Ako prođe predlog sindikata u Srbiji će biti kao u Nemačkoj i Švedskoj

20.09.2018. 19:43
Piše:
Srbija Danas/RTS
Prodavnica / Izvor: Profimedia/ilustracija
Slične inicijative na razmatranju i u Poljskoj i Hrvatskoj

Domaći sindikati trgovine pisali su Vladi i nadležnim ministarstvima tražeći da se radno vreme trgovina, ograniči na šest dana sedmično. Odgovora, za sada - nema.

Trgovci nisu adekvatno plaćeni za rad nedeljom, kažu jagodinski sindikalci.

Ipak za radnike u trgovini zabrana rada nedeljom je, čini se, tabu tema. Zbog straha od otkaza i osetljivog pitanja - da li je rad nedeljom plaćen - odbili su da o tome govore prodavci i u Jagodini i Vršcu.

Prodavnica / Izvor: Profimedia

U velikim tržnim centrima gužva je najveća vikendom i tog prometa trgovci se ne bi rado odrekli, ali ni kupci privilegije da pazare nedeljom.

Potrošači imaju razumevanja za radnike u trgovinama. Kažu da i oni zaslužuju slobodne dane i odmor, ili adekvatnu nadoknadu za rad nedeljom.

Prodavnica / Izvor: Profimedia/ilustracija

Osim sporadičnih inicijativa, predlog da se u trgovinama i tržnim centrima zabrani rad nedeljom u Srbiji nije ozbiljnije razmatran. Izostaju i detaljne analize kako bi to uticalo na poslodavce i zaposlene.

Činjenica je da sve veći broj evropskih zemalja razmatra uvođenje šestodnevne radne nedelje za trgovce. U tome prednjače Švedska, Italija i Nemačka, a slične inicijative razmatraju se u Poljskoj i Hrvatskoj.

 

Piše:
Srbija Danas/RTS
20.09.2018. 19:43
Pogledajte više