VLADA SRBIJE među prioritete ubraja REKONSTRUKCIJU Mašinskog fakulteta (FOTO)

08.02.2018. 12:12
Piše:
Tanjug
Goran Vesić / Izvor: Foto Tanjug / Goran Krainčanić
Studentima se mora omogućiti ambijent, a naravno i tehnologija i tehnika kako bi i u budućnosti mogli da rade još više i bolje, ističe ministar Popović

Vlada Srbije će u narednom periodu razmatrati projekat rekonstrukcije zgrade stare toplane Mašinskog fakulteta u Beogradu kao prioritet, jer ove godine taj fakultet obeležava 70 godina postojanja, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

- Želimo da pomognemo studentima koji se bave digitalizacijom industrije da dobiju svoj prostor. U zgradi toplane će da se izgradi Nacionalni centar za robotiku i inovacionu digitalizaciju industrije kako bi mladi u jednom inovacionom ambijentu mogli da daju svoj doprinos - rekao je Popović, koji je sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem obišao Mašinski fakultet i zgradu stare toplane tog fakulteta.

Podsetivši da Mašinski fakultet ove godine obeležava 70 godina postojanja, Popović je istakao da ta obrazovna ustanova ima izvanrednu istoriju i sadašnjost, te da sarađuje sa najznačajnijim domaćim i stranim kompanijama.

Goran Vesić / Izvor: Foto Tanjug / Filip Krainčanić

- Studentima se mora omogućiti ambijent, a naravno i tehnologija i tehnika kako bi i u budućnosti mogli da rade još više i bolje. Mašinski fakultet ima veliku pomoć i od Grada Beograda i mislim da ćemo u saradnji sa Gradom ovaj projekat vrlo brzo početi da realizujemo - naveo je ministar.

Gradski menadžer je rekao da će tokom ove godine početi rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona, Cara Dušana i naveo da je to prilika da se uredi plato ispred Mašinskog fakulteta.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Rekonstrukcija ovih ulica je naš veliki projekat koji će se raditi u nekoliko faza i to je prilika da uredimo plato ispred Mašinskog fakulteta kako bi ulaz na taj fakultet bio onakav kakav i treba da bude.

To smo već radili ispred Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, a sada je na red došao i Mašinski fakultet. U tom smislu ćemo kao Grad, zajedno sa Mašinskim fakultetom, učestvovati u tome kako bi studenti dobili uređen prostor gde mogu da sede i provode vreme", pojasnio je Vesić.

Grad Beograd blisko sarađuje sa Mašinskim fakultetom, naveo je on i u prilog tome dodao da studenti tog fakulteta idu na praksu u nekoliko gradskih preduzeća, a najviše u Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd".

Izdvojeno 350 miliona evra, biće još 500: Stefanović najavio ulaganje u Mirijevo

- U saradnji sa Beogradskim univerzitetom sprovodimo BG praksu u okviru koje stotine studenata prolazi kroz naša javna preduzeća i mislim da treba da nastavimo da sarađujemo na taj način sa Mašinskim fakultetom - rekao je Vesić.

Osim toga, podsetio je on, Grad Beograd je zajedno sa Beogradskim univerzitetom i Ministarstvom prosvete pre nekoliko godina obnovio rad Naučno-tehnološkog parka u Beogradu. "To je do tada bila zgrada duhova, potpuno prazna, a sada je to mesto gde ima više od 50 kompanija sa više od 560 mladih inženjera", dodao je on.
 

Piše:
Tanjug
08.02.2018. 12:12
Pogledajte više