PREMINUO NAJSTARIJI ČLAN SNS-a: Dragutin Baček bio veliki humanitarac i najdugovečniji Zemunac - imao i anegdotu sa Vučićem

11.10.2022. 21:06
Piše:
Srbija Danas
Smrt najstarijeg Zemunca / Izvor: Foto: Printscreen
Sahrana ovog velikog čoveka održaće se sutra na Novo-Bežanijskom groblju u 14 h

Dragutin Baček (1922-2022)  je bio je posvećen volonter Crvenog Krsta, član vladajuće stranke SNS, kao i najstariji Zemunac. 

– Ja sam društven čovek, volim ljude, razonodu, život volim. Volim i igranke. Volim da putujem. To radim svih ovih godina . Omiljen sam i voljen u celoj sredini. Volim društvo, volim decu, da učinim, pomognem. Od kada sam pre dve godine pao u Vrnjačkoj banji ne mogu da plešem, valcer da igram, tango da okrenem. To je bila moja zabava, pesma, da zapevam. Družim se, aktivan sam i ne mislim tu aktivnost da prekinem. Postavljen sam za novi četvorogodišnji mandat za sekretara Crvenog krsta Zemun. Nisam napustio ni jednu moju organizaciju, počev od penzionera gde sam najstariji – pričao je Dragutin svojevremeno za sebe. 

GO ZEMUN VAS POZIVA NA JEDINSTVEN DOGAĐAJ: Od 11. do 14. oktobra održava se 47. Međunarodni festival monodrame i pantomime

GO ZEMUN VAS POZIVA NA JEDINSTVEN DOGAĐAJ: Od 11. do 14. oktobra održava se 47. Međunarodni festival monodrame i pantomime

Otvorena izložba "U pohode Zemunu" (FOTO)

Otvorena izložba "U pohode Zemunu" (FOTO)

TRI DECENIJE NEGOVANjA KULTURE SEĆANjA: Obeležna jubilarna godišnjica Kluba matične kulture Zemuna

TRI DECENIJE NEGOVANjA KULTURE SEĆANjA: Obeležna jubilarna godišnjica Kluba matične kulture Zemuna

Čitavog života je radio jutarnju fiskulturu, te se to može uzeti kao jedan od recepata za njegovu dugovečnost. Obožava cveće koje se nalazi u njegovom prednjem dvorištu, a straga neguje kombinaciju, ruže i povrće, koliko za sopstvene potrebe. Malo paradajza, belog luka, ljute paprike. Nije prodavac, naglašava, već proizvođač za vlastite potrebe.

Dragutin je bio aktivan volonter Crvenog krsta od ’75. godine, od vremena kada je samo u njegovom Zemunu bilo preko 1280 članova i volontera.

A šta je bio glavni motiv da se priključi ovoj organizaciji jednom su ga prilikom pitali. 

– Humanost. Pomoći nekome u datom momentu da mu vratite zdravlje ili povratite život. Mene srce vuče da radim dok mogu. Kad ne budem mogao, ja ću se zahvaliti. Nažalost, od 17 reona ostalo je nas šestoro. Godinama sam govorio da treba naći ljude. Crveni krst ne živi od članarine, već od lutrije. Da nije lutrije mi ne bi mogli da isplatimo ni ovih par službenika – objašnjava nam i pohvaljuje članstvo SNS-a iz Zemuna, njih dvadesetak, koji su došli u prostorije Crvenog krsta Zemun da doniraju krv pre desetak dana - rekao je jednom prilikom Dragutin. 

Zahvaljujući Branku Pešiću, takođe čuvenom Zemuncu,radio je u preduzeću “Zmaj”, gde je 1975. godine otišao u penziju kao šef opštih poslova.

– Oženio sam se sa 27 godina. Rodili su mi se ćerka i sin. Ćerka je sada u Novom Sadu, a sin mi je umro, nije imao ni 58 godina. To mi je najteže jer sam sahranio svoje dete. Imam dva unuka, ali još uvek nemam praunuke – priča Dragutin Baček za Luftiku.

Pružao veliku podršku predsedniku Srbije

Jednom prilikom najstariji član Srpske napredne stranke dočekao je u Zemunu i predsednika Serbije i SNS Aleksandra Vučića i poželeo mu dobro zdravlje i uspeh. 

- Izgledate kao da imate 50 - rekao je Vučić deki tom prilikom. 

Starac mu tada je poželeo uspeh, dobro zdravlje i mudro vođenje unutrašnje i spoljne politike.

Šta je život?

– Moja izreka je: "Bolje živ nego mrtav.’"Čovek mora da organizuje život i bude zadovoljan onime što ima i zašto živi. Ja se borim da živim kako bih doprineo. Zar ima nešto lepše kad ja u ovim godinama otpevam, izrecitujem? Osećam da sam koristan još uvek. Nisam se predao. Život je lep. Videti, obići, nešto novo naučiti. Mnoge stvari sam naučio u životu i prenosim one pozitivne, a na negativne ukazujem. Cilj je stvarati bolji i lepši život. Ne za sebe, nego za sve nas – naveo je Baček.

Sahrana ovog velikog čoveka održaće se sutra na Novo-Bežanijskom groblju u 14 h.

Piše:
Srbija Danas
11.10.2022. 21:06
Pogledajte više