SAMO ZA BEOGRAĐANE: Premijera predstave u gradskom prevozu

01.02.2017. 16:56
Piše:
PR
Željko Milković, Svetislav Goncić, Stefan Bodroža, Željko Maksimović / Izvor: Foto: UK VUK
"Tramvaj zvani samoća" ove subote na Bulevaru kralja Aleksandra - celom trasom!

Vožnja od Crkve svetog Marka do Ustaničke ulice ove subote trajaće nešto duže - sat i 20 minuta. Na liniji gradskog prevoza broj šest, malo iza šest popodne, održaće se premijera predstave "Tramvaj zvani samoća", upravo u tramvaju - u pokretu!

Reč je o projektu koga su, rečima Svetislava Buleta Goncića, pokrenuli Ustanova kulture "Vuk Stefanović Karadžić" na čijem je čelu i reditelj Stevan Bodroža, a koji je podržalo Gradsko saobraćajno preduzeće i koji je, finalno, zaokružen saradnjom sa Fakultetom dramskih umetnosti. Četiri mlade dramaturškinje dobile su priliku da čuju prva izvođenja svojih tekstova, a 11 glumaca sa iskustvom šansu da se oprobaju u nepozorišnim uslovima u komadu čijem se postavljanju na scenu, takođe, nadaju.

- Prvo smo rekonstruisali tramvaj, pa smo ušli u pravi i videli da to nema veze jedno sa drugim - govorio je o iskustvu glumaca jedan iz ekipe, jedini koji se "provlači" kroz sve četiri priče Željko Maksimović.

SVEČANI PRIJEM U STAROM DVORU: Mali čestitao školsku slavu

Da uslovi u kojima su radili nisu bili samo neuobičajeni, već ni laki potvrdio je i direktor Javnog komunalnog preduzeća GSP "Beograd" Željko Milković.

- Tramvaji se, normalno, ljuljaju, nije baš idealna putanja - rekao je on dodajući da GSP nisu samo vozila, točkovi i ulja, te da žele da učestvuju u svim sferama rada i života u Beogradu.

[[{"fid":"709477","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Ustanova kulture \"Vuk Stefanović Karadžić\"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Foto: UK VUK","field_source_type[und]":"2","field_predefine_image_source[und]":"_none","field_izvor[und][0][value]":"Foto: UK VUK","field_image_final_source[und][0][value]":"Foto: UK VUK"},"type":"media","attributes":{"alt":"Ustanova kulture \\\"Vuk Stefanović Karadžić"","title":"Foto: UK VUK","class":"media-element file-default"},"link_text":null}]]

Da "truckanje" nije jedini faktor iznenađenja u interakciji sa publikom koju je reditelj stavio na prvo mesto, potvrđuju i primeri sa priprema.

- Tramvaj staje na šest stanica. Desilo se da uđe žena i počne da telefonira - naveo je Bodroža.

Pobrajajući druge uzbudljive i nepredviđene okolnosti poput proba u hangarima GSP-a na nezapamćenom minusu, autori su se prisetili i leda na šinama, ukopavanja pokretne pozornice u mesto, a za njom i nekoliko drugih tramvaja koji redovno saobraćaju.

Boško Milin, Galina Maksimović i Neda Gojković / Izvor: Foto: UK VUK

Predstava za koju su, po preporuci profesora dramaturgije Boška Milina, tekst napisale Mina Ćirić, Maša Radić, Neda Gojković i Galina Maksimović bavi se otuđenošću porodica.

Njima je, kao trima studentkinjama i jednoj apsolventkinji, bilo posebno bitno to što je ispoštovan njihov autorski rad.

LEPE VESTI IZ BEOGRADA: U 2016. se rodilo više od 20.000 beba

- Stevan gotovo da nije menjao naše tekstove - rekla je Ćirićeva, izražavaju zadovoljstvo saradnjom, dok se njena koleginica istim povodom našalila ocenivši da "ništa nije pokvario".

U predstavi igraju Jasmina Avramović, Anđela Jovanović, Tijana Čurović, Jasmina Večanski, Milica Stefanović, Marija Opsenica, Ivana Nikolić, Ivan Tomić, Željko Maksimović, Stefan Radonjić i Đorđe Marković.

GSP PREDSTAVLJA: Pogledajte prvu na svetu premijeru PREDSTAVE U TRAMVAJU!

Zbog mesta za samo trideset gledalaca po izvođenju, prva repriza premijere biće održana isti dan, 4. februara, a naredne 9, 17. i 25 u mesecu.

Piše:
PR
01.02.2017. 16:56
Pogledajte više