Siniša Mali: Beograđani pokazali humanost, donacija Institutu za majku i dete

23.03.2018. 14:38
Piše:
Srbija Danas/Beoinfo
Siniša Mali / Izvor: Foto: Beoinfo
Izuzetan doprinos

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je, u društvu ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibora Lončara, Institut za majku i dete koji je nedavno dobio monitor za praćenje rada vitalnih organa kod novorođenčadi koja se nalazi na intenzivnoj nezi. Monitor je kupljen sredstvima prikupljenim tokom manifestacije „Ulica otvorenog srca”, kada su Beograđani 1. januara još jednom pokazali svoju humanost. 

Mali je istakao da je „Ulica otvorenog srca” tradicionalno humanitarnog karaktera, kao i da je ove godine novac sakupljen prodajom kopija umetničkih dela. 

Siniša Mali / Izvor: Foto: Beoinfo

– Nakon što smo od direktora Radoja Simića dobili odgovor da je Institutu za majku i dete potreban monitor za praćenje vitalnih funkcija novorođenčadi, prešli smo sa reči na dela. Taj monitor se sada nalazi ovde, čime smo još jednom pokazali da vodimo računa o onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Svakog 1. januara početak godine se u našem gradu obeleži „Ulicom otvorenog srca” i ukoliko nastavimo ovim putem, jasno ćemo pokazati da se sistem vrednosti u našem društvu menja nabolje – rekao je Mali. 

On je zahvalio direktoru Radoju Simiću jer, kako je istakao, zna da zajedno sa osobljem bolnice radi izuzetno težak i odgovoran posao. Na nama je da im omogućimo što bolje uslove za rad, naveo je Mali, a ovaj monitor će tome sigurno doprineti. 

– Razgovarao sam sa ministrom Lončarom i uvideli smo da nedostaje još 13 ovakvih uređaja, pa će Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom zdravlja u narednih 10 do 15 dana obezbediti novac za kupovinu. Na taj način svi monitori će moći da se objedine u centralni sistem za praćenje vitalnih funkcija svih beba koje se ovde nalaze. Ovo je još jedan način da ispunimo obećanje koje smo dali građanima, a to je da primarna i sekundarna zdravstvena zaštita budu na još većem nivou – dodao je Mali. 

Siniša Mali / Izvor: Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je podsetio na projekat „Da se radi i gradi po tvom”, koji je pokazao da građani najviše žele napredak u oblasti zdravstvene zaštite. 

– Građani su imali priliku da glasaju za projekte koje smatraju važnim, pa ćemo 200 miliona dinara namenjenih za taj projekat usmeriti upravo na izgradnju i rekonstrukciju objekata zdravstvene zaštite i kupovinu opreme. Sekretarijat za zdravstvo trenutno radi pripreme, određuju se prioriteti i veoma brzo ćemo krenuti sa nabavkom. Ove godine nas očekuje proširenje Doma zdravlja u Obrenovcu, ambulante u Ugrinovcima i Višnjičkoj banji, kao i nova zdravstvena stanica na Banjici. Naravno, ne smemo zaboraviti ni izgradnju doma zdravlja u Borči, koji su građani tog dela Beograda čekali bezmalo 40 godina. Činimo sve da naš sistem primarne zdravstvene zaštite bude rame uz rame ili čak malo bolji u odnosu na ostale evropske metropole. Zahvalnost dugujemo i ministru Lončaru i Vladi Republike Srbije sa kojima zajedno nabolje menjamo zdravstveni sistem Srbije i Beograda. Beograd kao prestonica zaslužuje da ima najbolje kliničke centre i domove zdravlja kako bi naši sugrađani imali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu – zaključio je Mali. 

Siniša Mali / Izvor: Foto: Beoinfo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da današnji događaj pokazuje da manifestacija „Ulica otvorenog srca” živi i posle 1. januara. 

– Zahvaljujem organizatorima manifestacije i svima koji su učestvovali u prorgamu, a naravno i onima koji su svojim prilozima doprineli kupovini ovog aparata. Danas imamo konkretne rezultate i to je nešto što nam daje snagu da nastavimo ovim putem. Današnji događaj pokazuje da više ne delimo ingerencije i nadležnosti, jer su sva ova deca naša i zajednički moramo da radimo na njihovom što boljem zbrinjavanju. Kupovinom dodatnih monitora obezbedićemo da aparati mogu da prelaze zajedno sa decom sa intenzivne nege na poluintenzivnu. Dogovorili smo se da unapredimo magnetnu rezonancu koja se nalazi na institutu i tako mogućnosti tog važnog aparata podignemo na najviši nivo – rekao je Lončar. 

Siniša Mali / Izvor: Foto: Beoinfo

Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić rekao je da mu je čast da ugosti delegaciju koja se nalazi u obilasku odeljenja intenzivne nege. 

– Jubilarno, 40. izdanje manifestacije „Ulice otvorenog srca” obezbedilo je izuzetno bitan aparat koji će pomoći lečenje najteže obolele dece – rekao je Simić. 

Siniša Mali / Izvor: Foto: Beoinfo

Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić” učestvovala je u organizaciji ove humanitarne akcije, a direktor Svetislav Goncić je rekao da se ovogodišnja „Ulica otvorenog srca” nije završila 1. januara. On je dodao da će se ustanova na čijem se čelu nalazi nastaviti sa humanitarnim radom. 

Događaju su prisustvovali sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, kao i podsekretar za zdravstvo Aleksandar Stefoski. 

Piše:
Srbija Danas/Beoinfo
23.03.2018. 14:38
Pogledajte više