FAKULTET DRUŠTVENIH NAUKA NAGRADIO NAJBOLJE: Održano republičko takmičenje iz ugostiteljsko-turističkih škola u Novom Sadu

21.04.2024. 16:17
Piše:
Srbija Danas
Takmičenje u Novom Sadu / Izvor: Srbija Danas/Saša Džambić
U srednjoj školi "Svetozar Miletić" u Novom Sadu održano je dvadeseto republičko takmičenje ugostiteljsko-turističkih škola četvrtog stepena, i to za smerove kulinarski tehničar i ugostiteljski tehničar.

Takmičenje je otvoreno obraćanjem direktora škole, Nebojše Bulatovića, u školskom restoranu "Staro zdanje " 19. aprila, a danas je i zvanično zatvoreno podelom diploma, dok je Fakultet društvenih nauka nagradio najbolje učenike.

Učenici su se takmičili kako u teoriji, tako i u praksi, u disciplinama dekantiranja i usluživanja vina, usluživanje svečanog ručka, odnosno banketa, pripremanje i dovršavanje jela, priprema svečanog menija za banket, kao i priprema jela od ponuđenih namirnica.

Ovi vredni maturanti su kao nagradu za svoj trud i rad dobili i odgovarajuće nagrade koje, kako i sami kažu, značajno utiču na njihov dalji razvoj karijere.

Naime, svi učenici koji su osvojili prvo mesto na bilo kojoj od kategorija dobili su stipendiju za sve četiri godine studija na Fakultetu društvenih nauka, dok su drugoplasirani dobili dvogodišnju stipendiju na istom fakultetu. Trećeplasirani su dobili stipendije za prvu godinu studiranja, dok su svi učesnici takmičenja nagrađeni sa umanjenem školarine za dvadeset odsto.

Ovi talentovani mladi ljudi su i sami istakli značaj svojih mentora u samoj pripremi za takmičenje, te ni njihov trud nije prošao nenagrađeno, uzimajući u obzir da će mentori prvoplasiranih učenika potpuno besplatno pohađati master studije na Fakultetu društvenih nauka, dok će oni na drugim i trećim mestima završiti master studije upola cene.

Predstavnica Fakulteta društvenih nauka, koja je i podelila nagrade učenicima, istakla je za naš portal:

- Stipendijama se trudimo da nagradimo mladu, vrednu i talentovanu decu, da uvažimo njihov trud, rad i želju za napredovanjem i da im damo podstrek da nastave obrazovanje u našoj zemlji sa nadom  u bolje uslove i bolje sutra za sve nas - kaže asistent Mirjana Panić ispred Fakulteta društvenih nauka.

Dodela nagrada / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Spisak svih plasiranih učenika

Priprema svečanog menija - Banket:

  • Prvo mesto: Vuk Todorović i Petar Jović, sa osvojenih 82,58 bodova, pod mentorstvom Dejana Markovića, iz Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu.
  • Drugo mesto: Pavle Dejanić i Dejana Stanković, sa osvojenih 82,13 bodova, pod mentorstvom Dragana Mindića, iz srednje škole "Svetozar Miletić" u Novom Sadu.
  • Treće mesto: Danijela Stolić i Aleksandar Janković, sa osvojenih 80,67 bodova, pod mentorstvom Zorana Stevanovića, iz Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu.

     

Usluživanje menija na svečanom ručku - Banket:

  • Prvo mesto: Teodora Marković i Nevena Blagojević, sa osvojenih 99 bodova, pod mentorstvom Borisa Pilipovića iz srednje škole "Svetozar Miletić" u Novom Sadu.
  • Drugo mesto: Ivona Bojić i Marko Vasić, sa osvojenih 94,25 bodova , pod mentorstvom Nenada Ljubenovića iz Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu.
  • Treće mesto: Martina Kolarić i Tea Zdravić sa osvojenih 93,75 bodova, pod mentorstvo Vladimira Kovačevića, iz Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu. 

     

Kuvarstvo - priprema jela od ponuđenih namirnica:

  • Prvo mesto: Gavrilo Zorkić, sa osvojenih 94,17 bodova, pod mentorstvom Darka Dragičevića iz Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu.
  • Drugo mesto: Matija Milanović, sa osvojenih 88,58 bodova, pod mentorstvom Vijolete Penkov, iz Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu.
  • Treće mesto: Dalibor Zec, sa osvojenih 82,75 bodova, pod mentorstvom Milana Kneževića, iz srednje škole "Svetozar Miletić" u Novom Sadu.

     

Usluživanje - priprema jela pred gostom:

  • Prvo mesto: Milica Dmitrović, sa osvojenih 100 bodova, pod mentorstvom Zorana Okulića, iz srednje škole "Svetozar Miletić" u Novom Sadu.
  • Drugo mesto: Valentina Zdravković, sa osvojenih 99,67 bodova, pod mentorstvom Ivana Živanovića, iz Trgovinsko-ugostiteljske škole u Kragujevcu.
  • Treće mesto: Iva Erdeljanović, sa osvojenih 97,5 bodova, pod mentorstvom Vladana Papića, iz Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu.

