Deset zanimljivih činjenica koje možda niste znali, a čine avion najbezbednijim sredstvom za putovanje

22.05.2019. 13:57
Piše:
a.e.
avion / Izvor: Profimedia
Zašto pilot i kopilot ne jedu isti obrok, kako avion može da leti bez jednog ili nijednog motora, kako se prečišćava vazduh u avionu? Ovo sigurno niste znali.

Letenje avionom jeste najbezbedniji vid transporta od tačke A do tačke B. Donosimo vam deset zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali, a pokazuju zašto je to tako. 

  • Ukoliko doživite nezgodu u avionu 95,7% su šanse da ćete ipak preživeti. Nije to malo na ovu bedu.
  • Šanse da doživite nesreću u kolima su 1:5.000. U avionu 1:11.000.000. Sasvim je realna dilema da li ćete pre dobiti Loto ili avionsku nesreću.
  • Za 99% leta avionu uošte ne trebaju ljudi. Sad vam je lakše kada pomislite da pilot i kopilot spavaju.
  • Po procedurama nije dozvoljeno da pilot i kopilot jedu isti obrok. Na taj način se smanjuje rizik od trovanja hranom.
ŠTA SE DEŠAVA AKO GROM UDARI U AVION: Putnici to i ne primete, a zbog moderne tehnologije grom ne može da sruši avion

ŠTA SE DEŠAVA AKO GROM UDARI U AVION: Putnici to i ne primete, a zbog moderne tehnologije grom ne može da sruši avion

  • 5. Na svakih 1.000 sati leta može se očekivati da će grom barem jednom udariti u avion. Srećom, avioni su građeni tako da im grom ne može ništa.
  • Tokom sletanja ljudi često aplaudiraju pilotu, iako bi, realno gledano, priznanje trebalo odati gumama. Gume na avionu mogu da izdrže težinu od neverovatnih 38 tona. A380 ih ima 22 na pritisku od 14 bara. Jedan set guma može da izdrži oko 300 sletanja.
  • Noviji avioni su konstruisani tako da duži vremenski period mogu da lete samo sa jednim motorom. FAA je brojem 330 sertifikovao Boeing-ov 787 Dreamliner. 330 se odnosi na ukupan broj minuta koje 787 može da provede u vazduhu samo sa jednim funkcinalnim motorom.
Ukoliko želite da vam putovanje avionom bude maksimalno prijatno i bezbedno, evo kako treba da se ponašate

Ukoliko želite da vam putovanje avionom bude maksimalno prijatno i bezbedno, evo kako treba da se ponašate

  • Avion je u stanju da leti bez motora. To se zove "glide ratio". 747 na svakih izgubljenih 300 metara visine u stanju je da „lebdeći“ pređe oko 3 kilometra.
  • Od svih kretanja, samo je vožnja liftom bezbednija od vožnje avionom. Statistički.U avionima se koristi gotovo ista tehnologija za prečišćavanje vazduha kao u operacionim salama. Dakle, nemate razloga da brinete zbog činjenice da deo vazduha u kabini dolazi pravo iz avio motora.
Piše:
a.e.
22.05.2019. 13:57
Pogledajte više