Samardžije zarade čak 90.000 mesečno, posao je težak, ali ga ima napretek

30.08.2018. 07:59
Piše:
Srbija Danas/RTS
samardžije / Izvor: Foto: Printscreen/ RTS
Najviše dolaze iz Republike Srpske

Uz plaćenu hranu i smeštaj, doduše u planinskim kolibama, samardžije mesečno mogu da zarade i više od 90.000 dinara. Njihov posao je da uz pomoć obučenih konja izvlače drva sa nepristupačnih terena. U Srbiji ovaj posao rade samardžije iz Republike Srpske i trenutno najviše posla imaju na Svrljiškim planinama.

Naučiti konja da sam odnese tovar drva na samaru do odredišta, jedna je od najtežijih stvari u poslu samaraša.

samardžije / Izvor: Foto: Printscreen/ RTS

- Moram mu komandovati da stoji, to je reč 'jeha' koju on mora da zna, ako to ne zna, ne možeš ga tovariti. Treba najmanje tri meseca da nauči. Povez je bitan jer bi bez njega on već otišao, pobegao - objašnjava samaraš Radenko Blašković.

Još je teže, kažu, u današnje vreme pronaći mladog momka spremnog da radi ovaj težak posao.

- Recimo 1996, 97. i 98. godine je bilo ljudi, znači da biraš momka od 20 do 25, zdrava momka, mlada, jaka, koji hoće da radi ovaj posao, a sada ne možeš da nađeš ni za lek - tvrdi samaraš Nenad Gašić.

samardžije / Izvor: Foto: Printscreen/ RTS

Daleko od svojih kuća u okolini Banja Luke, jer poslednjih godina u Srbiji kažu ima više posla, ovi gorštaci su navikli na život u planini.

- Mi tako nedeljom siđemo gde je bliže u trgovinu, malo se družimo, tako malo sednemo, a negde smo bili gde je zabačeno, pa ne možemo da odemo ni nedeljom - kaže samaraš Željko Tiragić.

Sezona ovog teškog posla, za koji mnogi kažu da je u odumiranju, traje od februara sve do decembra po različitim teškim vremenskim uslovima.

samardžije / Izvor: Foto: Printscreen/ RTS

Dejan Milutinović jedini je iz okoline Aleksinca. Dnevno naslaže više od 60 kubnih metara drva. Teško je, ali bi svom sinu savetovao da radi ovaj posao.

- Bolje to da radi nego nešto drugo, da ide da vrši neke prevare, krađe, što kažu ono – neka je ljudski, pošteno, pa kol'ko ima, dosta je - smatra Dejan.

Odavde kamioni odvoze drva na pripremu za ogrev, a kada zimi zapucketa vatra, samaraši će sa svojim konjima i dalje biti na nekoj od planina.

 

Piše:
Srbija Danas/RTS
30.08.2018. 07:59
Pogledajte više