BASTION PRAVOSLAVLJA OTVORIO SVOJA VRATA ZA BUDUĆE GENERACIJE: Bogoslovija u Prizrenu pruža besplatno školovanje svojim đacima (VIDEO)

29.08.2022. 11:16
Piše:
Tanjug
Bogoslovija Prizren / Izvor: Foto: Instagram Printscreen/ bogoslovija_prizren
- Od ove godine svi učenici Prizrenske bogoslovije će imati besplatno školovanje, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

U saopštenju se navodi da je, zahvaljujući prilozima dobročinitelja, Eparhija raško-prizrenska obezbedila, putem stipendija, da svi novi učenici Prizrenske bogoslovije, uključujući i one koji su već upisani, imaju besplatno školovanje, udžbenike i internat, uključujući i upis škole za nove učenike.

Na taj način Eparhija raško-prizrenska će, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, moći da podmiri sve troškove školovanja učenika i tako će najviše izaći u susret roditeljima, koji su svoju decu poslali u Prizren, da bi učili bogosloviju.

Fakultet društvenih nauka zbog velikog interesovanja proširio kvote za upis na Digitalnim medijima i komunikacijama

Fakultet društvenih nauka zbog velikog interesovanja proširio kvote za upis na Digitalnim medijima i komunikacijama

"ČESTITAMO VUČIĆU I VLADI SRBIJE" Sinod SPC povodom otkazivanja Europrajda: Došlo bi do novih podela i tenzija

"ČESTITAMO VUČIĆU I VLADI SRBIJE" Sinod SPC povodom otkazivanja Europrajda: Došlo bi do novih podela i tenzija


NOVA VLAST U CRNOJ GORI RUŠI TEMELJNI UGOVOR? Pad Vlade Dritana Abazovića dovodi u pitanje sporazum sa SPC

Rektor Bogoslovije Sv. Chirila i Metodija u Prizrenu i episkop raško-prizrenski Teodosije istakao je da cela naša Crkva, zajedno sa državom Srbijom, ulažu velike napore da se očuva naš narod na Kosovu i Metohiji.

Iskreno se nadamo da će ovo biti dodatni motiv za mnoge roditelje da svoju decu, koja žele da započnu bogoslovsku školu, pošalju upravo u Prizrensku bogosloviju, čime će dati i veliki doprinos našoj Crkvi i Eparhiji sa njenim vernim narodom, pošto je Prizrenska bogoslovija jedan od najvažnijih stubova crkvenog i narodnog života na Kosovu i Metohiji, naveo je episkop Teodosije.

U obnovljenoj Bogosloviji Sv. Kirila i Metodija u Prizrenu uskoro treba da započne nova školska godina. Tridesetak đaka ove škole ujedno su i najbrojniji srpski stanovnici carskog grada u vreme školske godine i njihov dolazak predstavlja veliku radost za preostale Prizrence i celu Eparhiju raško-prizrensku.

Prizrenska bogoslovija osnovana je 1871. godine i dala je veliki broj crkvenih delatnika, arhijereja, sveštenika, monaha i profesora, koji su obeležili istoriju Srpske Pravoslavne Crkve u poslednjih 150 godina njenog postojanja.

Nakon potpune obnove svih školskih objekata 2016. godine, Prizrenska bogoslovija jedna je od najbol?e opreml?enih škola kod nas, sa najsavremenijim uslovima za internatski život i učenje bogoslovaca.

 

Piše:
Tanjug
29.08.2022. 11:16
Pogledajte više