Epidemija ZARAZNE bolesti u Nišu: Uzrok se ne zna, ali to nije ono što najviše plaši

29.10.2018. 17:48
Piše:
Srbija Danas/Blic
Čekaonica / Izvor: Profimedia/ilustracija
U epidemiji hepatitisa C koja je prijavljena još 27. juna ove godine na Klinici za nefrologiju KC u Nišu, do sada je obolelo 25 pacijenata koji dolaze na hemodijalizu zbog teškog oboljenja bubrega

Epidemiju je prijavio Institut za zaštitu javnog zdravlja u Nišu nakon što su prilikom redovnih tromesečnih kontrola dijaliziranih pacijenata lekari Klinike za nefrologiju otkrili prve obolele od ove, virusne, zarazne bolesti.

Iako uzrok izbijanja epidemije još nije oktriven, u KC Niš su optimisti u pogledu toga da li će biti novoobolelih, jer u proteklih 45 dana nije evidentiran nijedan novi slučaj.

Svi znate za ovu kultnu beogradsku zgradu, ali ne i za promene koje je očekuju

SVAKI VOZAČ OVO MORA DA ZNA: Da li treba da stavite zimske gume 1. novembra, iako je napolju 20 stepeni?!

- Niko od pacijenata nije životno ugrožen, niti je bio hospitalizovan. Svi su pod kontrolom infektologa, a kod jednog smo dobili analizu da je postao negativan. Neki od pacijenata nisu imali čak ni povišene vrednosti transaminaza. Samo smo dijagnostikovali prisustvo virusa. Kod izvesnog broja postoji jedan blagi porast transaminaza, ali nijednom pacijentu to nije uticalo na njihovo opšte kliničko stanje - tvrdi direktorka Klinike za nefrologiju doc. dr Branka Mitić.

Još se ne zna šta je uzrok

Ona kaže da su se svi zaraženi dijalizirali u istoj sali, koja je nakon izbijanja epidemije zatvorena za prijem novih pacijenata koji započinju sa dijalizom. Uzrok još nije utvrđen.

Lek / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Što se tiče rada medicinskih sestara i tehničara i lekara koji su uključeni u postupak dijalize, postoji procedura koja se strogo poštuje i ne možemo da kažemo da je tu došlo do nekog eventualno propusta. Izvršili smo i kontrolu aparata, i utvrđeno je da ni to nije uzrok infekcije. Radi se o infekciji koja se prenosi pre svega putem krvi i izlučevina, videćemo. Sve vreme smo u saradnji sa epidemiološkim službom, sa Zavodim za mikrobiologiju, sa Klinikom za infektivne bolesti i nadamo se da će epidemiolozi da otkriju uzrok. Naše je da poštujemo mere koje nalaže epidemiološka služba i mi se zaista striktno toga pridržavamo - kaže dr Mitić.

Dug period inkubacije

Ona objašnjava da je po pojavljivanju infekcije odmah izvršena prostorna i personlna separacija.

Poslednja velika epidemija bila je 2012. godine kada je bilo zaraženo blizu 60 pacijenata.

MISTIČNA, BERIĆETNA I ČUVA JE ZMAJ! Planina u Srbiji na koju RETKO KO SME da kroči zbog JEDNOG NARODNOG VEROVANJA!

- Za dijalizne centre gde se pacijenti leče ovakvom metodom gde postoji otvoreni krvni put to je nešto što je uobičajeno. Negde oko 10 odsto pacijenata koji su na hroničnom programu dijalize su sa pozitivnim virusološkim statusom i za B i za C hepatitis. Za B postoji vakcina ali na žalost za hepatitis C ne - kaže dr Mitić i dodaje da su "svi pacijenti su pre početka dijalize upoznati sa rizicima".

Godinama bez ikavih simptoma

Direktor Infektivne Klinike prof. dr Miodrag Vrbić kaže da ovo virusno oboljenje može da protiče godinama bez ikakvih simptoma.

- To je virusna bolest hroničnog toka najčešće. Potrebne su decenije neke njene progresije da dođe do ciroze i krajnje faze bolesti. U međuvremenu pacijent ne mora imati nikakve tegobe. Međutim, postoji terapija koja je nova i koja od ove godine i kod nas se primenjuje i uz koju u 99 odsto slučajeva dolazi do izlečenja. Deo pacijenata iz Niša primaće tu terapiju koju propisuje Republička komisija - kaže prof. dr Vrbić.

Broj obolelih ispod svetskog proseka

Pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja i zaenik predsednika Komisije za intrahsopitalne infekcije prof dr Goran Stanojević uveren je da je epidemija pri kraju jer 45 dana nije bilo novih slučajeva.

bolnica / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Kada se radi o hemodijalizi svetski podaci navode da rizik oboljevanja od krvno prenosivih infekcija je do 10 odsto. Pacijenti prilikom dolaska i početka procesa hemodijalize upoznaju se sa rizicima i potpisuju takozvani informacioni pristanak. Svuda u medicini postoje rizici od infekcije i to su svetski okviri, ne naši. Sudeći po broju hemodijaliziranih pacijenata kojih je u Nišu 275, mi se krećemo ispod 10 odsto obolelih od krvno prenosivih bolesti. Sve ovo što se dešava ulazi u neki uslovno rečeno prihvatljiv rizik oboljevanja krvnih bolesti tokom procesa hemodijalize - kaže dr Stanojević.

On dodaje da su preduzete sve mere i da su sve instance do Ministarstva zdravlja upoznate sa situacijom. Stanojević ističe da u novom KC gde se svakog dana obavljaju nesmetano hemodijalize na nekoliko punktova, nema nijednog obolelog.

Danas kratkotrajno naoblačenje, sutra suvo i toplo

- Svi oboleli su iz sale broj 3 u kojoj se dijaliziralo od 48 do 56 pacijenata. Odmah smo izdvojili 25 obolelih dok se kod ostalih koji se tu dijaliziraju prati status. Sala 3 je do daljeg po nalogu komisije zatvorena za prijem novih pacijenata. Osoblje koje u njoj radi u nije imalo nikakvu komunikaciju sa ostalim delom centra za dijalizu. Više od mesec i po dana nismo dobili nove obolele ali postoji inkubacioni period koji je prilično dug, od tri pa do devet meseci tako da ćemo u narednom periodu da radimo redovne i češće kontrole - kaže dr Mitić.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
29.10.2018. 17:48
Pogledajte više