GODINU DANA OD ODLASKA "ĐEDE": Do zadnjeg dana borio se za Srbe u Crnoj Gori

30.10.2021. 10:05
Piše:
SrbijaDanas
Amfilohije / Izvor: Profimedia
Prošlo je godinu dana od kada nas je napustio arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Na današnji dan, pre godinu dana, prestalo je kuca srce našeg "đede" kako su ga svi zvali.

"PANDORINI PAPIRI" MU DOŠLI GLAVE? Milo pod lupom Brisela - steže se obruč oko predsednika Crne Gore

"PANDORINI PAPIRI" MU DOŠLI GLAVE? Milo pod lupom Brisela - steže se obruč oko predsednika Crne Gore

PUCALI U IKONE, SKRNAVILI GROBOVE, ZAPALILI CRKVU: Detalji stravičnih zločina HOS-a u Mostaru tokom rata (VIDEO)

PUCALI U IKONE, SKRNAVILI GROBOVE, ZAPALILI CRKVU: Detalji stravičnih zločina HOS-a u Mostaru tokom rata (VIDEO)

OTKRIVEN NOVI METEORSKI SOJ: Imena astronoma iz komšiluka ostaće zapisana u istoriji

OTKRIVEN NOVI METEORSKI SOJ: Imena astronoma iz komšiluka ostaće zapisana u istoriji

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, svetovno Risto Radović (83), ostaće upamćen kao neko ko je pozvao i stao na čelo masovnih višemesečnih litija u Crnoj Gori protiv Zakona o slobodi veroispovesti, a koje su na koncu dovele do smene vlasti u Crnoj Gori, odredile rezultat parlamentarnih izbora i prouzrokovale pad DPS-a Mila Đukanovića nakon tri decenije na vlasti.

Do poslednjeg dana se borio za Mitropoliju i za Srpsku crkvu u Crnoj Gori, za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, za očuvanje srpskog identiteta i dostojanstvo Srba i Crnogoroca pravoslavaca u Crnoj Gori.

Bio je protiv raspada Jugoslavije i za ujedinjenje srpskih teritorija.

Amfilohije, Milo Đukanović / Izvor: Profimedia

Mitropolit Amfilohije rođen je na Božić 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Svetovno ime mu je bilo Risto Radović. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a Bogosloviju Sv. Save u Rakovici u Beogradu. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. Studirao klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. 

Posle završenog fakulteta, postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu, gđe je magistrirao na Istočnom pontifikalnom institutu (1965). Odatle odlazi u Pravoslavnu Crkvu Grčke, gde je primio sveštenički čin. U tom periodu, u Atini je odbranio doktorat o Svetom Grigoriju Palami.

Posle godinu dana provedenih na Svetoj Gori, odlazi za profesora na Pravoslavni institut Svetog Sergija u Parizu, a od 1976. godine postaje docent, pa redovni profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Jovana Bogoslova u Beogradu (kasnije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), u dva mandata bio je i njegov dekan.

Bio je zamenik patrijarha Pavla od 2007. do njegove smrti 2009. i nakon toga do izbora patrijarha Irineja 2010. Tih godina pitali su ga da li sebe vidi kao kao novog patrijarha, a on je odgovorio – "neće me se Crnogorci tako lako ratosiljati".

Sabor SPC izabrao ga je maja 1985. godine za episkopa banatskog, a hirotonisao ga je ubeogradskoj Sabornoj crkvi patrijarh srpski German.

Decembra 1990. godine izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog sa sedištem na Cetinju, svečeno ustoličenje izvršio je patrijarh srpski Pavle.

Govorio je grčki, ruski, italijanski, nemački i francuski jezik, a koristio u naučnom radu starogrčki, latinski i crkvenoslovenski. pored teologije i filozofije bavio i esejistikom, prevodilaštvom i poezijom, primljen je u članstvo Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore, dobitnik je mnogih književnih nagrada.

 

Piše:
SrbijaDanas
30.10.2021. 10:05
Pogledajte više