AMERIČKI AMBASADOR OTKRIVA: HOLIVUD snima film o SRPSKIM HEROJIMA

28.09.2018. 06:24
Piše:
Srbija Danas/ Srpski Telegraf
Holivud / Izvor: Profimedia
Jedna od najuspešnjih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova

Američki ambasador Kajl Skot kaže da je čuvenoj holivudskoj kući  "Paramaunt" preporučio da snimi film o srpskim herojima iz Drugog svetskog rata, meštani sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca, koji su 1944. godine spasli više od 500 američkih pilota nakon što su ih Nemci oborili iznad Jugoslavije. Akcija je izvedena u sadejstvu sa četnicima.

- Nedavno sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem posetio produkciju “Paramaunta”, koja u Srbiji snima film "Crawl", i tom prilikom sam produkcijskom timu govorio o knjizi “Zaboravljenih 500”, o misiji "Halijard". Imam veliku nadu da ćemo videti više saradnje između Holivuda i Srbije. Zbog toga je ambasada SAD snažno podržavala napore Vlade Srbije da privuče američku filmsku produkciju kroz poreske olakšice i pojednostavljene propise – kaže Skot.

Srbi, postanite državljani Rusije: Imate rok godinu dana, a onda ste pred odlukom! Tada postoji JEDAN TRIK!

Operacija "Halijard" ili "Vazdušni most" smatra se za jednu od najuspešnjih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova. Više od 500 američkih pilota, od kojih je većina imala izmeđju 25 i 30 godina, Nemci su oborili iznad Jugoslavije. Najveći broj pilota evakuisan je sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani.

Draža Mihajlović / Izvor: Profimedia

Seljani su pilote lečili i krili u senu i podrumima, sve dok se nisu oporavili dovoljno da mogu da nastave put. Mnogi piloti decenijama kasnije obilazili su Pranjane i susretali se sa Srbima koji su im tada spasili živote.  

Piše:
Srbija Danas/ Srpski Telegraf
28.09.2018. 06:24
Pogledajte više