"DANI SREMA, BANATA I BAČKE" ODUŠEVILI BEOGRAĐANE: Palilulska pijaca bila je nezaobilazna stanica kupaca (FOTO/VIDEO)

27.09.2021. 12:54
Piše:
Srbija Danas
JKP Gradske pijace / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Sremački običaji i ukusi oplemenili dodatno pijacu "Palilula"

Udruženje žena Srema, Banata i Bačke je uz saradnju sa JKP "Gradske pijace" predstavilo običaje i ukuse svoga kraja proteklog vikenda na pijaci "Palilula" u Beogradu. 

Posetioci Palilulske pijace imali su priliku da osim uživanja u prijatnom ambijentu, raznovrsnoj i bogatoj ponudi svežih i visokokvalitetnih namirnica, uživaju i u slanim i slatkim specijalitetima i brojnim ručno rađenim proizvodima, specijalno pripremljenih za tu priliku koje su umešne domaćice donele na tezge. Bilo je tu i ručnih radova, ali i raznoraznih đakonija iz sremačkih krajeva.

Članice Udruženja žena Srema, Banata i Bačke su na taj način pokazale kreativnu inicijativu da delove prošlosti veštinom svojih ruku implementiraju i u savremene tokove stvaralaštva. Kroz kulinarstvo i zanatstvo brojne običaje čuvaju od zaborava, negujući ih kroz razne manifestacije.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Radom i međusobnom saradnjom dokazale su da različitosti umesto da nas razdvajaju mogu biti tačke koje nas spajaju, obogaćuju naše društvo u celini i stvaraju osnov za socijalni, ekonomski i kulturni progres. 

- Naši sugrađani su navikli da mi imamo bogatu ponudu na Beogradskim pijacama, a mi često to oplemenimo nekim dodatnim sadržajem, a ovog vikenda se održavaju dani Srema, Banata i Bačke. Prvi dan je posvećen ženama koje su posetiocima ove pijace izložile ručno rađene proizvode - rekla je portparol JKP "Gradske pijace" Jelena Nikolić.

Ponuda je bila veoma raznovrsna za svačiji ukus i džep, a ono što je posebno privuklo pažnju posetiocima jesu upravo ručni radovi koje su vredne žene izložile i pokazale beogradskim kupcima. 

- Tu možete videti razne stvari i sitnice koje mogu da oplemene dom, ali ima i takođe odevnih predmeta. Takve stvari mogu biti poklon, posetioci mogu obradovati i sebe i sebi drage osobe. To je rezultat starih zanata koji izumiru. One imaju nameru da svojih ruku delo izlože javnosti. One dolaze iz Srema, Banata i Bačke i svojim delima pokazuju da i različitosti mogu biti tačke nerazvajanja već spajanja i da je multikulturalnost izuzetno važna - rekla je portparol JKP "Gradske pijace" Jelena Nikolić.

 

Piše:
Srbija Danas
27.09.2021. 12:54
Pogledajte više