"BEOGRAD SVE BOLJI ZA ŽIVOT " - Veliko priznanje srpskoj prestonici od britanskog časopisa "Ekonomist"

15.08.2018. 08:23
Piše:
Srbija Danas/ Blic
beograd / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Napredak

Beč je najbolji grad za život na planeti, ali se Beograd našao na listi pet prestonica koje su najviše napredovale u poslednje četiri godine.

Ovo je pokazala najnovija analiza britanskog lista „Ekonomist“, odnosno njihove istraživačke službe „Ekonomist intelidžensi junit“ (EIU) koja je Beograd svrstala na 82. poziciju, a među gradovima koji su zabeležili najveći rast navedeni su još Teheran (Iran. 128), Abidžan (Obala Slonovače, 124.), Hanoj (Vijetnam, 107.) i Ho Ši Min (Vijetnam 116.).

Iako se na listi metropola koje su prosperirale u ovom periodu Beograd nalazi na trećem mestu, vidno je bolje rangiran po komoditetu koji svojim stanovnicima pruža od svih gradova sa kojima se našao na vodećim mestima – među 140 gradova sveta.

Beograd / Izvor: Profimedia

U takvoj postavci najbolje se ovog puta kotirao Beč, iza njega je Melburn, dok je treće plasirana Osaka. Na suprotom kraju, kao najlošije rangirani prošli su Damask, Daka (Bangladeš), i Lagos (Nigerija).

Pomenuto zvanje jednog od najnaprednijih gradova koje je naš grad poneo bez dileme je zaslužio imajući u vidu da je pre samo tri godine bio rangiran 15 stepenika niže.

Ovakvo pomeranje Beogradu je doneo sveukupni napredak od pet posto koji se utvrđuje čitavim nizom parametara. Naime, EIU se oslanja na podatke trojne analize – istraživanja opšteg stanja u državi; potom analize rizike, i industrijske parametre.

 

Piše:
Srbija Danas/ Blic
15.08.2018. 08:23
Pogledajte više