Zlostavljanje najpre počelo na društvenim mrežama: Isidora (10) se posle vršnjačkog nasilja ispisala iz škole

23.03.2018. 09:05
Piše:
Srbija Danas/Blic
devojčica, drug nije meta, vršnjačko nasilje / Izvor: Profimedia
Kroz torturu prošle još dve devojčice

Zlostavljanje na društvenim mrežama, pretnje smrću i fizički napadi samo su deo torture koju je preživela desetogodišnja Isidora iz Zrenjanina od svojih vršnjaka iz odeljenja, a pored nje, iz škole su se ispisale još dve devojčice.

Isidorina mama, Snežana Živanović, kaže da je sve počelo od bezazlenih dečijih čarki na koje učiteljica navodno nije reagovala, a što je rezultiralo ogromnim posledicama.

- Devojčica S.F. i njen brat blizanac zlostavljali su moje dete fizički i psihički. Devojčica je oformila grupu na Viberu pod nazivom "Mrzimo Isidoru Ž" u kojoj ju je nazvala budalom i pretila da će je naterati da igra Plavog kita (samoubilačka igra) sve dok ne umre. Prijavili smo to direktorki škole, a ona školskom policajcu – kaže Snežana Živanović čija je ćerka do pre mesec dana pohađala Osnovnu školu "Vuk Karadžić".

Nasilje na Viberu, prema njenim rečima, preraslo je u fizičko.

Drug nije meta / Izvor: Srbija Danas

- Ubrzo nakon toga, na malom odmoru četvorica dečaka tukla su jednog učenika, kad se jedan od njih izdvojio iz grupe i iz sve snage udario moje dete u stomak i izbio joj vazduh. Pretučeni dečak i Isidora su sve prijavili učiteljjici, ali ona nije ni obavestila roditelje – priča Snežana.

Zabrinuti Isidorini roditelji želeli su da vide mamu i tatu blizanaca i tražili su od škole da im organizuje susret da bi uspeli da reše problem nastao među decom.

- Direktorka me je posavetovala da se "manem svog majčinstva" i nisu organizovali susret. Tražili smo pomoć od Tima za borbu protiv nasilja u okviru škole, tuču smo prjavili policiji, a Isidora je dobila od školskog psihologa opravdanje da dve nedelje ne pohađa nastavu jer se bojala da će je neko povrediti – ističe Živanović.

Tek kad su se deca raspustila, Tim za borbu protiv nasilja, koji su činili Isidorina učiteljjica, pedagog i nekoliko drugih nastavnika, sastao se i optužio Živanoviće da lažu.

- Suprug je bio šokiran. Tim nas je nakon toga prijavio Centru za socijalni rad tvrdeći da zlostavljamo dete. To, naravno, nije tačno, što smo i dokazali prilikom poseta socijalnih radnika – priča Živanović.

Inspekcija: Škola minimalizovala problem

Predstavnici pokrajinske prosvetne inspekcije još početkom decembra su uvrdili da se se roditelji I.Ž. povodom svojih predstavki i žalbi često susretali sa nerazumevanjem i minimalizovanjem problema od nadležnih u školi.

Inspekcija je utvrdila da škola nije primenila sva raspoloživa sredstva da se reši konfliktna situacija u odeljenju. Ukazano je na to da je odeljenski starešina u isto vreme i član tima za zaštitu, te da je izlagao svoje subjektivno mišljenje, misleći da će moći sam da reši situaciju u odeljenju.

Inspektori su takođe utvrdili da se u školi ne primenjuje model zaštitne mreže. Inspekcija je školi naložila da se sprovede ukupno 10 mera kako bi se otklonila nezakonitost u radu. Krajem februara školu su obišli i predstavnici Školske uprave koji su rukovodiocima dali savete.

Na sajtu škole u trenutku izbijanja afere s nasiljem osvanulo je obaveštenje u kom piše da se škola nije oglašavala dok su uvrede bile upućivane samo odraslima, ali da ne dozvoljavaju vređanje đaka. Navedeno je da deca ne treba da se uznemiravaju zbog toga.

Nakon letnjeg raspusta, kad su deca krenula u školu, ista devojčica koja joj je pretila na Vajberu, doviknula je Isidori: "Lako je tebe pogoditi kad imaš veliko d**e."

- Ona to prijavljuje učiteljici koja njoj preti: "Sad ću da zovem direktorku jer ti opet nešto izmišljaš, ti si kriva što je S. završila u policiji. Sada će njena mama da zove policiju, pa da vidiš ti kako je to". Isidora pita: "Zašto sam ja kriva?" Učiteljica kaže: "Ćuti, lažeš, kriva si." Prestravljeno dete dolazi kući i mi odlučujemo da je ispišemo iz škole – priča Živanović.

Upisali su je u istu školu gde su prebačene još dve devojčice koje su trpele nasilje. Njih tri nazivaju "otpad iz Vuka".

Podsećamo, portal SrbijaDanas.com pokrenuo je pre dve godine projekat "Drug nije meta" koji se bavi prevencijom i suzbijanjem vršnjačkog nasilja. Pridružite nam se u borbi za bezbednu i srećnu decu! 

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
23.03.2018. 09:05
Pogledajte više