Dementni starac dva dana lutao po planinama, hrabri dobrovoljci danonoćno češljali vrleti da bi ga spasli

07.10.2018. 14:45
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Jadovnik / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Koristili i savremenu opremu

Članovi amaterskog Radio-kluba "Pirot" uspešno su okončali potragu za jednim vremešnim Piroćancem koji boluje od demencije. Posle gotovo dvodnevne potrage, nesrećnog čoveka, koji je neprimećeno otišao od kuće, pronašli su na jednom krečnjačkom vrhu Belave, iznad Gnjilana i Velikog Suvodola. Tokom pretrage na više desetina kvadratnih kilometara bespuća i šipražja, na planini poznatoj po vukovima i zmijama otrovnicama, osim dobre kondicije koristili su i savremenu opremu, ali i sistem "kartu čitaj - seljaka pitaj". Drugim rečima, raspitivali su se o njemu kod retkih stočara i još ređih drvoseča i lovaca.

Priča Marije koja neće sa Kosova: Albanac stavio nož njenom sinu pod grlo, a ona izgovorila SPASONOSNU REČENICU

Čovek koji je nestao u divljini poreklom je iz Velikog Suvodola, sela u podnožju planine Belave, napominju radio-amateri.

Planina / Izvor: Profimedia

Bojan Božić iz pomenutog radio-kluba, koji je uspostavljao veze i pre četiri godine na poplavljenim područjima u Timočkoj Krajini, kaže da su u potrazi za čovekom učestvovali i Lazar Milošević, Branislav Ćirić, Nikola Denković i Petar Aleksić, dok su kraj radio-stanica bili Nenad Cvetković i Aleksa Mitić. Oni su, takođe, veliki deo terena pretraživali kamerama visoke rezolucije.

PANIKA! U Srbiju stiže SMRTONOSNA ZARAZA za koju nema ni LEKA, ni VAKCINE! Masovno se od nje UMIRE!

- Kombinovali smo razne načine pretrage. Nas petorica smo podelili teren u kvadrate od po tri kilometra i svako je pretraživao svoj deo. S druge strane, koristili smo kameru velike rezolucije i ogromnog zuma, koja je obavila svoj deo posla, jer može s velike udaljenosti i velike visine da snimi i najmanji detalj, pa i čoveka u šumi. Posle više od 24 časa pretrage, naišli smo na jednog pastira i upoznali ga s problemom, i on nam je pokazao mesto gde je poslednji put video tog čoveka. Nedugo zatim smo ga, zajedno sa članovima porodice, pronašli i vratili kući - zadovoljno priča jedan od najrevnosnijih članova radio-kluba u Pirotu, koji je do sada učestvovao u mnogim potragama za osobama koje su zalutale na planini, ali i u akcijama spasavanja od poplava i požara širom Srbije.

 

Piše:
Srbija Danas/Novosti
07.10.2018. 14:45
Pogledajte više