Evo kako da sprečite da vaše dete bude izloženo negativnom uticaju interneta

20.04.2017. 19:50
Piše:
Srbija Danas
Devojčica / Izvor: Foto: Printscreen
Istraživanja pokazuju da preko 90 odsto desetogodišnjaka ima pristup internetu preko računara, a preko 50 odsto i preko mobilnog telefona. Ono što je porazno jeste da je čak 20 odsto dece doživelo ili doživaljava neki oblik nasilja na internetu

Danima unazad region bruji o situaciji u kojoj se našla devojčica iz Bosne stara svega 12 godina nakon što je na Jutjubu postavila svoju ljubavnu ispovest pod nazivom "Ostavio me dečko". Snimak je za krako vreme sakupio više desetina hiljada pregleda, ali ono što je najviše uznemirilo jesu komentari, kako onih koje je njena ispovest zabavila, tako i zgroženih korisnika interneta.

Devojčica je u videu objasnila kako ju je dečko ostavo i slomio joj srce, a komentari koji su usledili razlog su da se zabrinemo svi zajedno, kao društvo. Počev od same činjenice da dete od dvanaest godina zasigurno nije svesno da svoju intimu deli sa hiljadama korisnika interneta, do činjenice da su drugi korisnici interneta, među kojima sigurno ima i starijih od nje, bili spremni da je nemilosrdno i vulgarno ismevaju. 

JEZIVA ISPOVEST MAJKE IZ NIŠA: Autističnog sina su mi SEKSUALNO ZLOSTAVLJALI U ŠKOLI!

Evo kako da posavetujete dete za rešavanje problema na internetu

kompjuter / Izvor: Profimedia

Istraživanja pokazuju da preko 90% desetogodišnjaka ima pristup internetu preko računara, a preko 50% i preko mobilnog telefona. Ono što je porazno jeste da je čak 20% dece doživelo ili doživaljava neki oblik nasilja na internetu. 

DIGITALNO NASILJE OD PSOVKE DO NAJCRNJEG ZLA: Roditelji, obratite pažnju na igricu - AKO UMREŠ, POBEĐUJEŠ!

Na pitanje kako da roditelji spreče da se njihova deca nađu u situaciji da se izlažu i budu izloženi negativnim uticajima interneta i društvenih mreža kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je sve stvar uspešnosti vaspitanja. 

- Ima dece koja imaju internet, ali ga ne zloupotrebljavaju. Sve u kući može da se nauči, pa i da razni klipovi ne treba da se dele na društvenim mrežama - kaže Nikolić. 

Deca, naročito mlađi maloletnici nisu svesni svega šta se dešava, nisu svesni opasnosti u kojima mogu da se nađu, ali roditelji jesu, navodi naš sagovornik. 

Zlatko Nikolić / Izvor: Foto: Printscreen Youtube / Happy Tv

- Kontrola nad ponašanjem sa vaspitnim ciljem je rešenje za ovakve stvari. Metoda kontrole, sprečavanja i kažnjavanja koju roditelji treba da prmenjuju - naglašava Nikolić. 

Veliki je problem, naročito za mlade ljude koji nisu dovoljno zreli, što mogu da dođu u situaciju da ih na društvenim mrežama vršnjaci na razne načine vređaju i unižavaju, a da oni ne  mogu tu ništa. Zbog toga se nađu u situaciji sa kojom nisu spremni da se izbore, dodaje Zlatko Nikolić. 

LogOut / Izvor: Srbija Danas

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

Piše:
Srbija Danas
20.04.2017. 19:50
Pogledajte više