Novi izgled KULE BEOGRAD: Iznosiće 168 metara i biće povezana sa tržnim centrom (FOTO/VIDEO)

11.11.2017. 15:06
Piše:
Srbija Danas/Blic
Beograd na vodi / Izvor: Foto: www.eaglehills.com
Očekuje se da u narednim nedeljama krene da se nazire

Kula Beograd narednih nedelja bi konačno trebalo da krene - u visinu. Kula, ili kako je mnogi zovu toranj, trebalo bi da bude budući simbol ne samo "Beograda na vodi", nego cele srpske prestonice.

Otkud asfalt u Skadarliji? (FOTO)

Vesić objavio snimak iz vazduha NOVE PEŠAČKE ZONE u Beogradu (VIDEO)

Ipak, oni koji ne prate toliko pažljivo ovaj projekat, možda ne znaju da je prvobitno bilo predviđeno da Kula Beograd, kako joj je zvaničan naziv, ne samo bude nešto viša, nego i drugačijeg oblika!

Novi izgled kule iz dva ugla / Izvor: Foto: www.eaglehills.com

Naime, prvobitno je 2014. godine planirano da njena visina iznosi 220 metara, da bi u martu 2016. na javnoj prezentaciji u Gradskoj upravi bila "skraćena" na 168 metara.

Prvobitni planirani izgled kule / Izvor: Foto: www.eaglehills.com

Iako je bilo najavljeno da će biti visoka 220 metara, tim dizajnera iz Čikaga, koji je zadužen za nju, ocenio je da bi se lepše uklopila u perspektivu grada ukoliko bi bila niža. I pored toga, ona će biti najviša zgrada u ovom delu Evrope i imaće 50.000 kvadrata - rekao je prošle godine u obilasku gradilišta na Savskoj promenadi gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Takođe, prvobitni projekti koji su bili predstavljeni javnosti, prikazivali su prilično špicastu kulu, dok je ona sada nekako - pljosnasta.

Ipak, i sa svojih 168 metara ona će biti daleko viša od zgrade "Ušće" (115 metara), Geneks kule (115 metara), "Beograđanke” (100 metara)... I na vrhu će imati mnogo bolji pogled nego što se pruža sa vidikovca Avalskog tornja koji je na 122. metru.

Predviđeno je da Kula Beograd, po sadašnjim projektima, ima 50.000 kvadrata, više od 40 spratova, parking na dva podzemna nivoa, iznad kojih će se na devet spratova prostirati luksuzni hotel "Sent ridžis". U kuli će od 12. do 37. sprata biti 222 stana. Restoran će biti na 38. spratu, a na vrhu vidikovac.

Kula će biti povezana i sa budućim tržnim centrom "BW galerijom", a ispred nje će se nalazi veliki pešački trg.

Piše:
Srbija Danas/Blic
11.11.2017. 15:06
Pogledajte više