Udaraju, pljuju i dave učenika dokle može da izdrži: IZAZOV, opasna igra u školama - osnovci se tuku do krvi!

11.09.2018. 06:20
Piše:
Srbija Danas/Kurir
Drug nije meta, vršnjačko nasilje, škola, tuča, dečaci, učenici / Izvor: Profimedia/ilustracija
Đaci se dogovore ko će biti žrtva i iživljavanje kreće

Stravična igra koja se zove "izazov" startovala je s početkom školske godine i svakog dana ugrižava đake u srpskim školama, a najpopularnija je među učenicima sedmog razreda.

Đaci se dogovore ko će biti žrtva i iživljavanje kreće. Pravila igre su takva da dete koje je izabrano za mučenje ne sme nikome da pisne šta se dešava. Makar imalo modrice, mora da ih skriva. Vršnjaci siledžije ga udaraju, pljuju i verbalno kinje, a ono ne sme nikom da se požali jer ga onda tretiraju kao cinakroša, a agonija koja mu predstoji neće trajati samo nedelju dana, već zauvek.

Na slično je upozorila i učiteljica jedne beogradske škole, kada je roditeljima dala papirić na kome piše: "Upozoravam roditelje na različite 'izazove' koji se pojavljuju, a koji decu ozbiljno ugrožavaju, a ima 'zadataka' koji su opasni i po život. Na primer: igra davljenja - ko će duže da izdrži da se ne onesvesti dok mu stežu vrat; žvakanje tečnog praška za veš u kesicama" - napisala je učiteljica.

Vršnjačko nasilje / Izvor: Profimedia/ilustracija

Detalji novog "izazova", srećom, nisu ostali u strogoj tajnosti, kako su đaci siledžije prvobitno zamislili, već su i neki roditelji saznali šta se dešava, pa će moći da reaguju. Jedna majka sa Ceraka, koja je zbog straha za svoje dete, insistirala da ostane anonimna, kaže da joj sin sedmak već dolazi s brojnim podlivima i da će o ovoj temi razgovarati već na prvom roditeljskom sastanku koji je zakazan za ovu nedelju.

- Zabrinuta sam za svoje dete, baš kao i za svu ostalu decu. Veoma je opasno da se na ovaj način igraju. Tek je počela školska godina, a oni već trpe iživljavanje, dolaze s modricama, a to skrivaju jer su takva pravila "izazova". Na roditeljskom sastanku ćemo tražiti rešenje - rekla je majka.

Iz Ministarstva prosvete kažu da nisu dobili zvanične prijave u vezi sa ovom igrom.

Vršnjačko nasilje / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Da bi se ovakve pojave zaustavile i negativne posledice sprečile, potrebno je da roditelji ukažu svojoj deci da ne treba da trpe nasilje, da ne treba da se ponašaju nasilno, ali i da ne treba ni da posmatraju kada se nasilje događa. Treba da prijave nasilje. Mogu da se obrate nastavnicima i stručnim saradnicima i informišu ih o svojim saznanjima. Od njih će da dobiju podršku, zaposleni u školama poznaju procedure i načine prevencije koje mogu da prrimene, uz obavezno uključivanje roditelja učenika - kažu u ministarstvu i dodaju da i mediji igraju pozitivnu ulogu u cilju sprečavanja nasilja među vršnjacima.

 

Piše:
Srbija Danas/Kurir
11.09.2018. 06:20
Pogledajte više