušetalo među tezgama koje ne samo da su bogate, mirisne, šarene i za oko ugodne, već su i pune zdravih dugo iščekivanih sezonskih plodova prirode, mameći domaćice i domaćine u potrazi za idealnim svežim i kvalitetnim namirnicama radi spremanja laganih i ukusnih jela.
Zelena, crvena, narandžasta, žuta boja pomešana sa mirisom zelene salate, rotkvica i svežih jagoda i još mnoštvom prolećnih namirnica među kojima su artičoke, žpargle, mladi luk, i spanać, sve zajedno učiniće da Vaš odlazak na pijacu preraste u doživljaj pravog odlaska u prirodu.
Proleće nam takođe donosi i jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, USKRS!! Radujemo se druženju sa najmilijima, šarenoj trpezi i još šarenijim jajima. Prvo obojeno jaje, koje je po pravilu crvene boje smatra se "čuvarkućom" zaštitnikom kuće i zdravlja. Za vreme Uskršnjeg ili Velikog Posta koji je od posebne važnosti vernicima za ishranu se koristi hrana koja nije životinjskog porekla. Ovaj post ukupno traje 48 dana i završava se praznikom Vaskrsenja.
Bogata ponuda svežeg voća i povrća na pijacama za vreme Velikog posta nudi i pregršt uvek sveže ribe, meda, vina, domaćeg slatkog od jagoda i ostalih domaćih poluproizvoda koje su pravile vredne domaćice po starim recepturama svojih majki i baka.
Tradicija nalaže da za Uskršnje i Prvomajske praznike pripremamo bogate trpeze koje pravimo za užu i širu porodicu. Pijace su sjajan odabir, jer na njima mogu da se snabdeju svi oni koji pripremaju i posni i mrsni meni za praznične trpeze.
Naši sugrađani za koje su pijace nezaobilazna mesta kvalitetne kupovine, znaju da na beogradskim pijacama tokom cele godine mogu naći raznovrsno voće i povrće koje je prešlo kratak puta od njive do njihove trpeze.
KREP PAPIR: Pripremite tvrdo kuvana jaja, kada se ohlade obrišite ih. Krep papir raznih boja, iscepkajte na veće komade. Uzmite papir u boji sa kojom prvo želite da bojite, pa ga dobro nakvasite. Zatim višak vode iscedite i zgužvanim krep papirom "tapkajte" po površini jajeta. Potom uzmite papir u drugoj boji, skvasite ga i nastavite da tapkate. Dobićete veselo šareno "isprskano" jaje.
MRAMORNA JAJA: Ljuske crnog ili belog luka isecepkajte na komade. Jaje pokvasite, uvaljajte u ljuske, potom umotajte u tanku najlon čarapu vežite. Kuvajte u šerpi sa bojom koju ste izabrali.
BUBAMARA: Ofarbajte jaja u crvenu boju. Umutite jedno belance i četkicom pravite tufne na ofarbanom jajetu. Potom ga uvaljajte u mak.
DEKUPAŽ TEHNIKA: Koristite skuvana i ohlađena jaja sa belom ljuskom. Za ukrašavanje su vam potrebne salvete sa sitnim detaljima, belance, čaša vode, mali sunđerčić i čašica za rakiju koja će poslužiti kao držač za jaje. Odvojite prvi sloj salvete sa sličicama i isecite željenu šaru. Jaje premažite sunđerčićem koji ste natoplili u belance, pa na njega stavite isečeni deo salvete, potom suđerčićem još malo natapkajte belance. Na ovaj način možete delimično ili potpuno oslikati jaje. Stavite ga u rakijsku čašicu da se belance osuši.
Uoči Velikog petka u mlečnim halama na Gradskim pijacama najviše se kupuju domaća jaja. Počinju pripreme za jedan od najradosnijih običaja, farbanje i ukrašavanje jaja.