Vršnjačko nasilje uzelo maha! Deca u Srbiji su u opasnosti, sprečimo da se crni novembar ponovi

01.12.2017. 21:46
Piše:
Srbija Danas
Ono što je, nažalost, obeležilo mesec novembar, a zbog čega ga s pravom nazivamo najcrnjim mesecom u ovoj godini, jeste stopa vršnjačkog nasilja koja se desila za samo trideset dana u različitim školama u Srbiji

Da je situacija više nego alarmantna, govori činjenica da je pre samo nekoliko sati objavljena informacija o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo 27. novembra u Ivanjici, kada je sedmogodišnji dečak istrpeo je zlostavljanje u školskom toaletu kada su ga četvoro osmaka skinuli do gole kože. 

Nažalost, stravični događaji koji su obeležili novembar počeli su 3. dana u mesecu. Tada je u odeljenju sedmog razreda OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u opštini Pančevo, jedan dečak svoju drugaricu ošamario, a potom je udario pesnicom u rame. Ono što je u ovom slučaju zabrinjavajuće je to što učiteljica nije videla kada se sve to desilo, a o događaju nisu obavešteni ni roditelji, niti školski policajac, a čitava stvar otkrivena je kada se devojčica požalila ocu i sve mu ispričala.

Drug nije meta / Izvor: Profimedia

Potom je objavljena slična, ružna priča iz Novog Sada, kada je u trećem razredu osnovne škole jedan dečak napao drugog i tom ga prilikom ga izujedao. Sve se dogodilo u OŠ "Miloš Crnjanski", u novosadskom naselju Satelit, a iz protesta se celo odeljenje, u kom se sve desilo, nije pojavilo na nastavi.

Takođe, ne postoji osoba u Srbiji koja nije bila zgoržena slučajem pretučene devojčice u aranđelovačkoj srednjoj školi koja je od strane vršnjaka doživela brutalno fizičko zlostavljanje. Snimak koji je posvedočio o ovom nemilom događaju i čak 33 šamara, koliko se moglo izbrojati, naveo je školu, nadležne organe, pravosuđe i javne ličnosti da reaguju. Portal SrbijaDanas.com u okviru projekta "Drug nije meta", prvi je objavio snimak brutalnog nasilja u cilju da se svemu što je proživljavala devojčica B. Nikolić stane na put.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Srbijom 9.novembra se prolomila vest o pretnjama ubistvom koje su učenici beogradske škole uputili svom trinaestogodišnjem drugu. O užasima koji su prethodili pretnji dečak je ispričao školskom psihologu koji je potom obavestio roditelje.

Samo dva dana kasnije priča zabrinute majke iz Aleksandrovca dospela je u medije. Ona je primetila da njen sin prvak, ranije veseo dečak, skriva maltretiranje. O tome kako je objašnjavao okrvavljena kolena i modrice i šta se sve sa njim desilo, pročitajte klikom ovde.

Snežana Šušić / Izvor: Foto: Facebook/Snezana Vasiljkovic Susic

Naredni slučaj vršnjačkog nasilja odvio se u drugoj polovini ovog crnog novembra i opet skrenuo pažnju na prestoničke škole. Tada je otkriveno da je jedna osmakinja u Malom Mokrom Lugu više puta tokom dve godine napastvovana. Ona je, kako se navodi, bila primoravana na oralni seks.

Da vršnjačko nasilje nije svojstveno samo školama, mada se prema podacima kojima portal SrbijaDanas.com raspolaže, tu najčešće dešava, pokazuje i slučaj otkriven 25.novembra. U Zavodu za vaspitanje dece i omladine "Vasa Stajić" u Bulevaru oslobođenja izbila je tuča u kojoj su dečaku od 11 godina nanete teške telesne povrede

Drug nije meta / Izvor: Profimedia

Sličan slučaj desio se i u "Prvoj osnovnoj školi" u Valjevu, kada su dečaci koji imaju samo deset godina gazili svog druga na školskom odmoru.

Takođe, poslednjeg dana meseca dva maloletna štićenika "Zavoda za vaspitanje dece i omladine" na Voždovcu privedena su zbog sumnje da su drškom od metle silovala devojčicu od 14 godina. Oni su, navodno, dok je devojčica spavala ušli u njenu sobu i počeli da je zlostavljaju. Kad se devojčica probudila rekla im je da prestanu i da se sklone, na šta su se oni razbesneli. Više o tome čitaje klikom ovde!

Kako se ovakvi slučajevi ne bi dalje ponavljali, naš portal SrbijaDanas.com i "Drug nije meta" kratkim podsećanjem na ono što istinski želimo da zaboravimo, apeluju na decu da svoje jedinstvene i nepovratne godine školovanja ispune kvalitetnim uspomenama. Takođe, apelujemo i na roditelje, škole i sve nadležne institucije da spreče da se deci u školi dešavaju stašne stvari i ujedno ih podsećamo da smo svi mi zajedno odgovorni da najmlađima obezbedimo srećno detinjstvo! Zato, zaustavimo vršnjačko nasilje zajedno!

#DRUG NIJE META

 

Piše:
Srbija Danas
01.12.2017. 21:46
Pogledajte više