U susret novom Festivalu nauke: Naučna zabava od 14. decembra u Beogradu (FOTO)

09.11.2017. 18:23
Piše:
Srbija Danas
Festival nauke / Izvor: Foto: Festival nauke
Tradicionalno na Beogradskom sajmu

Najveći naučni festival u regionu, Festival nauke, prirediće od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu najbolju naučnu zabavu za sve uzraste.

"Fontana na slaviji ponovo radi": Gradski menadžer otkrio detalje novogodišnjeg iznenađenja (VIDEO)

Dragulj Beograda: Ugledni Vog uporedio Hram Svetog Save sa jednom GRANDIOZNOM građevinom

Jedanaesti put zaredom Festival nauke zagolicaće maštu i provesti kroz svet nauke desetine hiljada posetilaca željnih naučne zabave i novih naučnih saznanja. Pod sloganom Jedan na jedan svi zainteresovani i ove godine moći će da izađu na crtu najvećim naučnim izazovima, ali i da u neposrednom direktnom kontaktu sa naučnicima isprobaju različite naučne eksperimente i upuste se u nezaboravne naučne avanture.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog, desetog festivala, kada smo zabeležili kako rekordan broj učesnika tako i rekordan broj posetilaca iz celog regiona, ovogodišnji Festival nauke, predstavlja početak jednog novog ciklusa. Težimo da iz godine u godinu rastemo i razvijamo se, kako bi publici mogli da kroz interaktivne postavke približimo novitete i najsavremenija naučna saznanjima na razumljiv i popularan način. U nauci, baš kao i u prirodi, sve se kreće, menja i napreduje. Sve teče, sve se menja, poznato je svima, jer još je Heraklit primetio kako je sva priroda podvrgnuta stalnoj promeni i da na svetu sve prolazi, ništa ne ostaje- navodi direktorka i jedna od osnivača festivala Ana Petrović.

Festival nauke "1 na 1"

Ovogodišnji jedanaesti Festival nauke održava se pod sloganom 1 na 1, jer on najbolje opisuje težnju i želju da se nauka predstavi direktno „jedan na jedan“ kroz predavanja, interaktivne postavke, izložbe, radionice i dokumentarne filmove. Program je raznolik ove godine, sa dosta novih učesnika, pa će posetioci proći kroz različita geološke doba i postanak planete, kroz život u najširem obliku, formiranje i kretanje živih bića, i čoveka bilo kroz pokret, sport, energiju koja pokreće prevozna sredstva, do do demonstracije čeonih sudara, prve pomoći, kao i raspoloženja Nao robota.

Ona je dodala da kretanje ima veliku važnost u svakodnevnom životu svih nas, a ono predstavlja i jednu od osnovnih osobina živih bića.

Rekordna posećenost u prvih 24 sata: Muzej savremene umetnosti obišlo 4.500 posetilaca

- Čitava nauka leži iza pokreta, koji ćemo pokušati da vam približimo na ovogodišnjem Festivalu nauke!

Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma i na više od 6.000 kvadrata donosi brojne novine. Interaktivne naučne postavke raspoređene su u halama 7, 8 i 9, dok je eksplozivna Naučno-fantastična bina ove godine smeštena u halu 5. Kao jedna od najzanimljivijih festivalskih poslastica, s posebnom pažnjom osmišljen je svojevrsni festivalski poligon, zona sa interaktivnim postavkama pod nazivom Nauka u pokretu.

Svečanost povodom otvaranja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (FOTO)

- Pored zone Nauka u pokretu (Hala 9), novitet na ovogodišnjem festivalu je i Mala naučna bina Jedan na jedan, kutak za druženje sa naučnicima koji će deliti svoja saznanja i iskustva iz brojnih naučno-popularnih oblasti, prilagođeno kako starijim, tako i mlađim posetiocima. Najmlađe radoznalce i ove godine dočekuje razigrana Mala zona (Hala 8), dok će tinejdžeri zaljubljeni u nauku moći da se druže sa svojim genijalnim vršnjacima u zoni Ekspertinejdžeqra (Hala 9)- navodi glavna koodinatorka Festivala nauke, dr Aleksandra Patenković.

 

Piše:
Srbija Danas
09.11.2017. 18:23
Pogledajte više