SPEKTAKL NA KALEMEGDANU: Otvorena izložba "Kineski festival svetla" (FOTO)

05.02.2019. 08:40
Piše:
Srbija Danas
kalemegdan / Izvor: Foto: Beoinfo
Gradonačelnik je tom prilikom istakao da je prijateljstvo između Kine i Srbije dugogodišnje.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je sinoć svečanom otvaranju Kineskog festivala svetlosti na Kalemegdanu, a festival, koji se prvi put održava u našem glavnom gradu povodom obeležavanja Kineske Nove godine, zvanično je otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Bečić o pretnjama i vešalima: Opozicija želi da izazove haos i krvoproliće na ulicama

– Iza prijateljstva dve zemlje stoji prošlost, sadašnjost i budućnost. Grad Beograd i Peking pobramitili su se 1980. godine, kada je Beograd bio treći grad pobratim Pekingu posle Njujorka i Tokija. Godine 2017. imali smo Dane Pekinga u Beogradu, 2018. bili smo domaćini samita „16 plus 1”, a ove godine planiramo da Grad Beograd ima svoje dane u Pekingu, kao i da učestvujemo na Sajmu hortikulture u glavnom gradu Kine – istakao je Radojičić.

On je podsetio da je u prethodnom periodu zajedno sa kineskim kompanijama izgrađen Pupinov most, a trenutno se radi i Obilaznica oko Beograda. Čeka nas još mnogo zajedničkih projekata, rekao je Radojičić, naglašavajući jedan od njih – Industrijsko-tehnološki centar u Borči.   

Gradonačelnik se osvrnuo na divne uspomene na prethodnog ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga i izrazio uverenje da će saradnja biti jednako dobra i sa novom ambasadorkom Čen Bo. On je na kraju svim ljudima koji slave Kinesku Novu godinu, bilo da se nalaze u Kini, Srbiji ili negde drugde u svetu, poželeo mnogo uspeha, zdravlja i sreće. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Premijerka Ana Brnabić je precizirala da je izložba rezultat rada grupe kineskih umetnika iz grada Čengdua, te da će kod nas biti otvorena do 24. februara. 

– Novoj ambasadorki želim uspešan rad u Srbiji i da još više učvrsti svevremeno čelično prijateljstvo između Kine i Srbije. Drago mi je što smo prošle godine otvorili Srpski kulturni centar u Pekingu, a to je tek drugi koji Srbija ima u čitavom svetu. Pre ovoga je bio samo u Parizu i to pre 45 godina. Nastavićemo da otvaramo kulturne centre i da promoviše našu kulturu i potencijal, naše ljude, njihovo znanje i talenat – rekla je Ana Brnabić, najavljujući i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu, koji je trenutno u izgradnji. 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević podsetio je na bogatu kulturnu saradnju između dve zemlje, naglašavajući da beogradska javnost ima priliku da se upozna s delom raskošne kineske tradicije. On je pojasnio značaj Lunarne godine, koja se tradicionalno obeležava u Kini, u vreme mladog meseca, između 21. januara i 20. februara. Ova godina je godina „zlatne svinje”, dodao je on, i naglasio da to znači progres, napredak, prosperitet, dobre prilike i uspeh u poslu. Ministar je stoga poželeo da se ova lepa simbolika ostvari svima nama. 

Ambasadorka NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo pojasnila je da je ovaj dan najvažniji u čitavoj godini za Kineze, te da je to vreme radosti i porodičnog okupljanja, a da svi zajedno na ovaj način želimo dobrodošlicu novom proleću. 

– Danas se svi mi ovde osećamo kao da smo u Kini, kao da smo se vratili porodicama. Kina i Srbija su geografski udaljene zemlje, ali su srca naroda usko povezana – rekla je Čen Bo, zahvaljujući svima na uloženom trudu u organizaciji događaja. 

Događaju su prisustvovali brojni predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i građani. 

 

Piše:
Srbija Danas
05.02.2019. 08:40
Pogledajte više