SPC ODLUČNA: Uprkos protestima pojedinaca, nastavlja se gradnja hrama u naselju Stepa Stepanović!

27.07.2018. 18:26
Patrijaršija / Izvor: Srbija Danas
Patrijaršija finansira i izgradnju vrtića u Stepi

Grad Beograd je metropola među sebi ravnima, ali i grad koji ima najmanje hramova u odnosu na broj stanovnika.

Imajući u vidu da je u glavnom gradu Srbije najveći broj građana pravoslavne veroispovesti Srpska pravoslavna crkva ima obavezu da se brine i o gradnji bogoslužbenih mesta. Rukovodeći  se tom potrebom i u naselju Stepa Stepanović  gde  živi između 12.000 i 14.000 stanovnika, uglavnom  članova naše crkve, pokrenuli smo inicijativu za izgradnju Hrama prepodobne Mati Angeline. Jer da samo 1% stanovništva ovog naselja ima potrebu da dođe u Crkvu - i ovaj hram će biti ispunjen.

Raspitavši se kod nadležnih stručnih službi za moguću lokaciju u samom naselju došli smo do informacije o parceli koja nije  imala svoju namenu po postojećem urbanističkom planu. Ne želeći da opterećujemo druge vlasnike imovine Patrijaršijski upravni odbor rešio je imovinsko pitanje na delu pomenute parcele gde se i gradi hram.

Na osnovu mišljenja i odluke Komisije za planove i dobijenih urbanističkih  uslova urađen je projekat. Naš Srbin Radmilo Jevtović darivao je hram vredan više stotina hiljada  evra, od kedrovog dreveta iz Sibira i građa se već duže vreme nalazi u Beogradu  spremna za montažu. Nakon ispoštovane i sprovedene kompletne procedure i dobijene dozvole za izgradnju, uredno smo prijavili radove, ugovorili posao sa izvođačem i započeli izgradnju hrama.

Pogled na Patrijaršiju / Izvor: Srbija Danas

Nekoliko građana sprečava gradnju  ne dozvoljavajući kamionima da dovezu potreban materijal na gradilište. Obratili smo se Ministarstvu građevine i nadležnoj policijskoj stanici. Ministarstvo građevine prosledilo je naš dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova. Policija nije u stanju da obezbedi nesmetan rad i dovoz materijala.

Kao predstavnik investitora znam da ne postoje nikakve pravne, imovinske niti urbanističke smetnje za radove na hramu. Patrijaršijski upravni odbor kao investitor nije nadležan da razmatra molbe, potrebe i nezadovoljstva koja, kako nezvanično saznajemo iskazuje nekoliko građana u pomenutom naselju.

Predstavniku investitora niko od građana se nije do sada obratio, tako da ne znamo koje razloge oni navode dok ometaju radove znajući da nadležni organi kod kojih smo obezbedili sve saglasnosti i dozvole za rad ne nalaze nikakve primedbe. Da nam se bilo ko obratio kao investitoru, sigurno bi smo razgovarali da vidimo o koje slovo zakona smo se eventualno oglušili i da li nešto možemo zajednički da rešimo. Ni parohijskim sveštenicima u Naselju niko od građana i parohijana nije se obratio sa nekakvom primedbom i pitanjem vezanim za gradnju hrama. Moguće je da su ti građani pripadnici neke druge hrišćanske ili nehrišćanske veroispovesti te nemaju komunikaciju sa pravoslavnim sveštenicima. Da su verujući pravoslavni Srbi, oni bi kao i apsolutna većina građana u ovom naselju pozvali svojega paroha da im izvrši osvećenje stana u kojem žive. Ni to nam naravno ne predstavlja smetnju da pričamo kao sa dobrim komšijama.

crkva / Izvor: Profimedia

Moguće je da je u nekom propagandnom spotu budućim kupcima stanova obećeno nešto što im kasnije nije udovoljeno. Patrijaršijski upravni odbor za eventualna virtuelna obećanja ne snosi odgovornost i preko nas ne mogu da ostvare ono što im je neko drugi obećao. Sigurni smo u to da mi nismo mogli, niti hteli da iz urbanističkog plana izdejstvujemo brisanje nekih postojećih sadržaja da bi smo obezbedili lokaciju za hram. Oni koji makar malo poznaju zakon kao i kupci stanova znaju da u kupoprodajnom ugovoru ne stoji klauzula o postojećoj infrastrukturi i sadržajima u objektu i u kraju gde se stan nalazi.

