GRAD BEOGRAD SPASAVA TRUDNICE U BATAJNICI, DOK DIREKTORKA DOMA ZDRAVLJA ZEMUN KUPUJE SITAN INVENTAR: Dr Cvetković skandaloznim odlukama stvorila agoniju građanima Batajnice

14.01.2023. 07:56
Piše:
Srbija Danas
Aleksandra Cvetković / Izvor: Foto: YouTube Printscreen/TVStudioB/Facebook/Televizija Zemun/Google Maps
Grad Beograd rešava agoniju građanima Batajnice koju je sramnim postupcima stvorila v.d. direktorka Doma zdravlja Zemun Aleksandra Cvetković.

Grad Beograd opredelio je 6.500.000 dinara iz budžeta za kupovinu ultrazvučnog aparata sa abdominalnom i ginekološkom sondom i tako okončao agoniju građana Batajnice, koji su zbog neispravnog ultrazvučnog aparata i samovoljnih i skandaloznih odluka v.d. direktora Doma zdravlja Zemun dr Aleksandre Cvetković, duže od godinu dana, morali da putuju do Zemuna ili Ugrinovaca kako bi obavili preglede.

Direktorki Doma zdravlja u Zemunu bitniji sitan inventar od ultrazvuka za trudnice? Šerifovskim ponašanjem onemogućila ultrazvučne preglede u Batajnici

Direktorki Doma zdravlja u Zemunu bitniji sitan inventar od ultrazvuka za trudnice? Šerifovskim ponašanjem onemogućila ultrazvučne preglede u Batajnici

"MUČENJE TRUDNICA U BATAJNICI I IZBIJANJE PARA IZ DŽEPA" Direktorka Doma zdravlja u Zemunu sramnom odlukom naterala trudnice da se privatno pregledaju

"MUČENJE TRUDNICA U BATAJNICI I IZBIJANJE PARA IZ DŽEPA" Direktorka Doma zdravlja u Zemunu sramnom odlukom naterala trudnice da se privatno pregledaju

Upravni odbor Doma zdravlja u Zemunu je godinu dana upozoravao na probleme građana Batajnice i na sednici odbora 2. decembra 2022. godine doneo odluku kojom se nalaže da se napravi rebalans budžeta i da se novac preusmeri na kupovinu ultrazvuka. Kako je u svojoj odluci naveo Upravni odbor ove zdravstvene institucije, iako bi se ultrazvučni aparat primarno koristio za ginekologiju, sa adekvatnim sondama bi mogao mogao da se koristi i za abdomen.

Dr Cvetković / Izvor: Foto: SD/Iustracija

Ako se uzme u obzir istraživanje "Ljudski razvoj kao odgovor na demografske promene", koja je prošle godine predstavljen u Skupštini Srbije - do 2050. godine Srbija će izgubiti 1,4 miliona ljudi, što bi Srbiju učinilo jednom od država koje najbrže gube stanovnike u svetu. Ako nešto hitno ne preduzmemo, za manje od 30 godina u Srbiji će biti manje od 5,4 miliona ljudi.

Ovi podaci treba da budu crveni alarm svima, a posebno medicinskim radnicima, da podstiču širenje porodica i rađanje dece, a odluka direktorke Cvetković kojom direktno utiče na to da trudnice iz Batajnice, neke i u poodmakloj trudnoći, nemaju u svom Domu zdravlja ultrazvuk već za rutinski pregleg moraju da pređu minimum 10 kilometara je u potpunosti suprotna državnoj politici o podizanju nataliteta u Srbiji.

Direktorka je ne čekajuću zapisnik sa sednice Upravnog odbora na kojoj je i sama bila prisutna dala nalog da se raspiše nabavka za sitan inventar. Dakle, iako je Upravni odbor na sednici doneo odluku o preusmeravanju sredstava iz budžeta za kupovinu ultrazvučnog aparata za Batajnicu, v.d. direktorka Aleksandra Cvetković je odlučila da ignoriše odluku nadležnog tela. A kada joj je službenica javnih nabavki skrenula pažnju da se sačeka odluka za ultrazvučni aparat, direktorka Cvetković je na to reagovala tako što ju je izbacila iz kancelarije.

Na sednici Upravnog odbora 2. decembra ustanovljeno je da su sredstva na sopstvenom računu Doma zdravlja Zemun dovoljna za nabavku ultrazvučnog uređaja, te je ovaj organ u skladu sa tim i doneo odluku o hitnoj kupovini.

Dakle, nije bilo prepreka da se sistem zdravstvene zaštite u Batajnici za više od 75 hiljada ljudi olakša i unapredi, sem odluke v.d. direktorke Cvetković, koja iz sebi poznatih razloga ne uvažava odluke tela koje je za to nadležno.

Da rezimirmo, iako je Upravni odbor upozoravao da aparat ne radi duže od godinu dana, zbog čega je u petak, 2. decembra 2022. godine zahtevano da se napravi rebalans budžeta i sredstva opredele za kupovinu istog, bahata direktoka je već u ponedeljak, 5. decembra 2022. godine, nepoštujući odluku nadležnih organa Doma zdravlja u Zemunu, samoinicijativno, raspisala nabavku za sitan inventar. Ona je tek 16.11.2022. godine, iako je imala dovoljno sredstava u budžetu, poslala zahtev gradu Beogradu za kupovinu neophodnog aparata, a novac kasnije opredelila za nešto drugo. Odgovor od grada je stigao 11.01.2023. godine, gde je naznačeno da su sredstva iz budžeta grada Beograda opredeljena za kupovinu ultrazvučnog aparata za Batajnicu. 

Trudnica / Izvor: Foto: Shutterstock/SD Ilustracija

Kontroverzna i samovoljna odluka direktorke Cvetković da je bitnije nabaviti sitan potrošni materijal nego ultrazvučni aparat koji bi bio na raspolaganju svim stanovnicima Batajnice je blago rečeno skandalozna i pitanje je zašto je tek 16.11.2022. godine tražila od grada Beograda da kupi ultrazvučni aparat, iako on nije radio duže od godinu dana.

Upravni odbor Doma zdravlja u Zemunu, povodom skandaloznih odluka v.d. direktorke Aleksandre Cvetković, uputio je zahtev za njenu smenu ministarki zdravlja Danici Grujičić. U zahtevu je navedeno da je direktorka pogrešnim činjenjem izazvala nezadovoljstvo zaposlenih i posebno se ističe da dr Cvetković od 2019. godine nije izvršava odluke Upravnog odbora, čime je prekršila niz finansijskih i pravnih zakona i drugih popisa.

Apropo skandaloznih odluka v.d. direktorke Doma zdravlja u Zemunu dr Aleksandre Cvetković apelujemo na nadležne organe i ministarku Danicu Grujičić da razreši funkcije dr Cvetković, koja je u doba "bele kuge" i deceniji u kojoj je prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva Srbija ostala bez skoro 600.000 ljudi, svojim sramnim postpucima otežala život trudnicama i roditeljima sa malom decom, primoravajući ih da putuju do 10 kilometara kako bi obavili osnovne preglede. 

Piše:
Srbija Danas
14.01.2023. 07:56
Pogledajte više