     

Usluživanje - dekantiranje i usluživanje vina pred gostom:

  • Prvo mesto: 
    - Aleksa Jovanović, sa osvojenih 98,67 bodova, pod mentorstvom Milija Arsića, iz Turističke škole u Novom Beogradu.
    - Una Popović, sa osvojenih 98,67bodova, pod mentorstvom Igora Džudžara, iz srednje škole "Svetozar Miletić" u Novom Sadu.
  • Drugo mesto: Mihajlo Mladenović, sa osvojenih 96 bodova, pod mentorstvom Jovo Vujkovića, iz Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu.
  • Treče mesto: Matija Mitrović, sa osvojenih 95,83 bodova, pod mentorstvom Aleksandra Stankovića, iz Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu.
Dodela nagrada / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Novica Novaković, predstavnik Zajednica škola i član Centralne komisije ovog takmičenja se nakon podele diploma obratio učesnicima:

- Dragi đaci, poštovani mentori, zaista mi je zadovoljstvo što sam ovde proveo protekla tri dana. Ovo je jedno divno takmičenje, pre svega imam zahvalnost za domaćina, za ekonomsku školu "Svetozar Miletić" iz Novog Sada koja je ovo organizovala na jedan divan način. Hvala svim mentorima, ovo vam je podstak da se i dalje trudite da još više dovodite decu na ovakva takmičenja. Hvala deci što učestvuju. Vi ste najbolji od najboljih! Došao je momenat da ovako zvanično kažem da je takmičenje zatvoreno, hvala!

On je sa novinarima Srbije Danas i dublje razgovarao o samim pripremama za takmičenje, kao i ambicijama ove talentovane dece:

-U velikoj meri sam bio prisutan tokom takmičenja. Mislim da ova zanimanja pre svega dobijaju na ceni, deca počinju da se trude, svesni smo da je manjak radne snage, a ova deca su zaista inspirativna, sjajna, rade posao koji vole. Ovo je jedan kreativan, lep posao. Svakako čestitke i mentorima koji se trude, prosvetnim radnicima koji ih edukuju i dovode na takmičenja. Ovakav skup informacija i skup najbol.je dece je svakako uvek dobrodošao, da se malo promeni iskustvo i mišljenje, da se zna šta je novo. Odlično je ovo takmičenje. Domaćin je zaista dobar, potrudio se da takmičenje zaista prođe u najboljem redu, tri dana nije lako. Dosta škola iz srbije je učestvovalo. Ja sam prezadovoljan. Velika je potražnja za ovim kadrom, relativno su velike plate, veće od proseka, mnogo je restorana i mnogo se vinarija otvara u Srbiji. Ogroman broj privrednika traži ovakva zanimanja, traži sjajnu decu, plate su daleko iznad proseka, a deca ovo rade zato što vole - rekao je Novaković.

Nakon podele diploma i nagrada, naši reporteri imali su priliku i da popričaju sa ovim mladim nadama srpskog ugostiteljstva i kulinarstva:

- Spremali smo se dva meseca otprilike svaki dan sa mentorom. Što se tiče vežbi, vežbali smo dosta dugo i pripremali smo se. Za dekantiranje najvažnija je preciznost, najvažniji je sam govor i kako se ja prezentujem, kako privlačim okolinu. Znali smo da će stipendija biti nagrada, ali nismo znali koliko tačno godina, četiri godina je odlično! Svakako planiram da studiram na fakultetu u Novom Sadu. Da nije bilo mentora ja sigurno ne bih uzela prvo mesto, sama nikako! - ispričala je Una Popović, prvoplasirana u kategoriji dekantiranje i usluživanje vina pred gostom.

- Moja drugarica Teodora i ja smo se pripremale za banket koji se smatra najtežom disciplinom u ugostiteljstvu. To podrazumeva svečani prijem gde nas dve služimo goste u isto vreme, moramo da pratimo jedna drugu, da bude sve perfektno, centrirano, svečano. Rad sa mentorom je bio naporan, naravno vežbali smo dva meseca svaki dan i učili za testove svaki dan, tako da nije bilo ni malo lako ali sada je sve to prošlo. Videćemo za šta ćemo se opredeliti u daljem školovanju, ali je stipendija koju smo dobile zaista značajna - kaže Nevena Blagojević, prvoplasiranja u disciplini usluživanja menija na svečanom ručku - banket.

O samoj pripremi i o ulozi domaćina republičkog takmičenja više nam je rekao Nebojša Bulatović:

Dodela nagrada / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Republičko takmičenje ima određeni nivo, tako da su pripreme dugotrajne, počinju već u decembru kada mi dobijemo obaveštenje da ćemo biti domaćini. Bilo je deset škola koje su se takmičile u pet disciplina, 43 učenika na takmičenju. Kada pogledamo na početku taj praktični deo i teorijski deo, koji je veoma bitan zbog njihovog bodovanja, i da su svi danas izašli sa osmehom, sa nekim nagradama, i da se tu išaralo 10 škola, bar pet-šest različitih su dobili nagrade. To znači da su svi izašli pozitivno iz ove priče i time mogu zaključiti da je ovde priča završena uspešno - ističe on.

Dodela nagrada / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Izvor: Srbija Danas

Piše:
Srbija Danas
21.04.2024. 16:17
Pogledajte više