To je zaista mali broj ljudi koji se isključivo protivi gradnji hrama. To je očigledno jer ne dozvoljavaju obavljanje radova, a nemaju ni jedan razlog u prilog tvrdnjama da mi činimo nešto nezakonito u gradnji hrama. Ovde je situacija sasvim jasna. Na našoj parceli gde je započeta gradnja hrama, to svi neka znaju, neće se ništa drugo graditi i niko od nezadovoljnih ne može tu ostvariti svoje ciljeve, ne može negradnjom hrama sagraditi ništa drugo. Neka to shvate i protivnici gradnje hrama. Njihove aktivnosti u ovom primeru su pod devizom: ''Da komšiji crkne krava''. Ovo je pokušaj manipulacije od strane male grupe građana jer u Naselju S. Stepanović postoji još parcela na kojima je dozvoljena gradnja i neke već imaju urbanizmom opredeljenu namenu. 

Postoji građevinska parcela namenjena za izgradnju vrtića i škole. O privođenju nameni odlučuje Gradski sekretarijat za obrazovanje.
Uz samu patrijaršijsku parcelu postoji g.p.br. 6/2 površine 5.153 metra kvadratna na kojoj se može izgraditi objekat površine 10.300 kvadrata.
Neposredno ispod patrijaršijske parcele nalazi se g.p. površine 3.864 metara kvadratnih i na njoj se može izgraditi 7.720 metara kvadratnih poslovnog prostora. Za privođenje nameni urađeno je idejno rešenje za pijacu. JP ''Gradske pijace Beograd'' nije zainteresovano za gradnju.
Sve nabrojane parcele nalaze se u državnom vlasništvu.

Crkva / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Sve ovo kao i kompletnu plansku dokumentaciju uradile su stručne službe. Ako će neformalne grupe građana da nipodaštavaaju struku, onda da ukinemo komisiju za planove i Sekretarijat za urbanizam. Neverovatno je da nadležni organi ne mogu ili neće da obezbede nesmetan rad i slobodu verskog delovanja SPC u Beogradu.

Nezavisno i pre nastanka ovog problema Patrijarršijski upravni odbor je doneo odluku da finansira izgradnju objekta predškolske ustanove. Upravo je Opština Voždovac pokazala interesovanje i potrebu da se na njenoj teritoriji izgradi pomenuti objekat. Nećemo se sigurno protiviti da taj objekat bude izgrađen u Naselju S. Stepanović ako za to postoji potreba. Patrijaršijski upravni odbor može odmah po dobijanju projektne dokumentacije i Odobrenja za izgradnju da počne sa radovima na izgradnji objekta za obdanište. Na parceli koja je u vlasništvu Patrijaršije gradiće se hram.

Koliko nam je poznato nadležne stručne službe u Beogradu na osnovu postojećih parametara o pružanju zdravstvene zaštite građanima, tvrde da je pomenutom naselju kao i većini naselja tog obima u Beogradu dovoljna ambulanta i da tu nije predviđena izgradnja doma zdravlja.

Mi smo započeli vršenje bogosluženja na samom gradilištu i to će biti nastavljeno.

A sami radovi će ako Bog da uskoro biti sigurno nastavljeni. Radovaćemo se ako se niko tome ne bude protivio. A nadležni organi neka se postaraju za poštovanje zakona. Mi ne možemo više da čekamo i trpimo ogromnu štetu  jer su poslovi ugovoreni. Da i ne pominjem štetu koja nastaje zbog neugrađenih drvenih elemenata od kojih se hram sastoji. Naša pravna služba radi na pokretanju postupka pred sudskim organima  kako bi oni koji prouzrokuju nastalu štetu istu i nadoknadili.

Ovakav primer nije do sada zabeležen u SPC. Bilo je primera rušenja hramova u vreme komunističke diktature i nekih drugih smetnji i to stoji u arhivama crkvenim. Crkva pamti duge mantile u neposrednoj blizini naših hramova iz vremena komunističke torture. Ti mantili su bili mahom crne boje. Nezamislivo je da se ovo vreme neko obuče u bele mantile, instalira kamere i snima vernike i njihovu maloletnu decu koji dolaze na Svetu liturgiju i fotografiše registarske oznake njihovih i automobila parohijskih sveštenika. Da li će ovo nadležni organi okarakterisati kao demokratski čin i slobodu građana ili ...? Crkva očekuje zaštitu od ovakvog više nego špijunskog delovanja pojedinaca pored gradilišta u Naselju Stepa Stepanović. Žao mi je što će na prvim stranicama letopisa Hrama prepodobne Mati Angeline biti upisano da je nekoliko Beograđana 2018. godine ometalo rad na izgradnji pravoslavnog hrama, saopštio je protojerej - stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije.

 

27.07.2018. 18:26
Pogledajte više