ALARMANTNI PODACI O ZDRAVLJU DECE U SRBIJI! Dr Andrea svojim rečima upalila CRVENI ALARM

10.10.2020. 22:16
Piše:
Srbija Danas/Objektiv.rs
Đak, koronavirus / Izvor: Profimedia/ilustracija
Na sistematskim pregledima potvrđen broj slučajeva dijabetesa, gojaznosti i bolesti štitne žlezde

Bolesti koje su nekada imali šezdesetogodišnjaci, sada se otkivaju u gotovo svakom odeljenju, upozoravaju lekari i pedijatri.  Lekari koji obavljaju sistematske preglede u Beogradu, objašnjavaju da su gojaznost, dijabetes i bolesti srca kod dece u velikom porastu, dok su problemi sa hormonima, naročito kod devojčica, postali alarmantni.

Mozzart stipendira, ti treniraš sa Željkom Rebračom!

Mozzart stipendira, ti treniraš sa Željkom Rebračom!

ČEKA LI NAS PONOVO POLICIJSKI ČAS? Dr Kisić otkrila da li će biti novih mera i ograničavanja kretanja

ČEKA LI NAS PONOVO POLICIJSKI ČAS? Dr Kisić otkrila da li će biti novih mera i ograničavanja kretanja

KONOV KOEFICIJENT ULIVA STRAH: Danas je bilo manje novoobolelih, ali jedna brojka pokazuje ALARMANTNOST situacije

KONOV KOEFICIJENT ULIVA STRAH: Danas je bilo manje novoobolelih, ali jedna brojka pokazuje ALARMANTNOST situacije

Dečaci sa ozbilljnim ortopedskim problemima i devojčice koje imaju problem sa štitnom žlezdom nisu retkost čak ni u predškolskom uzrastu!

Deca sa bolestima srca i šećerom u svakoj školi

U svakom odeljenju osnovne škole u Beogradu, imate po nekoliko dece koja imaju problem sa gojaznošču, što prethodnih decenija nije bio slučaj.

- Na sve strane ih mami nezdrava hrana, slatkiši i pekare, dok su roditelji sve popustljiviji. Oni moraju da znaju da "stomačić" nije bezazlen i da je to prvi alarm da će dete odrasti u gojaznu osobu i imati problem sa hormonom insulin, što je glavni uzrok dijabetesa. Osim toga, debljina plus nekretanje i loša ishrana, glavni su uzrok kardiovaskularnih problema, čak i u dečjem uzrastu - objašnjava doktorka Andrea Petković.

Hormonski problemi

U proseku oko četiri devojčice na nivou generacije u beogradskim školama ima neku vrstu oboljenja štitne žlezde ili neku drugo automunu bolest, pokazuju podaci iz prakse lekara.

- Generalno, za takvu vrstu oboljenja okidač je najčešće stres u kombinaciji sa nezdravim životom. Ako pitate šta najčešće dovodi do stresa dete koje još uvek nije pošlo u školu, to su najčešće nedostatak igre i vremena napolju, prevelika očekivanja roditelja ili nekakva lična trauma. Naravno, veliki uticaj na nastanak bolesti ima životno okruženje i genetika.

Psihoze i depresija

Problemi sa depresijom, anksioznošću, psihozama i autizmom, višestruko su češći kod dece školoskog uzrasta danas, nego što su to bili pre nekoliko decenija.

- Preterano korišćenje novih tehnologija, nedostatak druženja i komunikacije sa vršnjacima, neki su od razloga za povećan broj dece koja pate od nekog oblika depresije. Ranije je bilo retko da dete ima psihozu, ali danas u jednoj generaciji postoji bar jedna desetina onih koji zahtevaju terapiju. Fizičko i psihičko zdravlje je povezano, pa tako i učestali problemi sa hormonima mogu vremenom da postanu okidač za loše psihičko stanje kod mališana. Na takve promene treba reagovati.

Sa studentima nije bolja situacija

Kada se radi o studentima, čak 53 odsto njih navodi da je izloženost stresnim situacijama najveći zdravstveni problem.

- Odmah zatim slede bolovi u kičmi i poremećaji sna. Hormonski probemi i poremećaji metabolizma, koji su povezani sa lošom ishranom i sedenjem tokom većeg dela dana, takođe su česti. Pokazalo se da  studenti koriste telefon najčešće do pet sati dnevno, u nekim slučajevima  i više od toga - navodi se u istraživanju.

Hitna promena dok ne bude kasno

Kada živite nezdravo po svim mogućim parametrima još od najranijeg uzrasta, kad-tad mora da dođe do problema, kaže doktorka.

- U početku su oni mali i deluju beznačajno, ali vremenom mogu da se pretvore u problem koji će praktično sa nama ostati do kraja života. Zbog toga, već sa prvim znacima problema, detetu se mora promeniti ishrana i instistirati na fizičkoj, ali i društvenoj aktivnosti, kako bi njihovo psihofizičko zdravlje bilo stabilno - objašnjava doktorka.

Piše:
Srbija Danas/Objektiv.rs
10.10.2020. 22:16
Pogledajte više