DONETA ISTORIJSKA ODLUKA: Ukida se pomeranje kazaljki na satu! Odluka važi i za Srbiju?!

12.09.2018. 18:30
Piše:
Srbija Danas/Blic
Vreme, Beograd, ljudi, šetnja / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Ukida se letnje i zimsko računanje vremena

Evropska komisija danas je donela istorijsku odluku - poslednje pomeranje kazaljki na satu desiće se najkasnije u oktobru sledeće godine, a po svemu sudeći ista praksa primeniće se i u Srbiji, samo za sada nije poznato kada.

Iskoristite sunčano vreme, jer uskoro sledi obrt: Nakon tropskih temperatura, stiže pravo rashlađenje!

OBELEŽEN DAN UNIVERZITETA U BEOGRADU: Otvorena spomen-soba Milutinu Milankoviću

- Moramo prestati sa pomeranjem kazaljki - poručio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Žan Klod Junker / Izvor: Profimedia

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju vremena. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju, 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

U Ministarstvu privrede rečeno pre nekoliko nedelja, kada je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, ovo ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku, a isto nam je potvđeno i danas, nakon objave ove vesti iz Evropske komisije.

Lepe vesti za građane: Za dve godine vozom od Beograda do Novog Sada za 25 minuta

Svakako, ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.

- Ne može sve da se reši preko neći, potrebno je prvo izmeniti zakon - kaže izvor te pitanje kada će tačno u Srbiji prestati da se pomeraju kazaljke - ostaje nerešeno.

Kalemegdan, Beograd, turisti / Izvor: Profimedia/ilustracija

Takođe, biće potrebno da se odlučimo i za jedan način računanja vremena - letnji ili zimski.

Kako su nedavno objasnili, Ministarstvo privrede usklađuje propise iz svog delokruga sa zakonodavstvom EU. U konkretnom slučaju to se radi u okviru Pregovaračkog poglavlja 1, u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

TO NISTE OČEKIVALI: Srbi vole pesmu "Pukni Zoro", ali istina o njenom nastanku će vas IZNENADITI

Što se tiče našeg zakona koji treba da bude usvojen u Skupštini Srbiji, njegov cilj je, kako pište u tekstu Predloga, "da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremeneom koje se koristi u Evorpskoj uniji".

Evropljani ne žele da pomeraju kazaljke

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica Unije koji su učestvovali u anketi, čak 84 procenta podržžava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopšštila je Evropska komisijia (EK).

EK je organizovala od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi.

Orloj sat u Pragu / Izvor: Profimedia

Iz radne grupe Evropskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomeranja vremena, pozdravljaju brzi odgovor Komisije na želje građana.

- Milioni Evropljana iskoristili su našše internet konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna: 84 procenta njih ne želi više da pomera satove. Sada ćemo potupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlametu i Savetu na kojim je da zajedno dodnesu odluku - poručila je nedavno komesarka Violeta Bulc.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ovim potezom teži se da se osigura da ubuduće promene između susednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla podeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
12.09.2018. 18:30
Pogledajte više