VOZAČI, VAŽNA INFORMACIJA: Evo šta možete i šta MORATE uraditi ukoliko vidite da vam PAUK podiže vozilo

07.10.2022. 16:39
Piše:
Srbija Danas
Pauk nosi automobil / Izvor: Srbija Danas
Beograd već godinama kuburi sa parking-mestima. Sve je manje delova grada koji nisu zonirani, a ponekad je i u onim koji jesu, lutrija naći parking-mesto.

Postoje četiri osnovne i jedna dodatna parking zona:

    • ljubičasta (A zona), 
    • crvena (zona 1),
    • žuta (zona 2) 
    • zelena (zona 3), koje su u centralnom gradskom jezgru, 
    • kao i tzv. plava zona koja obuhvata opšta parkirališta izvan zoniranog područja i nalazi se na Novom Beogradu i Zemunu.

NEOBIČNA SCENA SNIMLJENA U BEOGRADU: Posle VUKOVA, još jedna DIVLJA ŽIVOTINJA viđena na MIRIJEVU (FOTO)

NEOBIČNA SCENA SNIMLJENA U BEOGRADU: Posle VUKOVA, još jedna DIVLJA ŽIVOTINJA viđena na MIRIJEVU (FOTO)

JEZIVA SCENA NA KONJARNIKU: Kada su otvorili vrata stana zatekao ih je prizor koji izaziva MUČNINU

JEZIVA SCENA NA KONJARNIKU: Kada su otvorili vrata stana zatekao ih je prizor koji izaziva MUČNINU

GO ZEMUN VAS POZIVA NA JEDINSTVEN DOGAĐAJ: Od 11. do 14. oktobra održava se 47. Međunarodni festival monodrame i pantomime

GO ZEMUN VAS POZIVA NA JEDINSTVEN DOGAĐAJ: Od 11. do 14. oktobra održava se 47. Međunarodni festival monodrame i pantomime

Vreme zadržavanja razlikuje se od zone do zone.

U novoj, ljubičastoj, automobil se može ostaviti maksimalno 30 minuta bez produžavanja. U crvenoj je 60 minuta (dodatnih 30 po većoj ceni), u žutoj dva sata (dodatni sat je skuplji), a u zelenoj 180 minuta (skuplji dodatni sat).

Najjednostavniji način plaćanja parkinga u zonama je putem SMS poruka.

Ona treba da sadrži samo registarsku oznaku vozila (bez razmaka i specijalnih znakova npr. BG123WĐ).

Korisnik poruku šalje na broj odgovarajuće parking zone: 9114 za pola sata u A zoni, 9111 za sat vremena u crvenoj, 9112 za sat vremena u žutoj, 9113 za sat vremena u zelenoj, 9119 za plavu zonu.

Takođe moguće je plaćanje parking kartom koja se kupuje po trafikama, šalterima pošta ili u "Parking servisu", zatim kod kontrolora, ali i putem Start-stop aplikacije.

Ukoliko ne platite parkiranje u zoniranim delovima, ili vam istekne vreme, biće vam naplaćena kazna, odnosno "dnevna parking karta".

Iako je "Parking servis" doneo odluku o njenom poskupljenju, ista je povučena, te u svim zonama i dalje iznosi 1.870 dinara kao ranije. A ako se plati u roku od sedam dana dobije se popust od 50 odsto.

Kazna za nepropisno parkiranje je 5.000 dinara (50.000 za pravna lica), ali se može umanjiti za 2.500 ako se plati u roku od osam dana.

Za ove kazne nisu nadležni radnici "Parking servisa", već isključivo Komunalna i Saobraćajna poilicija.

Parking / Izvor: Srbija Danas

KOLIKO KOŠTA KAD "PAUK" ODNESE AUTO

Ako vam "pauk" odnese auto budite spremni da dobro zavučete ruku u džep. Za automobile težine do 800 kilograma ceh je 6.000 dinara, za one od 801 do 1.330 kg - 8.830 dinara, za one od 1.331 do 1.900 kg - 13.245 dinara, a za teže do četiri tone skoro 20.000 dinara.

Naravno, postoje i dodatni troškovi: 500 do 700 dinara za svaki dan na parkingu, 750 dinara za prenos auta noću, te 100 dinara za svaki kilometar preko "regularnih 10 km".

Naknada za smeštaj vozila i objekata na lokacijama za prenos i čuvanje vozila:

- iz stava I, II i III za svaki započeti dan: 500 dinara

- iz stava IV, V i VI za svaki započeti dan: 700 dinara

- Ostali troškovi podrazumevaju doplatu za rad noću (od 22 do 6h), rad nedeljom i rad u vreme državnih praznika: 750 dinara

- Doplatu za svaki pređeni kilometar specijalne dizalice "pauk": 100 dinara

NAPOMENA:

– Naknada za smeštaj navedenih vozila i objekata na lokacijama za prenos i čuvanje vozila počinje da se obračunava po isteku 72 časa od trenutka izvršenog prenosa.

– Usluge obuhvaćene ovim cenovnikom plaćaju se pre preuzimanja vozila i objekata, a po ceni koja važi u momentu preuzimanja.

KOLIKO "PAUK" ČEKA VOZAČA

Po novoj verziji Zakona o saobraćaju, umesto tri minuta, odnosno čak 15 minuta kako je bilo svojevremeno, "pauk" već posle jednog minuta od registrovanog nepropisnog parkiranja i napisanog obaveštenja, može početi sa uklanjanjem vozila.

Uklanjanje vozila se prekida ako dođe vozač i pristane da pomeri auto, ali i da "snosi troškove svih već preduzetih radnji".

GDE "PAUK" ODVOZI AUTOMOBILE

Automobili koji su bili nepropisno parkirani odvoze se na nekoliko lokacija: Staro sajmište, Ada Ciganlija, Dunavska bb, Mileve Marić Ajnštajn (pre svega ona sa stranim tablicama), Brodarska bb (napuštena i vozila iz saobraćajnih nezgoda).

KADA I KOME SE STAVLJA "KANDŽA"

Automobil se blokira, odnosno stavlja mu se kandža, ako se ispune tri uslova:

    1. da postoje dospela potraživanja po osnovu najmanje dva izdata naloga za plaćanje dnevne karte; 
    2. da nije moguće identifikovati vozača, odnosno vlasnika vozila, preko evidencije nadležnog državnog organa Republike Srbije; 
    3. da nije moguće pokrenuti postupak za naplatu potraživanja.

Piše:
Srbija Danas
07.10.2022. 16:39
Pogledajte više