ALARMANTNI PODACI IZ KOVID BOLNICE! "Nijedan pacijent na intenzivnoj NIJE VAKCINISAN, potrebne su strožije mere!"

05.09.2021. 11:58
Piše:
Srbija Danas/RTS
Korona virus / Izvor: Profimedia
U okviru bolnice Karaburma otvoren i drugi objekat, radi punim kapacitetom a među hospitalizovanima na intenzivnoj nema pacijenata koji su primili vakcinu.

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je da nema mesta opuštanju i da je vakcinacija spas. Podvukao je i da među hospitalizovanima na odeljenju intenzivne nege nema nijedne osobe koja je vakcinisana. Pacijenti starosti od 16 do 92 godine.

MNOGO JE JAČI NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI! Dr Đerlek: Najjači udar delta soja za dve nedelje, ne isključujem nove mere

MNOGO JE JAČI NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI! Dr Đerlek: Najjači udar delta soja za dve nedelje, ne isključujem nove mere

DR BRANISLAV TIODOROVIĆ OTKRIO KADA JE VREME ZA "BUSTER" DOZU: Ne odlučujete vi, evo čija je poslednja!

DR BRANISLAV TIODOROVIĆ OTKRIO KADA JE VREME ZA "BUSTER" DOZU: Ne odlučujete vi, evo čija je poslednja!

MIRNO JUTRO: Na granicama konačno bez većeg zadržavanja!

MIRNO JUTRO: Na granicama konačno bez većeg zadržavanja!

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je za RTS da je vojna bolnica Karaburma počela sa radom prošle godine i nije prestajala da radi. Otvoren je i objekat K2, i primljeni su prvi pacijenti.

- Prateći epidemiološku situaciju videli smo da treba da svoje kapacitete maksimalno angažujemo i to smo učinili od petka", kaže Vukosavljević već danas u objektu K2 koji ima 40 postelja, 28 je popunjeno, a 102 pacijenta su u bolnici.

Govoreći o kliničkoj slici pacijenata, kaže da se ne razlikuje puno kako je u ostalim crvenim zonama. U intenzivnoj nezi nema nijednog vakcinisanog, to je apel da shvatimo da vakcinacija radi, istakao je načelnik VMA.

- Neko kaže pa ja sam vakcinisan, dobio si lakši oblik i prošao si kako treba, ali nisi završio na respiratoru", kaže načelnik VMA i dodaje da su pacijenti u starosnoj dobi od 16, 22 do 92 godine.

Govoreći o mogućem ponovnom aktiviranju "Arene", kaže da bi voleo da Arena ostane u funkciji onoga što smo videli u prethodnim danima - da se radujemo odbojkašicama, a da bolnice koje su bile planirane za kovid ostanu.

- Na VMA kao nekovid ustanovi koja funkcioniše od marta prošle godine, pa do 5. maja kada smo se ovde videli, imali smo priliku da vidimo da je na desetine pacijenata dolazilo a bili su asimptomatski, a na ulazu ima tačna procedura i prema kliničkoj slici svakog zbrinemo u kovid ustanovu", kaže Vukosavljević.,

Koronavirus / Izvor: Profimedia

To sve utiče puno na nekovid rad - potreban je dodatni oprez, pooštrene mere na prijemno-trijažnom delu i centru hitne pomoći, kaže on i dodaje da se Infektivna klinika VMA ne gasi, preko 120 posto je popunjena.

Infektivna klinika KCS radi samo u kovid režimu, sve ostalo što treba zbrinjava jedina Infektivna klinika VMA, podvukao je Vukosavljević.

Osvrćući se na broj zaraženih zdravstvenih radnika, Vukosavljević kaže da su 32 radnika zaražena po podacima od petka. Reč je o lakšoj kliničkoj slici, svi su u kućnoj izolaciji, a desetak njih je revakcinisano.

- Nemojmo se opuštati, sprovodimo epdimiološke mere, kada smo bliže u razgovoru ili navijanju treba nositi zaštitne maske", kaže on.

Vukosavljević kaže da je oko 75 odsto zdravstvenih radnika revakcinisano, ima 10 odsto onih koji su preležali i primili buster dozu, 5 odsto je onih koji ne mogu da prime vakcinu zbog hroničnih teških bolesti.

- Vakcinacija je spas, treba vratiti slike sa početka vakcinacije, prvi su rame poturili svi zaposleni u bolnici na Karaburmi, a onda i zaposleni na VMA. Svi mi kružimo, 95 odsto osoblja je angažovano sa VMA i komanda je je u VMA", zaključio je Vukosavljević.

Piše:
Srbija Danas/RTS
05.09.2021. 11:58
Pogledajte više