Omiljeno šetalište Beograđana dobija novo ime. Evo po kome će se zvati!

13.04.2017. 10:30
Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
Zemunski kej / Izvor: Profimedia
Predlog za izmenu biće predat Komisiji za imenovanje trgova i ulica

Poznato šetalište, koje rado posećuju žitelji svih delova Beograda na desnoj obali Dunava od Ušća do Zemunskog keja, uskoro bi trebalo da ponese naziv po kralju Aleksandru Karađorđeviću.

GRADSKI MENADŽER GORAN VESIĆ NAJAVIO: Imaćemo više od 100 projekata u 2017. godini

Ova inicijativa potekla je od gradskog menadžera Gorana Vesića, koji će zvaničan predlog uputiti Komisiji za imenovanje trgova i ulica.

VESIĆ: U Beogradu se još više gradi, vrednost investicija u prva tri meseca premašila 11 milijardi dinara

Ukoliko Komisija usvoji inicijativu na putu od Ušća do Zemunskoj keja, Beograđani će ubuduće šetati Obalom kralja Aleksandra Karađorđevića. Istovremeno pretvaranjem prostora između Brankovog mopsta i Zemunskog keja u moderan park, biće uređena i desna obala Dunava.

goran-vesic / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Kralj Aleksandar ubijen je 1934. godine u atentatu u Marselju, a iste godine novoizgrađen most preko Save, koji je povezivao Beograd i Zemun dobio je ime Most kralja Aleksandra – navodi Vesić u obrazloženju inicijative.

- Kako je most srušila jugoslovenska vojska u Aprilskom ratu, kralj Aleksandar u Beogradu nikada nije dobio ni spomenik, ni ulicu. Čuveni Bulevar kralja Aleksandra dobio je ime po kralju Aleksandru Obrenoviću, a na Dedinju postoji Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića. Vreme je i da kralj Aleksandar Karađorđević, koji nje stradao mučeničkom smrću, dobije mesto trajnog sećanja – navodi Vesić.

Piše:
Srbija Danas/Večernje novosti
13.04.2017. 10:30
Pogledajte više