DANAS SE RADUJEMO BOŽIĆU! Kada je nastala prva čestitka? Ovo su zanimljivosti o najradosnijem prazniku

07.01.2021. 11:00
Piše:
Srbija Danas/Milica Tomić
Božić / Izvor: Profimedia
Danas proslavljamo najradosniji hrišćanski praznik, a znate li da danas u urbanim mestima pripreme za Božić traju duplo kraće nego što je to bio slučaj ranije?

Svi pravoslavni vernici slave praznik, rođenje Isusa Hrista. Božić je dan poštovanja, sloge, mira i ljubavi. Danas je važno da se tako i proslavi, naravno uz dobro poznate običaje.

Srbija i proslava Božića 

Božić je u Srbiji od jula 2001. godine jednodnevni državni praznik. Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarao skromni ambijent pećine u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Badnje veče / Izvor: Profimedia

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

Šta je badnjak?

Badnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, koje se na Badnji dan ujutro rano seče i donosi pred kuću.

Slama

Posle badnjaka u kuću se unosi slama. Domaćica u slamu pod stolom, gde se večera, stavlja razne slatkiše, sitne poklone i igračkice, koje deca traže i pijuču kao pilići. Slama simbolizuje onu slamu u pećini na kojoj se Hristos rodio.

Zanimljivosti o Božiću i o božićnom periodu

1. Na Islandu se tradicionalno za Božić poklanjaju upravo knjige. Na božićnu večer okupi se cela porodica i svako od njih na glas čita deo iz knjige koju je dobio.

2. Prva božićna čestitka nastala je 1843. godine. Njen autor bio je britanski ilustrator John Callcott Horsley. To je stvorilo celu tradiciju slanja božićnih želja. Najskuplja božićna čestitka kupljena je na aukciji za 100.000 dolara. Tada ju je kupac poslao svojoj baki.

3. Najviša veštačka božićna jelka na svetu visoka je 73 metra. Drvo je podignuto 2016. godine u glavnom gradu Šri Lanke. Božićno drvce ukrašeno je sa više od 600.000 LED svetiljka. Koštalo je 110 hiljada dolara.

4. Svaka zemlja ima svoje božićne običaje. Zanimljiv običaj vlada u Velikoj Britaniji. Christmas Crakers ili kartonske rolne sa iznenađenjem (obično papirnom krunom i malim poklonom), podsećajući na šarene slatkiše. Naziv poklona dolazi od načina otvaranja paketa – dve osobe izvlače dva kraja svežnja, koji se otvara klikom.

5. Najskuplji božićni ukras na svetu košta koliko i luksuzna jahta, tj. skoro 400 hiljada dolara. Napravljen je od belog zlata od 18 karata, 1500 dijamanata i 188 crvenih rubina. Bilo je potrebno skoro godinu dana da naprave ovaj komad nakita.

6. U Španiji je Božić neraskidivo povezan sa velikom božićnom lutrijom. Godišnje takmičenje El Gordo postoji od 1812. godine i druga je najduža organizovana lutrija na svetu. Skoro svaki stanovnik Španije želi da učestvuje u njoj. Nije ni čudo – 2012. godine pobeda prvog stepena bila je 720 miliona evra.

7. Pravi Deda Mraz se pojavio tek 1823. u pesmi Klementa Mura "Deda Mraz". Aktuelnu sliku bradatog muškarca u crvenoj odeći dugujemo reklami Coca-Cola iz 1931. godine.

Mir Božiji, Hristos se rodi!

Piše:
Srbija Danas/Milica Tomić
07.01.2021. 11:00
Pogledajte više