DANAS JE TUCINDAN: Jednu stvar nipošto ne smete uraditi - ako se oglušite, deca će vam imati čireve

05.01.2021. 11:08
Piše:
Srbija Danas
Badnjak / Izvor: Profimedia
Pravoslavni vernici danas obeležavaju Tucindan – praznik na koji se kolje i priprema pečenica za Božić.

Ovaj običaj je ostao iz prethrišćanskih, mnogobožačkih vremena i povezan je sa prinošenjem žrtve, ali ga je pravoslavna crkva prihvatila i blagoslovila.

SPC UPUTILA VAŽNU PORUKU UOČI BOŽIĆA SVIM VERNICIMA: Čuvajmo jedni druge, ljubav, vera i nada su najvažniji

SPC UPUTILA VAŽNU PORUKU UOČI BOŽIĆA SVIM VERNICIMA: Čuvajmo jedni druge, ljubav, vera i nada su najvažniji

"REKORD JE OBOREN!" Profesor i studenti iz Beograda otkrili kako su došli do MILIONSKE SUME novca u "Poteri" (FOTO)

"REKORD JE OBOREN!" Profesor i studenti iz Beograda otkrili kako su došli do MILIONSKE SUME novca u "Poteri" (FOTO)

Koliko je potrebno da prođe od zaraze koronom do vakcinacije? Dr Gnjatović odgovorila na goruće pitanje

Koliko je potrebno da prođe od zaraze koronom do vakcinacije? Dr Gnjatović odgovorila na goruće pitanje

Praznik je nazvan Tucindan jer se tog dana životinja za pečenje prvo tukla ušicama sekire preko grudvice soli u platnenoj vrećici stavljenoj na njeno čelo, pa se onda tako ošamućena klala.

Taj običaj je ostao iz prethrišćanskih, mnogobožačkih vremena i povezan je sa prinošenjem žrtve, ali ga je pravoslavna crkva prihvatila i blagoslovila, jer posle šestonedeljnog božićnog posta jača hrana dobro dođe.

Običaj vezan za klanje pečenice, ostao je verovatno iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnjeg posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Kokoška, guska, patka ili ćurka, međutim, u mnogim se krajevima ni u kom slučaju ne smeju naći na prazničnoj trpezi zbog verovanja da je pernata živina simbol "nazadovanja i rasturanja kuće jer kljuca i baca zemlju iza sebe". Tamo gde se, ipak, kolje za supu, odmah se odbace glava i noge.

Paljenje badnjaka / Izvor: Profimedia

U nekim krajevima, na Tucindan se ne večera za stolom nego na podu. Prvo se postavljaju so i beli luk, a onda hleb, pasulj, kupus i ostala posna hrana. Za večerom domaćin mora biti okrenut istoku.

Pečenica se peče sutradan i na Badnje veče unosi se u kuću.

Na Tucindan su ponegde decu "koja to zasluže" i kažnjavali, pa i tukli, a posle tog dana ne, jer bi, po verovanju, na mestu udarca iskočili čirevi.

Tako se na Tucindan održao običaj, kao u nekim mestima severnog Banata, da roditelji simbolično "tuku" decu da bi bila valjana i poslušna.

Badnje veče / Izvor: Profimedia

Prema drugom verovanju, na današnji dan nikako ne valja tući decu jer će u tom slučaju cele godine biti nevaljala, a izaći će im i čir na svakom mestu gde danas budu udarena.

Ako su deca  danas ipak dobila neku ćušku, onaj koji je danas udaren treba da kaže "Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri".

Od Tucindana počinje i uređenje i spremanje kuće za Božić, praznik rođenja Hrista.

Domaćica priprema brašno za mešenje, posudu sa zrnevljem žita, a u selima menja slamu u gnezdima za živinu, pribavlja suve šljive, smokve, orahe, novčiće i bombone koje će prosuti na Badnje veče po slami razastrtoj u kući, a deca ih pokupiti pijučući.

Piše:
Srbija Danas
05.01.2021. 11:08
Pogledajte više