Upravni sud odbio i odbacio žalbe pokreta "Dosta je bilo"

22.02.2018. 12:39
Piše:
Tanjug
Sađa Radulović / Izvor: Srbija Danas
Radulovićeva žalba je odbijena kao neosnovana

Upravni sud odbacio je žalbu predsednika Pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića na rešenje Gradske izborne komisije (GIK) kojim je kao neosnovan odbijen njegov prigovor o proglašenju izborne liste ''''Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad''.

Žalbe dvojice birača, podnete iz istih razloga, sud je odbio kao neosnovane.

U obrazloženju odluke objavljene na svom sajtu, Upravni sud je ukazao da Radulović, kao predsednik poslaničke grupe "Dosta je bilo" u Narodnoj skupštini Srbije, nije ovlašćen za podnošenje žalbe, shodno Zakonu o lokalnim izborima.

Upravni sud podseća da je Zakonom o lokalnim izborima propisano da pravo na izjavljivanje žalbe Upravnom sudu protiv rešenja izborne komisije ima svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata, što, kako dodaje, znači da kao predsednik poslaničke grupe Radulović ne spada u krug ovlašćenih lica.

Vukan Nemanjić juriša na PRESTO - na listi LDP: Moramo prepoznati želju mladih da ostanu (FOTO)

Isti sud je takođe odbio kao neosnovane žalbe M.V. i G.V. podnete protiv istog rešenja GIK-a.

"Dosta je bilo" se žalio jer smatra da lista "Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka - Radulović Milorad'', koja ima za cilj da "birače dovede u zabludu i da prilikom zaokruživanja na glasačkom listiću, ubeđeni da glasaju za D JB, glasaju za lažnu listu".

Saša Radulović / Izvor: Foto Tanjug / Dimitrije Goll

U žalbi se podseća da nosilac te liste ima isto prezime i šef poslaničke grupe D JB i predsednik Pokreta Saša Radulović. 

U obrazloženju svoje odluke Upravni sud je naveo da su neosnovani navodi žalbe, a koji se odnose na mogućnost dovodenja birača u zabludu u pogledu identiteta podnosioca izborne liste

Janković i Jeremić BESNI: Đilas usred kampanje otišao kod devojke u Tursku

Odredbama Zakona o lokalnim izborima kojima je, u okviru uređivanja pitanja kandidovanja, uređeno i pitanje delokruga izborne komisije u postupku proglašenja izborne liste, nije propisano ovlašćenje izborne komisije da procenjuje da li nazivi izbornih lista dovode ili mogu dovesti birače u zabludu u pogledu identiteta podnosioca izborne liste ili ciljeva i programa za koji se zalažu, ukazao je Upravni sud.

- Zbog toga je, po oceni Upravnog suda, pravilno zaključivanje Gradske izborne komisije da nije ni ovlašćena da menja, kao i da na bilo koji drugi način utice na naziv i bližu oznaku izbornih lista u izbornom procesu - navodi se u obrazloženju.

Piše:
Tanjug
22.02.2018. 12:39
Pogledajte više