VESIĆ: Beograd treći u svetu dobija spomenik Endija Vorhola! (FOTO)

17.12.2016. 15:31
Piše:
Tanjug
Goran Vesić / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Endi Vorhol ima razloga i prava da ''stanuje'' u našoj prestonici, naglasio je gradski menadžer

 Beograd će biti treći grad u svetu koji će imati spomenik Endiju Vorholu, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić, u Kulturnom centru Beograda na promociji knjige „Dnevnici Endija Vorhola".  Vesić je dodao da će Grad ponuditi nekoliko alternativnih mesta za spomenik, a Beograđani će odlučiti gde će se on nalaziti.  

- Nadam se da ćemo na trideset godina od smrti Vorhola imati spomenik njemu u čast u našem glavnom gradu - rekao je gradski menadžer. 

On je primetio da je Vorholova umetnost neretko osporavana, ali je činjenica da ona i danas dostiže veliku vrednost.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Kultura i društvo u našoj zemlji šezdesetih godina, kada je pop-art počeo da se razvija, na vidan način su se ''amerikanizovali'', do te mere da su nazivani ''koka-kola socijalizmom''. Vijetnamski i hladni rat, seksualna i kubanska revolucija uticali su na našu zemlju, koja je bila prozor u istočnom svetu, a Beograd je i te kako osećao uticaj pop -arta, naročito u književnosti, slikarstvu, filmu. Endi Vorhol zbog toga ima razloga i prava da ''stanuje'' u našoj prestonici - naveo je Vesić.  

Vorholov autoportret prodat za 30 miliona dolara!

On je zahvalio donatoru spomenika i izdavačkoj kući „Albion Books”, koja, kako je naveo, svojim radom obogaćuje našu kulturu i društvo.  Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković je ocenila da je Vorhol umnogome uticao na našu zemlju, kao i na čitav svet, te da je uveo novo pravilo da umetnost treba da bude popularna.  

- Ostaće zapamćen kao veliki vizionar, naročito s rečenicom da svako u svetu može biti poznat na petnaest minuta, što se danas dešava - istakla je Gojković. 

O Endiju Vorholu, slikaru, režiseru, piscu i glumcu govorili su i Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, i Momčilo Rajin, likovni i muzički kritičar, teoretičar, istoričar, umetnik, kao i direktor „Filmskih novosti” Vladimir Tomčić, koji je donirao spomenik Gradu Beogradu. 

Piše:
Tanjug
17.12.2016. 15:31
Pogledajte više