Vesić obišao RADOVE u OBRENOVCU: Učiniti da se građani prigradskih opština osećaju Beograđanima!

19.04.2017. 16:02
Piše:
Tanjug
goran-vesic,-irena-vujovic,-andrija-cupkovic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Grad Beograd će uložiti oko 2,5 miliona evra u izgradnju obrenovačke vodovodne i kanalizacione infrastrukture

Grad Beograd će u izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Obrenovcu uložiti oko 2,5 miliona evra, računajući ovu i prošlu godinu, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić. Vesić je obišao radove na reni bunaru 1 u Obrenovcu, na izvorištu Vić bare, u čiju je rekonstrukciju uloženo 108 miliona dinara, odnosno skoro 900.000 evra, a koji će nakon kompletne obnove, davati 90 litara u sekundi umesto dosadašnjih 30 litara.

MALI: Grad ove godine menja 70 km vodovodnih cevi u centru grada i Novom Beogradu

Taj bunar je napravljen pre skoro tri decenije, 1988. godine i ima velike drenove koji zahvataju vodu i uvlače je u sistem, kroz koji dalje stiže do potrošača. Prema Vesićevim rečima, za 29 godina reni bunar je četiri puta uređivan, ali je ipak na kraju moralo da se pristupi potpunoj rekonstrukciji. Pored bunara koji se obnavlja, na vodoizvorištu obrenovačkog vodovoda, nalazi još jedan takav reni bunar, kao i 30 horizontalnih, koji zajedno daju oko 300 litara vode u sekundi.

goran-vesic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- To jasno govori koliko će biti ovo povećanje - podvukao je Vesić i istakao da se radovi na obnovi ne vide i da je možda upravo to razlog što proteklih decenija nije ulagano u reni bunare.

Vesić je naveo i da je Direkcija za građevinsko zemljište prošle godine uredila tri reni bunara u Beogradu, a da će, uz ovaj koji se obnavlja, biti uređen još jedan, pa će na kraju godine biti ukupno pet uređenih bunara.

BEZ POVLASTICA: Vodovod tužio Grad i DOBIO!

- To su veliki troškovi, nijedan nije ispod 90, 100, 110, 120 miliona dinara, ali se ovim trajno rešavaju problemi, odnosno obezbeđuje se više vode za građane i to je nešto što moramo da radimo - rekao je Vesić.

Kada je reč o vodovodu i kanalizaciji u Obrenovcu, Vesić je rekao da je u toku nekoliko projekata, te da su u naselju Braće Jugović u toku radovi na kanalizaciji, vredni 76 miliona dinara, dok se u naselju Šljivice radovi vredni 62 miliona dinara, privode kraju. On je najavio da će Direkcija raspisati tender, vredan oko 30, 35 miliona za južni krak prema Ubu, za snabdevanje vodom.

Vesić: Školu „Sava Šumanović” priključujemo na kanalizaciju, u planu i proširenje prostora (FOTO)

- Kada se sve sabere oko 2,5 miliona evra će biti uloženo kada je u pitanju vodovod i kanalizacija u Obrenovcu. To je sve deo naše politike da mora da se ulaže u infrastrukturu. Mora da se ulaže više u prigradske opštine nego u centralne, što se nije dešavalo u prošlosti i zato imamo ovakvu situaciju - naveo je Vesić.

Kako je rekao, kada je reč o vodovodu i kanalizaciji, putevima, javnom prevozu, mora da se ulaže više u prigradske opštine, kako bi i ti građani osetili da su građani Beograda. Gradski menadžer je rekao da je već ove godine, u prva tri meseca, naplaćeno od naknade za građevinsko zemljište skoro polovina onoga što je naplaćeno za celu prošlu godinu.

PLIVAĆEMO U FEKALIJAMA: Samo 17 odsto teritorije Srbije ima kanalizaciju

- Već smo prodali zemljišta za duplo veći iznos u prva tri meseca nego za celu prošlu godinu, izdali smo građevinske dozvole za preko 400.000 kvadrata... Verujem da ćemo zahvaljujući investicionom bumu u Beogradu obezbediti više dodatnog novca da možemo brže da rešavamo ovakve probleme - podvukao je Vesić.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio je gradskom menadžeru i Skupštini grada što su ostali dosledni da usvojeni dokument po kome svaka kuća u Beogradu mora da dobije vodovod i kanalizaciju do 2025. godine nije ostao samo "mrtvo slovo na papiru". On je naveo da će sva centralna obrenovačka naselja dobiti kanalizaciju, te dodao da se nada da će "kruna" tog procesa biti obezbeđivanje sredstava, već u rebalansu budžeta, za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

- Na taj način naša opština će biti potpuno rame uz rame sa svim evropskim gradovima i predgrađima velikih prestonica - zaključio je Čučković.

 

Piše:
Tanjug
19.04.2017. 16:02
Pogledajte više