NIJE KASNO ZA LETOVANJE! DETALJNA PROGNOZA - septembar i oktobar idealni za kupanje u Grčkoj

14.08.2019. 10:02
Piše:
SrbijaDanas
Plaža / Izvor: Profimedia/ilustracija
U okolini Soluna i na Halkidikiju temperature se kreću između 23 i 33 stepena, što je idealno za većinu turista.

U Srbiji ne pamtimo toplije leto - najviše dnevne temperature idu i blizu 40 stepeni, a ni Hrvatska, Crna Gora, BiH, Makedonija i Grčka nisu ostale uskraćene za tropske temperature.

Svi koji su se odlučili da godišnji odmor provedu u Grčkoj treba da se pripreme na visoke temperature za ovo doba godine. U okolini Atine i na Peloponezu se temperature penju i na 36 stepeni, ali do kraja nedelje očekuju se nešto umerenije temperature - između 24 i 32 stepena.

U okolini Soluna i na Halkidikiju temperature se kreću između 23 i 33 stepena, što je idealno za većinu turista.

Soči / Izvor: Profimedia/ilustracija

Najviša dnevna temperatura za Pireje i grad Porto Heli, kao i za sredozemna ostrva biće 36 stepeni. Takve temperature biće samo tokom ove nedelje, dok se sledeće nedelje očekuju prijatnije temperature.

Srbi smatraju kako je i septembar idealan za letovanje u Grčkoj, a posebno na Halkidikiju.

Voda je topla i prozirna u septembru, a temperature nisu previsoke, ali ni male, i kretaće se do idealnih 30 stepeni.

Takođe, u septembru i oktobru, a lepo vreme nas očekuje u oba meseca, u Grčkoj su manje gužve, cene su povoljnije, a povoljnija meteorološka prognoza dovoljan je razlog da se odmorite, uživate i spremite se za nove radne pobede.

POGLEDAJTE DETALJNU PROGNOZU ZA VAŠE OMILJENE GRČKE DESTINACIJE ZA CEO SEPTEMBAR: 

Peloponez

Paralija

Nikiti

Tasos

Neos Marmaros

Evia

Asprovalta

Perfkhori

Lefkada

Kavala

Parga

Kefalonija

Solun

Zakintos

Krf

Sivota

Rodos

Skiatos

Atina 

Mikonos

Santorini 

Krit

U Srbiji, kažu meteorolozi toplotni talas zadržaće se do sutra, a od četvrtka do subote trebale bi da uslede prijatnije temperature.

Prijatnost neće da potraje dugo, jer nas novi tropski talas očekuje od nedelje, ali ne tako intenzivan kao prethodnih dana. 

Juče je bio poslednji dan tropskog talasa koji je u toku, dok je ponedeljak bio najtopliji dan ove godine, sa temperaturom od 38 stepeni.

- Zahlađenje nas očekuje od srede i prvo će zakačiti severozapadne delove Srbije i to će se premeštati po ostatku Srbije - kaže Đorđe Đurić, meteoroloog.

On smatra i da ovo nije jedno od najtoplijih leta u Srbiji, jer nas podseća da ne zaboravimo na leta 2000. godine, pa 2003, 2007, 2012. Daleko smo i od rekordnih temperatura (u julu 2007. godine u Smederevskoj Palanci izmereno je 44.9 stepeni, a u Beogradu 43.6).

Do kraja avgusta će biti tipično letnje vreme, sa povremenim pljuskovima i grmljavinom. Septembar će biti topao i suv, bez kiše, sa temperaturama koje će ponekad prelaziti 30. podeok. Nakon 6. septembra temperatura će spasti na ispod 30 stepeni. Do 14. septembra sledi postepeni pad temperature. Maksimalne dnevne temperature će u proseku iznositi oko 25 stepeni.

- Praksa je da se miholjsko leto dogodi krajem septembra, početkom oktobra. Tad temperature budu preko 25 stepeni. Mada je još uvek rano da se prognozira, kao što je rano i da na osnovu leta prognoziram okakva će nam zima - smatra Đurić.

 

Piše:
SrbijaDanas
14.08.2019. 10:02
Pogledajte više