MUZEJ GRADA BEOGRADA: Održana izložba idejnih rešenja u Resavskoj ulici

18.10.2016. 16:36
Piše:
Srbija Danas
Goran Vesić / Izvor: BeoInfo
Gradski menadžer Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su danas izložbu idejnih rešenja za Muzej grada Beograda u Resavskoj ulici.

Izložbi radova prisustvovali su i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jeftić, rukovodstvo Muzeja grada Beograda i kao arhitekte koje učestvuju na javnom konkursu.

Gradski menadžer je istakao da će ovaj muzej biti najveći u Beogradu, s obzirom na to da je ukupna površina prostora preko 13.000 kvadratnih metara.

– Prvi put smo u ovu zgradu došli u decembru 2013. godine i tada nam je bilo jasno da je ispred nas dug put. Trebalo je skoro dve godine da rešimo imovinsko pravna-pitanja sa Vojskom Srbije kako bismo mogli da dođemo do prvih idejnih rešenja o tome kako bi zgrada u Resavskoj trebalo da izgleda.  Kada bude izabrano pobedničko rešenje, krenuće se u glavni projekat a potom u veliku akciju prikupljanja sredstava za Muzej grada Beograda – istakao je Vesić.

Goran Vesić / Izvor: BeoInfo

On je naglasio da će sredstva izdvojiti kako Grad Beograd tako i nadležno ministarstvo, ali da će se u akciju uključiti i donatori i građani Beograda.

– Napravićemo veliku donatorsku akciju u kojoj ćemo pozvati građane Beograda da daju svoj doprinos kako bi 7.000 godina istorije, kulture i tradicije Beograda i sve ono što on ima dobilo svoju kuću. Najveći donatori imaće svoje ime na zidovima muzeja, što je u svetu uobičajeno i time ćemo početi da obnavljamo zadužbinarstvo. Do sada smo imali razgovore sa stranim ambasadama i fondacijama koje se bave ulaganjima u kulturu i taj novac postoji. Ja verujem da ćemo zajedno sa građanima uspeti da realizujemo ogromnu energiju u nešto čime ćemo se svi ponositi. Danas svi imamo razloga da budemo srećni, jer sada znamo kako i kada ćemo ovaj prostor urediti i kada će on zaista postati muzej – rekao je Goran Vesić.

Folić: Na ovaj način obogaćujemo javne sadržaje u Beogradu

Gradski urbanista Milutin Folić istakao je da svih pet radova koji su danas predstavljeni ispunjavaju sve kriterijume jer su u njih uključeni i drugi javni sadržaji.

– Ovo neće biti samo muzej već i mesto gde će ljudi moći da sednu, popiju kafu, pogledaju eksponate, kao i da kupe nešto u muzejskoj prodavnici. To će biti kompleks u kome može da se boravi i na taj način mi obogaćujemo javne sadržaje u Beogradu koji su nam toliko potrebni – rekao je Milutin Folić.

On je istakao da će u narednom periodu biti održane još dve sednice komisije koja će izabrati najbolje rešenje i dodao da se očekuje da sledeće nedelje ono bude i objavljeno.

– Ma koje rešenje da izaberu neće pogrešiti, a i zadovoljan sam što je veliki broj arhitekata učestvovao na konkursu i pozivam ih i da učestvuju na konkursu za galeriju na Kosančićevom vencu koji je u toku, kao i za Beogradsku filharmoniju, koji se raspisuje ovih dana. Mi kao grad obećavamo da ćemo po tim pobedničkim rešenjima i realizovati projekte. To se dogodilo sa Cvetnim trgom, sa tri pijace koje se izvode po nagrađenim rešenjima, a tako će biti sa Slavijom – istakao je Folić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Beograd jedan od retkih gradova u Evropi, moguće i jedini, koji nema svoju zgradu muzeja.

– Mi smo pre dve godine započeli snažnu inicijativu da se taj postupak pokrene i da za nekoliko godina Beograd dobije, kako i zaslužuje, svoju raskošnu i dostojnu zgradu muzeja. Sve zbirke kojima muzej raspolože zaslužuju atraktivan prostor koji će biti novi, snažan impuls ukupnom obimu muzeološke ponude Beograda i Srbije. Radovi koji su ušli u najuži izbor su veoma interesantni i atraktivni, komisiji će biti veoma teško da donese odluku ali u svakom slučaju ovaj projekat ćemo po svaku cenu dovesti do kraja. Očekujem da će komisija ubrzo doneti odluku i da ćemo potom videti kolika je ukupna investicija, a to je između 10 i 15 miliona evra, u šta će biti uključeni svi oni koji mogu da doprinesu – kazao je Vukosavljević, istakavši odlučnost gradskih i republičkih institucija da ovaj projekat dovedu do kraja.

Piše:
Srbija Danas
18.10.2016. 16:36
Pogledajte više