Savet psihologa: Ovo MORATE da uradite da biste znali šta vaša DECA rade na INTERNETU

19.03.2017. 09:50
Piše:
Srbija Danas / Vlada Živanović
Deca na internetu / Izvor: SD/ilustracija
Nije sramota da roditelji zajedno sa decom istražuju internet, poručuje Dobrinka Kuzmanović sa katedre za psihologiju Fakulteta za medije i komunikaciju

Roditelji nemaju opravadanje ukoliko zbog sopstvene informatičke nepismenosti nemaju uvid u to šta njihova deca rade na internetu.

ALEKSE NEMA, A ODGOVORNI NAPREDUJU U KARIJERI: Pet pitanja majke Alekse Jankovića ostala bez odgovora ministra Šarčevića

DAN BEZBEDNOG INTERNETA: Kako zaštititi dete u digitalnom svetu (INFOGRAFIK)

Roditelji nemaju opravadanje ukoliko zbog sopstvene informatičke nepismenosti nemaju uvid u to šta njihova deca rade na internetu.

deca / Izvor: SD/ilustracija

Dobrinka Kuzmanović sa katedre za psihologiju Fakulteta za medije i komunikaciju objašnjava za SrbijaDanas.com da u javnosti vlada mit da su deca informatički i digitalno pismena i da su mnogo pismenija od roditelja.

- To je mit koji ne važi samo za Srbiju već i za svet. Postoji jaz između roditelja i dece u tome što klinci više koriste društvene mreže, stalno su na internetu, možemo ih videti kako non-stop drže svoje telefonu u tramvaju, autobusu... Ali, to ne znači da deca poseduju adekvatne digitalne veštine. Istraživanje realizovano na reprezentativnom uzorku četrnaetogodišnjaka iz Srbije, dalo je drugačiju sliku. Čak 70 odsto dece ima manje od 50 odsto urađenih zadataka kada je u pitanju testiranje njihove informatičke pismenosti - tvrdi Dobrinka Kuzmanović.

Deca / Izvor: SD/ilustracija

Mit da su deca digitalno pismenija od roditelja stvoren je verovatno i zbog toga kako bi se pravdalo neodgovorno roditeljstvo.

- Roditelji današnjih klinaca su mladi ljudi, pa su i sami korisnici digitalnih medija. Nezamislivo je u današnje vreme da roditelj malog deteta nema digitalnu pismenost. Dete od dve, tri ili pet godina neće samo uzeti pametni telefon ili tablet, već će mu ga dati roditelj ili druga odrasla osoba. S druge strane, činjenica je da roditeljima nije lako da prate decu na internetu.

deca / Izvor: SD/ilustracija

Međutim, roditeljima nije lako da kontrolišu decu koja se u današnje vreme bilo gde mogu “nakačiti” na internet.

- Lično ne volim izraz kontrola. Roditelji jednostavno treba da imaju uvid u sve što deca rade na internetu, kao što imaju uvid u koji kafić idu, s kim se druže u školi i van nje, i sve ostalo što podrazumeva odgovorno roditeljstvo. Naravno da ne mogu roditelji nikada decu iskontrolisati u potpunosti, jer današnji mladi odrastaju uz internet. Zato je jako važno da roditelji komuniciraju sa decom, da ih podučavaju, pa čak i da zajedno sa njima uče. Nije sramota da roditelji zajedno sa decom istražuju internet. Veoma je bitno da se roditelji ne libe da pitaju dete za pomoć i da nemaju tu vrstu sujete ako nešto ne znaju. Čak i kada ne znaju isto koliko i deca u vezi sa internetom, roditelji imaju svoje životno iskustvo. Roditelji mogu da budu itekako od koristi i nikako ih ne treba eliminisati kao partnere dece u digitalnoj komunikaciji - zaključuje Dobrinka Kuzmanović.

LogOut / Izvor: Srbija Danas

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

 

Piše:
Srbija Danas / Vlada Živanović
19.03.2017. 09:50
Pogledajte više